Door sigmund, Op don 26 apr 2012 22:29, 0 reacties,    

De door Libanon meest gezochte terrorist blaast zichzelf op in SyriëDe Libanese terreur leider Abdel Ghani Jawhar blaast zichzelf per ongeluk op in Syrië, wat vragen oproept over het gezelschap van de rebellen aldaar.

Wanneer één van de door Libanon meest gezochte terroristen zichzelf ombrengt bij het plaatsten van een bom, is dat tenminste reden voor iets van een grimmig feestje. Maar wanneer de chef bommen-maker van de meest beruchte terreur groep van land zelf ontploft, terwijl hij rebellen meehelpt om te vechten in Syrië, is dat reden tot zorg.

TIME kwam erachter dat Abdel Ghani Jawhar, één van de leiders van de soennitisch- fundamentalistische terreurgroep Fatah al-Islam, overleed in de Syrische stad Qsair op vrijdagavond. De stichter van Fatah al Islam, de geestelijke sjeik Osama al Shihabi, bevestigde de dood van Jawhar aan Time met een citaat uit de Koran: "'Wij zijn voor God en tot Hem zullen wij terugkeren. Wij als Mujahideen zijn eraan gewend om te worden omgebracht en als God de doden waardigheid wil geven, dan geeft hij hen het martelaarschap. Dat is het pad van de gerechtigheid. "

Dit is niet de eerste keer dat wordt verondersteld dat Jawhar is omgekomen. Een aantal vorige overlijdensberichten zijn door de jaren heen ingetrokken. Het nieuws van zijn dood is overgenomen door meerdere en onafhankelijke bronnen in zowel Syrië als Libanon. Volgens een medestrijder met de oorlogsnaam Abu Ali had Jawhar een explosief voorbereid om te gebruiken tegen het Syrische leger, dat pogingen had gedaan om de door rebellen gedomineerde stad niet ver van Homs binnen te komen. Terwijl Abu Ali het verhaal via Skype vertelt, is op de achtergrond het geluid van bommen en explosies te horen. Jawhar’s bom ging te vroeg af, zegt Abu Ali. "Hij was op slag dood. We wilden zijn lichaam terug sturen naar Libanon, maar dat kon niet, omdat het helemaal in stukken was gescheurd." In plaats daarvan waren Jawhar's medestrijders gedwongen om wat van hem over was te begraven in een aangrenzende tuin, omdat het onmogelijk was om tijdens de zware gevechten de begraafplaats te bereiken.

Volgens Abu Ali en een andere medestrijder, kwam Jawhar twee weken geleden met een groep van 30 Libanese strijders aan in Qsair. Terwijl velen lid waren van Fatah al-Islam, reisden zij niet onder de vlag van de terreur groep. In plaats daarvan noemden ze zich moedjahedien, heilige strijders op weg om door het Syrische regime onder vuur genomen mede-moslims te helpen. Jawhar, een explosieven expert en een charismatische bevelhebber, trachtte medestrijders te trainen hoe ze bommen moesten maken. In de korte tijd dat hij in Qsair is geweest, zegt Abu Ali, was hij in staat om tientallen geïmproviseerde explosieven te maken, die waren bestemd voor leden van de Syrische veiligheidstroepen. "Zijn doel was om een tour te maken in alle districten van Syrië om de strijders te leren over hoe je een guerrilla-oorlog vecht."

Voor zijn inspanningen noemt Abu Ali Jawhar een held en een martelaar. Voor de Syrische rebellen op zoek naar internationale hulp in hun strijd om de Syrische president Bashar Assad dwingen om op te stappen, is het een public relations probleem. De “Free Syrian Army” en andere Syrische verzetsgroepen hebben lang geprobeerd om de beschuldigingen van het regime te bagatelliseren, dat de rebellen gelieerd zijn aan islamitische fundamentalisten en pro-al-Qaeda groepen. Terwijl Fatah al-Islam de connectie met al-Qaeda ontkent, zijn er banden tussen de groep en individuele leden. De implicatie dat een al-Qaeda gelieerde groep de Syrische rebellen helpt om bommen te bouwen en een guerrillaoorlog te voeren, zou de heersende opvattingen in het Westen radicaal kunnen doen veranderen en de discussies over het bewapenen van de rebellen en de oprichting van een no-fly zone tot stilstand brengen. "De dood van Jawhar op Syrische bodem benadrukt de angst van de internationale gemeenschap dat als zij wapens geven aan de Syrische rebellen deze zullen belanden in de handen van radicale groepen", zegt de Libanese hoogleraar en Fatah al-Islam expert Talal Atrissi. "De Syrische oppositie wordt in verlegenheid worden gebracht door het feit dat zo'n man samen met de rebellen vecht."

Het bericht dat Jawhar de grens was overgestoken, is bevestigd door Libanese inlichtingenofficials, die zeggen dat ze waren gewaarschuwd voor zijn bewegingen, maar dat ze niet in staat waren om hem te stoppen. "Hij ontsnapte als altijd", verzucht een hoge inlichtingenofficier, die zegt dat Jawhar’s bijnaam ‘kwik’ was, vanwege zijn buitengewone vermogen om arrestatie te omzeilen. Volgens de raming van de officier ten minste 34 keer. Libanese veiligheidsbronnen zeggen dat ze ook informatie hebben ontvangen over de dood van Jawhar's, al waren ze niet in staat om enige details vast te stellen. "Als zijn dood wordt bevestigd verliezen we een grote vangst, hij was een echte schat aan informatie", zegt de ambtenaar.

Jawhar wordt ervan beschuldigd het brein achter meerdere bomaanslagen tegen VN-veiligheidstroepen in Libanon te zijn als ook op Libanese beveiliging, waarbij doden zijn gevallen en honderden gewonden. Volgens de official is hij als persoon van belang in zo'n 200 onopgeloste gevallen van moord, aanslagen, pogingen tot moord en aanvallen met explosieven. Hij wordt er ook van verdacht een christelijke winkelier in de noordelijke stad Tripoli te hebben vermoord, omdat hij alcohol verkocht. "Dit is een groot verlies voor de Libanese veiligheid, vanwege de informatie die hij wordt verondersteld te hebben over de terreur groepen in de regio", zegt Atrissi. En terwijl Jawhar de dood een grote klap voor de groep zou betekenen, die al was gedecimeerd door een keur aan ‘high profile’ arrestaties en de dood van verscheidene leiders achter elkaar, "het betekent niet dat de regio een veiliger plaats zal worden," zegt Atrissi. "Elk lid van dergelijke groepen is een potentiële Abdel Ghani Jawhar."

De 30-jarige biochemicus Jawhar uit het noorden van Libanon, groeide op tijdens de wrede burgeroorlog van het land. Eerst trad hij toe tot de Moslim Broederschap, maar verliet de groep over een geschil over leerstellingen. Volgens hem was de groep niet streng genoeg bij de interpretatie van de sharia, de islamitische wet. Hij trad toen toe tot de uiterst conservatieve Salafisten en vertrok om dezelfde reden. En ten slotte werd een lid van Fatah al-Islam in 2008. Hij werd gepromoveerd tot leider nadat zijn voorganger werd gedood in een vuurgevecht met Libanese veiligheidstroepen in 2010. Volgens de Libanese inlichtingendienst was hij een meester recruiter, die er zelfs in slaagde om Libanese soldaten te winnen voor zijn zaak. Zijn terreur inspanningen overspannen Libanon, Syrië en Irak, waar hij wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor een aantal van de verwoestende explosies, die de internationale troepen doden. "Hij was een netwerk van op zichzelf", zegt de ambtenaar. "Hij had relaties over de hele regio, hij was een meedogenloze moordenaar."

Jawhar is ook betrokken bij de moord op een Libanese generaal, een majoor van de veiligheidsdienst en een lid van het parlement. Hij slaagde er bijna in om het hoofd van het Libanese leger en het hoofd van de interne veiligheid te vermoorden. Zijn dood in Syrië, zegt de ambtenaar, kan worden gezien zijn welverdiende loon in sommige kringen, "maar voor ons, is het een ramp. Het is een kwestie van persoonlijke wraak tussen Jawhar en de inlichtingendienst. "Het roept ook bezorgdheid op over de opstand die over de grens in Syrië worstelt.
Annotaties:
19-06-2013 22:23 | Payday Loan Now
De door Libanon meest gezochte terrorist blaast zichzelf op in Syrië #zaplog
aanmelden / inloggen