Door sigmund, Op zon 22 apr 2012 22:03, 2 reacties,    

De gewelddadige IDF officier en de Israëlische samenleving


Eens in de zoveel tijd biedt de Israëlische bezetting in een aantal gevallen een komische noot, die de monotonie van wanhoop doorbreekt. Grappig tot het punt van tranen is de bolle en onverzorgde figuur van luitenant-kolonel Shalom Eisner, hinkend op weg voor een "medische behandeling", klagend van pijn, de camera's zijn verbonden pink showend en zijn arm bungelend in een brace, alsof het hier een ernstige orthopedische letsels betrof. Niet minder amusant is de bewering, dat de demonstranten de pink van de plaatsvervangende brigadecommandant hadden gebroken. Het is ook amusant om één van de kolonisten leiders te horen zeggen dat de betogers het verkeer op de "Dan-Eilat snelweg" blokkeerden.

Het is grappig om te horen hoe Eisner toegeeft dat het mogelijk is dat: “ik een professionele inschattingsfout heb begaan, door mijn wapen voor het oog van de camera's te gebruiken," en dat zijn acties "nodig waren om mijn plicht te doen en mijn soldaten te beschermen." Het is ook grappig om de directeur voorlichting van het Israëlische leger, Roni Daniel, te horen waarschuwen dat na dit incident, "Mensen niet langer officier willen worden in de IDF" (alsof het niet zou beter zijn geweest als mensen zoals Eisner geen officier in het leger waren). En het is niet minder belachelijk om de chef-staf, luitenant-generaal Benny Gantz, te horen zeggen, dat Eisner's acties "in strijd zijn met IDF waarden" - alsof IDF-officieren en soldaten zich niet elke dag in de bezette gebieden op precies dezelfde manier gedragen, alleen meestal niet voor het oog van de camera. En zelfs de buitensporige storm, waartoe de klap met de geweerkolf aanleiding gaf is grappig. Want wat is er eigenlijk gebeurd? Er waren camera’s....

Eén klap met de kolf van een geweer? Eind vorige week maakte B'Tselem nog een video clip openbaar, die werd gemaakt door de Palestijnse tv in de buurt van het fiets protest: Eisner zie je lopen en naar bijna alles wat beweegt uithalen met zijn wapen, als ware hij een nachtclub portier. Vijf demonstranten proefden de kolf van zijn geweer, van voren en van achter. De video onthult ook het "geweld" van de demonstranten en hun "bedreiging" voor de soldaten: één van hen begon te fietsen.

Video:


Dit gedeelte van de video werd vrijdagavond uitgezonden in symbolische nabijheid van een reportage over gewelddadige incidenten in voetbalstadions. Het gedrag van de hooligans en de spelers in de stadions was niet veel anders dan dat van Eisner. Tussen de IDF aan de ene kant, en Bnei Lod en Hapoel Ramat Gan aan de andere kant, zijn weinig verschillen. Naar aanleiding van rellen op het voetbalveld, werd het kampioenschap dit weekend afgelast. Eisner’s geweld zal niets stoppen en hooguit zijn carrière ietsje op een zijspoor zetten.

Maar nadat er even is gelachen, keert de deprimerende werkelijkheid terug en slaat je vol in het gezicht. Het is nu duidelijk dat Eisner’s optreden niet een kortstondige uitbarsting was. De gedachte dat het de bedoeling was om een officier als Eisner tot plaatsvervangend commandant van de officiersopleiding te benoemen (was daar niet het ongeval met de camera's) zou een reden voor bezorgdheid moeten zijn. In de eerste plaats en vooral voor het Israëlische leger zelf.

Bovenal is de Eisner zaak een veelzeggende momentopname van de Israëlische samenleving. Onmiddellijk na het openbaar maken van de video, reageerde die in lijn met de typische parameters: rechts bombardeerde Eisner direct tot nationale held, de overblijfselen van links reageerden geschokt, en de overgrote meerderheid van het publiek dacht vermoedelijk, dat Eisner onrecht werd aangedaan. Al is het moeilijk voor te stellen waarom.

Het fundamentele menselijke instinct van ieder persoon, rechts of links, zou ertoe moeten leiden, dat hij in shock zou reageren bij het zien van de beelden van een officier, die hard uithaalt naar een demonstrant gewapend met alleen een fiets. Het instinct van iemand die democratie ondersteunt, moet ook hetzelfde zijn. Wat is rechts of links in dit geval? Waarom is rechts niet geschokt door het gedrag van een misdadiger? Waarom is Eisner hun held geworden? Als klappen tegen Arabieren niets betekenen, omdat ze niet als mens worden gezien, en als een klap in het gezicht van een blonde jonge Deen geen van de vereiste menselijke reacties wekt, dan is er iets heel erg zieks aan de hand.

Het is zo, dat de politieke hersenspoel machine ons in de afgelopen jaren (ook via de media) de veronderstelling heeft opgelegd, dat elke vredesactivist een terrorist is, dat iedere vrijwilliger in de bezette gebieden een anarchist is en dat iedereen, die kritiek uit antisemiet is. Toch vermoed ik dat de mensen geweld willen - en hoe meer hoe beter - tegen iedereen die niet in de pas loopt.

Het einde van deze zaak is duidelijk en deprimerend: Col Eisner zal worden gecompenseerd voor de "leed" , dat hij heeft gelden, ofwel in het leger dan wel elders. De vijandigheid (en het geweld) van officieren en soldaten, dat is gericht tegen betogers en in het bijzonder cameramensen, zal nog meer toenemen. En het publiek zal vasthouden aan haar overtuiging dat de IDF het meest ethische leger ter wereld is.

Door Gideon Levy
Annotaties:
| #178731 | 22-04-2012 22:39 | Paul2
Izzraël hazzz tzhe right to defend itzself against the teggoristz.
| #178732 | 22-04-2012 22:43 | sigmund
PolCartoonIsrael.jpg
sigmund's avatar
aanmelden / inloggen