Door community (initieel P.uncia), Op vri 8 feb 2013 15:30, 0 reacties, nieuws

CIA-kandidaat John Brennan verdedigt drone-aanvallenAanvallen met onbemande vliegtuigen zijn de laatste toevlucht om terroristen uit te schakelen. Dat zei John Brennan, Barack Obama's kandidaat CIA-baas, tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

John Brennan, adviseur terrorismebestrijding van president Barack Obama en de architect van de drones-strategie, werd op de rooster gelegd door de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, die toeziet op de CIA en andere nationale veiligheidsagentschappen. Brennan moet goedkeuring krijgen van de hele Senaat voor hij als CIA-hoofd aan de slag kan.

Moordenaar

Actievoerders verstoorden het begin van de hoorzitting. Ze noemden Brennan een moordenaar. Maar Brennan diende hen van antwoord in zijn getuigenis. "Ik denk dat ze niet goed begrijpen wat we als regering doen, welke voorzorgen we nemen en welke moeite we doen om ervoor te zeggen dat er geen collaterale gewonden of doden zijn."

Zowel de CIA als het Pentagon gebruiken gewapende drones in andere landen, maar in tegenstelling tot het leger moet de CIA daarvoor geen toestemming hebben van de lokale regering. Bij aanvallen in Pakistan en Jemen doodden drones herhaaldelijk onschuldige omstanders, tot grote woede van de lokale bevolking en regering.

Vijandigheid

Critici, onder wie hoge legerofficieren en mensenrechtenactivisten, zeggen dat de drones de vijandigheid tegen de VS aanwakkeren. Brennan ontkende de beschuldiging dat hij liever terreurverdachten doodt dan hen op te pakken en te ondervragen. Volgens hem zijn drones in bepaalde gevallen de enige optie om de veiligheid van de VS te garanderen.

"We ondernemen alleen een dergelijke actie als laatste toevlucht om mensenlevens te redden." De commissie wil Brennan dinsdag verder ondervragen achter gesloten deuren.
Annotaties:
aanmelden / inloggen