Door community (initieel Hans), Op woe 25 jan 2012 12:12, 3 reacties,    

De afvaleconomieAls 13-jarige haalde ik elke vrijdagmiddag oud papier op in de wijk, waar ik woonde. Op vrijdagavond bracht de hopman de ingezamelde oude kranten naar de lompenboer en zo werd het zomerkamp onze scouting-groep in Engeland betaalbaar.

Niet lang daarna verschenen de eerste glasbakken in het straatbeeld. Door de stijgende energiekosten werd het voor de glasindustrie lucratief om gebruikt glas in te zamelen.
Nog een paar jaar later begonnen we groente-, fruit- en tuin-afval apart te verzamelen. Dat werd naar de VAM in Wijster vervoerd en omgezet in compost.
Tegenwoordig wordt het GFT-afval ook wel gedecentraliseerd vercomposteerd door de gemeente die het ophaalt: een enorme besparing op transport.

Batterijen worden ingezameld omdat ze veel bruikbare, zuivere metalen bevatten. Autowrakken worden gestript en de chassis worden omgesmolten. Uit afgedankte elektrische apparaten wordt zoveel mogelijk koper teruggewonnen. Bij restaurants wordt keukenafval ingezameld en verwerkt tot swill, vakensvoer.
Van afgewerkt frituurvet wordt tegenwoordig biobrandstof voor o.a. Air France / KLM gemaakt.
De nieuwste ontwikkeling is het inzamelen van plastic. Door de gestegen olieprijs is het inzamelen van gebruikt plastic in sommige gevallen goedkoper dan het produceren van nieuw plastic uit aardolie.

Door recycling van al dat afval neemt de belasting voor het milieu af. En we hoeven minder grondstoffen te winnen uit de aardkorst. Allebei positieve, hoopvolle ontwikkelingen.
Maar het feit dat recycling nu opeens lucratief wordt, is ook een teken aan de wand. Het laat zien hoe moeilijk het de laatste jaren is geworden om grondstoffen en energie te winnen. Kennelijk kost het zoveel moeite om aardolie te winnen en vliegtuigbrandstof te maken, dat we net zo lief frituurvet gaan gebruiken als brandstof. En het inzamelen van tweedehands plastic kan concurreren met het maken van nieuw plastic uit aardolie.Ik ben bang, maar ook blij dat deze ontwikkeling onomkeerbaar is en nog verder zal doorzetten. Het hergebruik van grondstoffen uit afval zal steeds voordeliger worden t.o.v. het opgraven van nieuwe grondstoffen uit de aardkorst. De jaren van de alsmaar groeiende wegwerpeconomie liggen achter ons. En de afvaleconomie van de krimp rukt op.
Annotaties:
22-09-2013 20:00 | my website
De afvaleconomie #recycling #zaplog
| #174172 | 25-01-2012 13:26 | Witte Haai
Een mooi voorbeeld van hoe het voorheen in USSR ging (en zeer waarschijnlijk vergelijkbaar met zoals het hier in de tijd van onze grootouders ging):
Oekraïense vuilnisbelten zijn tikkende tijdbom

... De problemen met de afvalverwerking in het land dateren van na de breuk met de voormalige USSR. In het Sovjettijdperk namen de Oekraïners zelf flessen voor melk en room mee naar de winkel, werd het bier in tanks verkocht op straat en werd voedsel verpakt in biologisch afbreekbaar papier. Onnodige verpakking zoals plastic zakjes was er gewoon niet. ...

Blijkbaar had de USSR dus ook zo z'n positieve dingen. Ik denk dat het hardnodig is, om weer terug te gaan naar zo'n systeem.
Witte Haai's avatar
| #174173 | 25-01-2012 14:24 | Appie
Ik ben bang, maar ook blij dat deze ontwikkeling onomkeerbaar is en nog verder zal doorzetten.


Ik ook!
Appie's avatar
| #174213 | 25-01-2012 23:29 | Aardloper
Hergebruik is leuk maar inderdaad nog altijd een stuk slechter dan het voorkomen van afval:
De ladder van Lansink. Helemaal onderaan (slechtst) is het storten. Iets minder slecht is verbranden, daarna hergebruiken en als beste voorkomen van afval. Het beleid van de overheid moet er op gericht zijn zo hoog mogelijk op de ladder te zitten. We blijven nu grotendeels steken bij recycling en verbranding. Wat is er mis met je eigen fles of bus meenemen naar de winkel om deze te laten vullen? Hebben we hoogtevrees?
Aardloper's avatar
aanmelden / inloggen