Door community (initieel P.uncia), Op zat 7 apr 2012 14:42, 0 reacties, nieuws

Chinese tiener verkoopt nier om iPhone en iPad te kopenIn China worden vijf mensen vervolgd nadat een tiener een van zijn nieren had afgestaan om een iPhone en een IPad te kunnen kopen.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua heeft een 17-jarige jongen uit Anhui, één van de armste streken van het land, vorig jaar zijn nier afgestaan.

Met het geld dat hij voor de operatie kreeg, kocht de jongeman nadien een iPad en een iPhone. Toen zijn moeder vroeg met welk geld hij die Apple-toestellen had betaald, moest de jongen toegeven dat hij een nier had afgestaan.

Intussen heeft de tiener last van nierproblemen. Vijf mensen, onder wie de betrokken chirurg, worden nu beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen. Eén van de vijf beschuldigden ontving 220.000 yuan (bijna 27.000 euro) voor de transplantatie. De jongen zelf zou daarvan zo’n 22.000 yuan of bijna 2.700 euro hebben gekregen.

China kampt met een tekort aan donororganen. Amper een fractie van mensen die een orgaantransplantatie nodig heeft, maakt ook kans die ooit te krijgen. Dat leidt tot "transplantatietoerisme" naar het buitenland en tot een handel met organen op de zwarte markt.
Annotaties:
aanmelden / inloggen