Door Ness, Op zon 4 sep 2016 14:09, 12 reacties,    

De Koude Oorlog

Het is heerlijk grutten in de lijst van door "auntie" BBC (Buggering British Children) verboten songs. Daar staat bijvoorbeeld Billy Holiday op, met "God bless the child" - wie zich afvraagt waarom moet de tekst even lezen. Diverse uiterst maffe ouwe krakers als "They are coming to take me away" (waarin de spot wordt gedreven met het bijgeloof dat het achterstevoren opzeggen van lyrics het werk van de duivel zou zijn) hebben op de lijst een ereplekje gekregen. Voor wie op zoek is naar goede muziek, in allerlei smaken, kan de lijst heel handig zijn, alhoewel de meeste muziek nu vrij belegen klinkt. De lijst wordt vrijwel zonder uitzondering bevolkt door goede artiesten en zangers/bands.


Wie denkt dat het begrip policor nieuw is, en helemaal van deze tijd, vergist zich danig. Het gegeven is zo oud als de weg naar Rome. Woorden en tekeningen kunnen een soort instant-verlichting bij mensen teweegbrengen, een soort "aha-moment", en sommige "aha's" (spotschriften, spotprenten, spotliedjes) kwamen en komen de roverheid helemaal niet uit. Het onderdrukken en criminaliseren van spraak en inzichten is immers een probaat middel om het plebs eronder te houden. Vooral satirische en cynische teksten hadden het bij de BBC zwaar te verduren. Een artiest die Auntie Beeb met vrijwel al zijn werkelijk totaal antipolicore, absurdistische songs onmiddellijk en direkt op de kast wist te jagen was Tom Lehrer. De man schreef vreselijke teksten (Poisoning pigeons in the park, the Irish Ballad) die soms wel en soms niet direkt betrekking hadden op maatschappelijke wantoestanden, met name schijnheiligheden.

Ook de Koude Oorlog, de periode waarin het plebs in een voortdurende staat van angstkramp en bewustzijnsvernauwing werd gehouden vanwege "De Bom", werd door Lehrer op de hak genomen, en door een schuimbekkende BBC direkt op de banlijst gekwakt. Want je mocht om 'de dreiging' natuurlijk niet lachen, dat zou de zorgvuldige propaganda in één klap teniet doen. Gezien de huidige revival van diezelfde Koude Oorlog kan het geen kwaad de zienswijze van Lehrer onder de aandacht te brengen:(Om een tekst te vinden op het net dien je een regel of de titel in te typen met daarachter het woord 'lyrics' en dan een google of andere search te doen)
Annotaties:
| #254332 | 04-09-2016 21:41 | Debsy
Wat een topper die gast!
| #254333 | 04-09-2016 21:43 | Debsy
Leuk/goed geschreven Ness. Kan ik wel waarderen de moeite. Mag ook gezegd worden.
| #254338 | 05-09-2016 11:16 | Ness
Merci, alhoewel ik een paar kapitale taal- en stijlfouten zie staan :)

Muziek is een kwestie van smaak, dus veel mensen zullen de songs op de lijst ouwe meuk vinden, en wellicht niet om aan te horen. Desalniettemin is het een heel leerzaam lijstje, al is het alleen maar vanwege het feit dat het bestáát. Het plebs wordt duidelijk niet in staat geacht "rotzooi" (zoals bv van Lehrer) van Policore Kónst te onderscheiden. Wellicht is dat de reden dat ik de laatste 10, 15 jaar eigenlijk alleen maar echte rotzooi hoor, een paar nogal middelmatige tracks daargelaten.
Ness's avatar
| #254340 | 05-09-2016 11:45 | Ness
**Op de radio en TV hoor en zie. Wie graaft op het net vindt bosjes goede, uitstekende, geweldige muziek. Maar die moet je dus zelf opzoeken, want dat staat niet meer op zo'n handig lijstje, en komt al helemaal niet op de hitlijsten terecht.
Ness's avatar
Laten de Rolling Stones, Deep Purple, Black Sabbath etc.Etc. nu over enkele jaren in de bejaarden tehuizen hun oude meuk tussen de deuren uit rammen.
Daar zitten de oude rockers dan. De Selvera's en de havenzangers komen er niet meer in.
Knallen in die huizen. De doven gaan weer horen, de blinden gaan weer zien, en de dementen brullen om het hards headbangend mee. weg met de zorg, rock hebben we nodig, en ik ben bijna 65 jaar.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #254362 | 06-09-2016 09:24 | Ness
Johan <3, voor als je jarig bent:
https://www.youtube.com/watch?v=FgNsL8ljxxU
Ness's avatar
| #254369 | 06-09-2016 11:07 | Antares
@Ness
De jaren zestig lijken soms echt volledig aan jou voorbij te zijn gegaan. Dat moeten tijden zijn geweest. Ik ben er nog steeds trots op in die periode het levenslicht te hebben gezien. De hele wereld stond op tegen muffigheid, bekrompenheid en vooral tegen de oorlog. Dat is de enige reden waarom die beweging werd gekaapt en vercommercialiseerd. Ze waren toen ECHT tegen oorlog en het ging er hard aan toe. Een Amerikaan was niet bang voor zijn politie maar voor de Vietcong. En dat hebben ze in Amerika geweten. (Moeten ze maar geen oorlog voeren, de hufters.)

En wat muziek betreft: vóór de jaren zestig leek muziek er uitsluitend op gericht te zijn om je een rotgevoel te geven: ik mis je zo, ik kan je niet vergeten, waarom deed je me dat aan enzovoort. Cliché na cliché. Om te janken gewoon zo slecht! En totaal onoprecht.
Antares's avatar
| #254372 | 06-09-2016 11:34 | Antares
Voordat je hem zelf hebt gevonden: How the CIA Used LSD to Destroy the New Left
Antares's avatar
| #254373 | 06-09-2016 12:04 | Ness
Nou ja zeg ik haat de selvera's lol
Het is niet om aan te horen!
Voor je sarcasme aan het hineininterpretieren slaat, lees dan toch de link die bij het artikel staat. Dat gaat nou juist over het feit dat de BBC alles wat anti-oorlog was in de ban deed, met name in de golfoorlog, nog niet zo lang geleden dus.

Maar de lijst zelf gaat ver terug in de tijd. Dus is het geschiedenis. En het gaat om teksten. Dus is het oude censuur geschiedenis.. Aan de hand van de oude geschiedenis kun je de toekomende geschiedenis, dwz het nu, plaatsen. Dat is wat ik doe, graven in de tijd. Mijn smaak doet niet ter zake; ik ben een allesvreter, zolang ik maar kan kicken op de melodie. Maar 'de christenen' werden gecensureerd, blijkt uit die lijst. Er was een probleem met 'god'. Die mocht dus niet, dan werd gecensureerd. Dat vind ik opvallend en raar.
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/unfit-for-aunties-airwaves-the-artists-censored-by-the-bbc-765106.html
Ness's avatar
| #254374 | 06-09-2016 12:51 | Antares
Nou ja zeg ik haat de selvera's lol

Tom Lehrer is weinig beter. Nou ja goed, dat is ook maar een mening. Maar ik zou hem beslist hebben geband om esthetische redenen.

Maar de lijst geeft idd een goed tijdsbeeld. Een tekst als "never marry a railroad man" loopt tegenwoordig het risico te worden aangemerkt als "hate speech."

Waar het echter vooral op neerkomt is dat als 'we' lekker gaan oorlogvoeren dat we dan geen "imagine" kunnen gebruiken. Dat breekt de gezamenlijke stemming en smoort de oorlogspret. Het nummer "give peace a change" was natuurlijk al geband om meer voor de hand liggende redenen. Wat een dom rotlied.
Antares's avatar
@ Ness, dank voor het verjaarscadeau, leuk, niet geheel mijn stijl, wel leuk, maar ik wens toch nog even tot mijn 85 minstens door te rocken.

Ik lees jullie gekissebis, nooit van de universal Soldier gehoord? Keiharde waarheid.
Get Back (jojo) van de beatles was weer een tegenhanger!
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
Ps. Boudewijn de Groot heeft hem ook nog gezongen als de eeuwige soldaat.
Als hij er niet geweest was, had Hitler nooit bestaan,,
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
aanmelden / inloggen