Door community (initieel P.uncia), Op vri 18 maa 2011 15:03, 0 reacties, nieuws

De anonieme helden van FukushimaDe driehonderd anonieme reddingswerkers van Fukushima I zijn wereldwijd tot helden verklaard. Gekleed in witte pakken en met gasmaskers betreedt telkens een ploeg van vijftig man de kernreactors om deze zoveel mogelijk af te koelen. Hoewel volgens de laatste metingen sprake is van een daling van radioactiviteit is het een levensgevaarlijk klus.

Japan is steeds meer in de ban van de helden, die om veiligheidsredenen anoniem moeten blijven. De eigenaar van de kerncentrale, Tepco, laat niks doorschemeren over hoeveel vrijwilligers of militairen werkzaam zijn bij de reactors. Tepco heeft inmiddels wel gemeld dat vijf reddingswerkers dood zijn, 22 gewond en twee vermist.

Via de gezinnen is onlangs duidelijk geworden dat veel gepensioneerden zich vrijwillig hebben aangemeld om hun jongere collegae te sparen. Een dochter van een reddingswerker liet weten dat haar vader in september met pensioen zou gaan. Maar hij zou zijn dochter hebben gezegd dat het zijn ,,missie'' is om te helpen.

Meerdere reddingswerkers hebben aandoenlijke berichten doorgegeven aan hun familie. ,,Ga door met leven, ik kan een tijdje niet naar huis komen" was een boodschap die werd voorgelezen op de Japanse televisie. Overal in het land wordt gesproken en gebeden voor de mensen die aan het werk zijn. Ook de Japanse premier Naoto Kan sprak van ,,helden''.

Veel is nog onduidelijk over de situatie in de kerncentrale. Zo is bijvoorbeeld niet bekend aan hoeveel straling de werknemers zijn blootgesteld. De reddingswerkers mogen alleen werken als de hoeveelheid straling onder een bepaalde limit blijft. De Japanse regering verhoogde deze week de limiet naar 100 millisieverts (mSv) per uur en 250 mSv per jaar.

Hoewel de Japanse regering werd veroordeeld voor dit besluit, ligt de limiet in andere landen hoger. In Nederland wordt een standaard van 750 mSv gehanteerd in noodgevallen.
Annotaties:
aanmelden / inloggen