Door community (initieel P.uncia), Op din 23 aug 2011 15:13, 0 reacties, nieuws

Chinese website bant verkoop filtersoftwareEen grote Chinese website heeft de verkoop van software die internetcensuur omzeilt, stopgezet.

Taobao.com, een grote e-commercewebsite, onderdeel van de Alibaba Group, zegt de actie eigenhandig te hebben onderomen. De actie past echter binnen de pogingen van Peking om te beletten dat er Oosterse internet-protestbewegingen ontstaan.

Volgens Taobao.com werd de VPN-software (Virtual Private Network) die op haar website aangeboden werd, illegaal aangewend om buitenlandse websites te bezoeken. De organisatie verbood haar aanbieders de software nog langer te verkopen. Wie dat toch nog bleef doen, kon van de webste verwijderd worden.

Taobao's voorzitter, John Spelich, verklaarde dat het om een routinekwestie ging. 'We gaan wel vaker na welke producten we op onze website al dan niet willen verkopen. Er is geen sprake van een officiële vraag.'

'Elke organisatie heeft het recht om te beslissen waar ze haar naam achter zet.' Spelich verklaarde dat niemand de organisatie iets vroeg of tot iets gedwongen heeft. 'Wij verkopen meer dan 800 miljoen producten, daar moet in geselecteerd worden.'

De Chinese overheid doet al langer moeilijk over internetgebruik. Gebruik voor economische en educatieve doeleinden, wordt aangemoedigd, maar gezagsondermijnend of pornografisch internetgebruik wordt zo veel mogelijk geweerd.

De pogingen van de Chinese overheid heeft voor een ware industrie aan censuur-omzeilende software gezorgd. Surfers zoeken massaal naar manieren om filters te omzeilen.

De overheid is vooral bang voor de verspreiding van het anti-communistische gedachtengoed via sociaalnetwerksites. Die speelden namelijk een sleutelrol in wereldwijde antiregimebetogingen.
Annotaties:
aanmelden / inloggen