Door community (initieel Best Well), Op maa 18 apr 2016 10:50, 2 reacties, nieuws

Complotten zijn inherent aan machtsstructuren – Een VandaagEenVandaag waarschuwt voor de vele mensen die niet langer de mainstream media geloven. (En waarom zouden mensen ook met deze 10 overduidelijke leugens vanuit die mainstream media.) EenVandaag legt uitgebreid uit, met heuse experts, wat voor een groot gevaar het is als mensen zelf beginnen na te denken en de mainstream media niet langer blind geloven. Vandaar nog maar eens dit heldere artikel van Pieter Stuurman in de herhaling over de aard van complotten.

conspiracytheorist
Een complotter. Iemand die vraagtekens zet bij de woorden van bewezen leugenaars.

Mensen die op onderzoek uit gaan naar de werkelijke inrichting van de wereld van geld en macht worden vaak verweten bezig te zijn met ‘complottheorieën’. Maar is dat wel zo?

Wat is een theorie?

Van Dale:

The-o-rie: 0.2 systeem van denkbeelden of hypothesen ter verklaring van iets ~ 0.3 opvatting in het abstracte, die geen rekening houdt met de praktijk

conspiracy-theorist-283x300
Een complotter: iemand die minder TV kijkt dan jij.

In deze definitie staat zowel het doel van een theorie, als de manier waarop dat doel bereikt wordt. Het doel is het verklaren van iets, en dat doel wordt bereikt door middel van abstractie, niet rekening houdend met de praktijk.

Eigenlijk is een theorie daarmee een geloof. Een geloof wil – net als een theorie – iets verklaren zonder rekening te houden met de praktijk.

Als je iets wil verklaren terwijl je wel rekening houdt met de praktijk, dan zul je die praktijk moeten kennen en dus moeten onderzoeken. Door het onderzoeken van de praktijk, kom je dan tot een verklaring.
Annotaties:
| #250114 | 18-04-2016 14:46 | Ness
De titel is een waarheid als een koe. Zie ook dit artikel: http://www.vrijspreker.nl/wp/2016/04/de-psychologie-van-het-kwaad/ en sla vooral de video niet over voor goede uitleg omtrent machtsstructuren en hoe mensen daarmee gemanipuleerd kunnen worden. Veel complotten blijven verborgen omdat degenen die openheid van zaken zouden kunnen geven dit uit misplaatste loyaliteit tov de machthebber(s) of collega's (peerpressure; de groep is machtiger dan het individu) niet willen doen. Daarom schrikt men regelmatig op van groffe misstanden binnen gevangeniswezen, politie, ambtenarij - maar als iemand eerder zijn bakkes had opengedaan dan zou het zover niet zijn gekomen.
Ness's avatar
| #250121 | 18-04-2016 20:05 | Manus
Steengoed artikel van Pieter, heel helder uitgelegd!
@Ness
Veel complotten blijven verborgen omdat degenen die openheid van zaken zouden kunnen geven dit uit misplaatste loyaliteit tov de machthebber(s) of collega's

Mensen zijn vaak bang voor hun eigen baan en als er niet meteen iets te winnen is boeit het ze gewoon niet.
Ik heb het zelf ook meegemaakt binnen een bedrijf waar ik werkte en dan sta je er alleen voor. In mijn geval is het gelukkig wel goed gekomen.
Manus's avatar
aanmelden / inloggen