Door community (initieel Hans), Op zat 31 aug 2013 10:25, 10 reacties,    

De aardgaspijpleiding van Qatar naar Europa loopt door Syrië

4-nabucco-terminateQatar heeft gigantische aardgasreserves: 25 biljoen kubieke meter, ofwel 25 keer de hoeveelheid, die nu nog over is in de Nederlandse bodem. Afgelopen jaar produceerde het kleine Qatar 4,7% van de totale wereldproduktie. Het kost weinig moeite om het gas naar boven te halen, het is conventioneel aardgas, vergelijkbaar met het gas uit Slochteren.
Het Bruto Nationaal Produkt van Qatar bestaat voor 60% uit aardgasinkomsten. Qatar wil dolgraag de aardgasinkomsten graag verhogen, maar het transport van het gas naar de gebruikers in Europa is op het ogenblik de beperkende factor, de bottleneck.

Transport via LNG-tankers
Het aardgas uit Qatar wordt voor een groot deel verkocht als LNG, vloeibaar aardgas. In het afgelopen koude voorjaar raakte de gasvoorraad in Groot-Brittannië leeg. De Britten kochten vier tankerladingen LNG van Qatar om de voorraad aan te vullen.
Maar het transport via LNG-tankers is traag en duur. Het kost tijd en energie om het gas vloeibaar te maken. De ontvangende landen moeten een LNG-terminal bouwen met voldoende capaciteit. De schepen zijn traag en er is maar een beperkt aantal LNG-tankers (gigantische drijvende bommen) op de wereld.
Een gewone pijpleiding voor aardgas van Qatar naar Europa kan de transportcapaciteit verhogen.

De Nabucco-pijpleiding
Er ligt al een pijpleiding voor aardgas van Turkije naar Europa, de Nabucco-pijpleiding.
nabucco2013

Oorspronkelijk was de Nabucco-pijpleiding bedoeld om aardgas uit Iran en Turkmenistan naar Europa te brengen. Maar Europa wil liever geen gas kopen van Iran. En Rusland heeft nog altijd een dikke vinger in de pap in Turkmenistan en belet het land om gas via de Nabucco-pijpleiding te leveren. De pijpleiding is bijna klaar, maar er kan nauwelijks gas gevonden worden om via de pijpleiding te vervoeren.

Een pijpleiding van Qatar naar Turkije via Syrië
De regering van Qatar wil graag aardgas verkopen en via de Nabucco-pijpleiding aan Europa leveren. En de Europese regeringen willen graag het gas van Qatar afnemen, om zo minder afhankelijk te worden van Gazprom en Poetin.
Daarom zou het prachtig zijn als er een pijpleiding van Qatar via Saoedi-Arabië, Jordanië en Syrië naar Turkije (een afstand van 2000 km.) zou worden aangelegd.
De burgeroorlog in Syrië draait niet alleen om de aanleg van een gaspijpleiding die Qatar aansluit op de Nabucco-pijpleiding. Maar er zijn wel partijen, die er groot (financieel) belang bij hebben dat de burgeroorlog snel is afgelopen.
Het steenrijke Qatar steunt de Syrische rebellen en levert wapens en hoopt op die manier de aanleg van een pijpleiding te bespoedigen.
Europa wil niet dat een onvoorspelbare dictator als Assad de toevoer van goedkoop, niet-Russisch aardgas nog jarenlang kan blokkeren. Ook Europa is erbij gebaat als de pijpleiding er snel komt en goed bewaakt wordt.Bij de oorlog in Afghanistan speelde op de achtergrond de aanleg van de TAPI-gaspijpleiding van Turkmenistan naar Pakistan mee.
Ook bij de burgeroorlog in Syrië is de aanleg van een gaspijpleiding mogelijk een reden voor buitenlandse inmenging. En ook over deze pijpleiding zul je maar weinig horen van politici en journalisten.

Lees ook: The Geopolitics of Gas and the Syrian Crisis - Dmitry Minin
Annotaties:
| #206087 | 31-08-2013 11:54 | Nico de Geit
99% van de aarde is warmer dan 1000 graden celsius. We hebben helemaal geen aardgas of olie nodig. Energiecentrales die draaien op aardwarmte kunnen gebouwd worden maar om een of andere reden wordt dit tegengehouden.
Nico de Geit's avatar
| #206093 | 31-08-2013 14:09 | tegengas
Was Beatrix niet in Qatar geweest?
tegengas's avatar
| #206096 | 31-08-2013 15:14 | Argwaan
Ja, daar was zij, ze kwam leiding aan de pijp geven.
Argwaan's avatar
| #206097 | 31-08-2013 17:15 | Guitarman
De pijplijn behoort natuurlijk tot één van de motieven, maar het is naar mijn inziens niet het hoofdmotief in deze. De aanval is in feite een aanval op Iran. Door Syrië aan te vallen wordt Iran in het conflict betrokken. Vanwege het gesloten pact tussen de twee landen.

http://www.theguardian.com/world/2005/feb/17/usa.syria

Natuurlijk zullen zaken in de komende weken in eens stroomversnelling raken. Gezien Bernanke op 18 december een toespraak moet houden, die de implosie van de wereldeconomie zal inluiden.

Maak je maar alvast op voor spannende tijden, want er staat een 'spannende' maand ons te wachten. Met misschien wel een valse vlag die 9/11 doet verbleken, een beurskrach of Israel die op eigen houtje iets gaat ondernemen tegen Syrië en/of Iran...
http://www.dailypaul.com/78834/unusually-large-us-weapons-shipment-to-israel
Guitarman's avatar
| #206117 | 01-09-2013 08:23 | censuur
Mijn inziens is het een mosaïc aan motieven, van de pijeidingen tot Iran, van wereldhegemonie tot gezichtsverlies. En nog vele zaken war wij niet eens benul van hebben...
censuur's avatar
| #206118 | 01-09-2013 09:04 | DOS.
@censuur
Mee eens, was in Irak ook zo. Saddam wilde olie in Euro's verkopen, nam olievelden van buurlanden in en maakte Israel onveilig met scud raketten. De goedkope conventionele olie was ook belangrijk. Wie weet wat voor motieven er nog meer meespeelden. Syrie is stukken minder lucratief blijkt uit de lastig te vormen coalitie. It's all about the money.
DOS.'s avatar
| #206119 | 01-09-2013 09:08 | censuur
Het kan zijn dat het minder lucratief is, maar mogelijk zijn de belangen ook tegenstrijdig. Immers stond Frankrijk behoorlijk hard te popelen, zo ook Turkije bijvoorbeeld. Ik denk dat de makkelijk gevormde coalitie ook te maken had met de krankzinnige gekte na 911.
censuur's avatar
| #206157 | 01-09-2013 19:29 | quero1
Hoe je het ook draait of keert: steeds komt het zeg maar eeuwig en universeel probleem Israël terug op de proppen als een blijvende tantaluskwelling voor de hele wereld, idd iedereen bibbert en moet maar lijden en afzien door dat toch gevaarlijk, eigengereid en onvoorspelbaar Israël en het is bovendien een absoluut taboe voor onze meeste politici die er een kunst van maken rond de hete brij te draaien, maar oplossingen afdwingen, ho maar, de zogezegde 'Israël-firsters' staan paraat om alles te blokkeren. En Obama en de meeste EU politici steunen Israël door dik en dun natuurlijk, de zionistische wereldwijde lobby's zijn wel echt hoor...

En nu horen we achteraf of na de feiten dus bovendien van dat waanzinnig destabilisatieplan van het Nabije-Oosten en het Midden-Oosten opnieuw bekokstoofd door de Israël-zionistische lobby's + cia natuurlijk: dus de destabilisatie van Syrië (J), Jordanië(N), Irak (J), Egypte (J), Libië(J), Afghanistan(J), Jemen(J), Syrië(J) en Saoedi-Arabië(N) - dus Jordanië en Saoedi-Arabië lijken niet betrokken of zijn 'geimmuniseerd'; een duivels plan dat wel! (ref zie de video's met gen. W. Clark)

En al die ongelooflijke, wereldvreemde en schokkende plannen worden bekokstoofd door ambtenaren van 'security bubble' in hun protserige burelen als: CIA, NSA, US Cyber Command, Central Security Services, NDDA, DSH enz, er zijn wel ±1800 diensten samen goed voor ±1 miljoen security ambtenaren en de NSA alleen heeft al 35.000 man indienst! Dan weet je het wel!

zie ook:
A hidden world, growing beyond control (19 juli 2010) http://projects.washingtonpost.com/top-secret-america/articles/a-hidden-world-growing-beyond-control/

The one million people working in US security ( 9 juni 2013) http://www.independent.co.uk/voices/comment/the-one-million-people-working-in-us-security-8650707.html

The USA is morphing into a totalitarian state – door Walter Brasch - 24 juni 2013 http://www.intrepidreport.com/archives/9994
Is America an inverted totalitairian state? …door by bobswern – 10 juli 2012 by bobswern

Is America evolving into a totalitarian state? Door Michael Payne – 8 jan 2013 http://www.opednews.com/articles/Is-America-Evolving-Into-A-by-michael-payne-130801-983.html

Is America a free country? door Justin Raimundo, 20 juli 2013 http://www.lewrockwell.com/2013/07/justin-raimondo/why-the-us-state-is-building-a-totalitarian-system/
| #206158 | 01-09-2013 19:50 | quero1
Sorry, Iran moet er ook bij natuurlijk, als ultieme en laatste in de rij van de destabilisatie...
| #206160 | 01-09-2013 20:48 | tegengas
Zou de NSA leiders kunnen chanteren?
tegengas's avatar
aanmelden / inloggen