Door community (initieel Hans), Op don 27 mei 2010 19:05, 0 reacties,    

De CO2-uitstoot van vingerafdrukken

Ik ben nog al gesteld op mijn identiteitsbewijs.
Ik moet er niet aan denken dat iemand het steelt. En het neerlegt onder een wolkenkrabber, waar zojuist een gekaapt vliegtuig tegenaan gevlogen is. Iedereen zou denken, dat ik bij de kapers hoor en mijn gezin zou worden afgevoerd naar Guantanamo Bay.

Ik ben ook erg gesteld op mijn vingerafdrukken en mijn DNA.
Ik moet er niet aan denken dat ze gevonden worden in de kamer waar de weduwe Wittenberg is vermoord. Voor je het weet, beland je in een schimmig tunnelvisie-proces en voor jaren achter de tralies. Als zoiets per ongeluk kan gebeuren, dan kan het ook opzettelijk zo geregeld worden.

Deze samenzweringstheorieën gaan je misschien wat te ver.
Er is nog andere reden om niet van elke Nederlander de vingerafdrukken te nemen en op te slaan.
Het kost ontzettend veel energie, dus geld en CO2-uitstoot.

De vingerafdrukken moeten genomen worden; gescand; opgeslagen in digitale bestanden; opgeslagen worden in biometrische chips en die moeten worden verwerkt in paspoorten.
Vervolgens moeten die biometrische chips overal en altijd kunnen worden uitgelezen.
Op Schiphol worden al speciale poortjes gemaakt waar de chips kunnen worden gelezen. Ze kosten duizenden euro’s.

Moeten dat soort paspoort-scanners ook komen in ziekenhuizen, in overheidsgebouwen, kazernes? Moeten politie-agenten allemaal een biometrische chip-scanner op zak krijgen?
Het lijkt me wel. Anders is het volkomen zinloos om die vingerafdrukken te nemen en op te slaan.
Na het afnemen en opslaan van vingerafdrukken moeten er honderdduizenden uitleesapparaten gemaakt worden, die er nu nog niet zijn.
De grondstoffen voor die apparaten zitten nu nog in de grond. Er moet plastic gemaakt worden, nieuwe chips, LED-schermpjes. De CO2-uitstoot, die geproduceerd wordt door het hele vingerafdrukkencircus is gigantisch.

Om al die CO2 uit te stoten zal er veel steenkool,aardgas en aardolie worden verbruikt. Volgens mij kunnen we die eindige fossiele brandstoffen beter aan andere zaken besteden dan het afnemen en opslaan van vingerafdrukken.
Annotaties:
aanmelden / inloggen