Door community (initieel Best Well), Op zat 2 sep 2017 17:22, 0 reacties, nieuws

De methoden van de AIVD in beeldWaarschijnlijk herinnert u zich deze dame nog wel. Op een dag verscheen zij spontaan bij het Beatrix Theater in Utrecht met een stuk karton met daarop de tekst: “Weg met de Monrachie het is 2013“. Die dag was zij toevallig voorbij gefietst en had gezien dat er dranghekken stonden. Daarop vroeg ze zich af wat er gaande was. Toen bemerkte ze dat de koningin aanwezig was. Ze is daarop hals over de kop naar een winkel gerend om een stuk karton te halen. De dame – genaamd Joanna – wordt vervolgens opgepakt en komt hierdoor uitgebreid in het nieuws. Ook mag zij haar zegje doen op tv bij Pauw en Witteman. Joanna heeft succes! Ze wil een soort verzetsbeweging starten tegen de monarchie. Deze beweging zou een website openen onder de naam hetis2013.nl. Die website is er dan ook gekomen. Enige tijd later werd Joanna tijdens de kroning opnieuw opgepakt. Ook dit kwam weer uitgebreid op tv. Ze heeft het toch maar even geflikt die Joanna. Knap hoor!
De reden dat ik dit noem is dat ik u graag wil laten zien hoe verscheidene protestinitiatieven volledig georkestreerd lijken te worden door de AIVD. Dit ga ik doen aan de hand van Joanna of liever gezegd aan de hand van “een collega” van Joanna, genaamd Gijs Peskens en enkele camerabeelden. Gijs Peskens is namelijk – om te beginnen – ook erg into protestacties. Hij duikt overal op. Zo was hij actief in de Occupy beweging, maar bleek hij ook registrant te zijn van de website hetis2013.nl. Gijs en Joanna reageerden in der tijd zelf op mijn veronderstelling (onder dit artikel) dat ze AIVD infiltranten zouden zijn. Dat was volgens hen niet terecht. Nu zou u kunnen denken “Ach die Gijs is gewoon een actieve jongen die van protesteren houdt“. Ja, dat kan. Maar gister bekeek ik een filmpje van We Are Change Amsterdam en daarin deed ik een opmerkelijke ontdekking.
De inzet van..
Eerder kwam ik al achter dat Gijs onder meerdere identiteiten werkt. Nu is dat op zich niet zo vreemd. Als schrijver kun je bijvoorbeeld ook onder een pseudoniem werken. Gijs leek dit ook te doen. Inmiddels kan ik de Facebook pagina’s van deze identiteiten niet meer vinden, maar in der tijd leverde dat het volgende resultaat op:

In het filmpje gemaakt door een jongeman met een eenvoudige HD-camera en een eigen youtubekanaal, zag ik tot mijn grote verbazing een gezicht die mij bekend voor kwam. Kijkt u maar even.

Opvallend is dat Gijs de jongeren van het Malieveld naar een andere plek wil dirigeren. Er is nog een meisje die roept “Naar het bos!” Maar nee, de groep gaat richting de stad. Let u vervolgens op hoe de groep jongeren stuk voor stuk gefotografeerd wordt door politie in burger. Ik vraag u niet om er over na te denken hoe trots je op jezelf kunt zijn dat je zo’n beroep uitoefent. Ook vraag ik u niet na te denken over wat dat allemaal kost. Nadenken over wat er met die foto’s gebeurt moet u ook niet doen. Nee kijk gewoon even hoe het in zijn werk gaat.

Vervolgens zien we Gijs of Jacob (of hoe hij ook mag heten) niet meer terug. Gijs heeft zijn taak er blijkbaar opzitten. Wat denkt u? Zou het mogelijk zijn dat de AIVD echt zo werkt? Nee toch? De AIVD is toch een klein clubje dat steeds meer moet bezuinigen. Dat kan toch niet?
De rol van de media
Wat mooi is van de filmopnames van deze gedreven jongeman is dat hij goed in beeld brengt hoe de mainstreammediapartijen die zich voordoen als opstandig, ook voor de staat lijken te werken. Powned presenteert zich als een clubje dat altijd bij recalcitrante evenementen aanwezig is. Daarmee proberen ze het imago te schetsen van het opstandige kanaal. Vindt u het erg als ik de term ‘controlled oposition‘ even van de plank haal? De onderstaande compilatie van beelden gaan u laten zien hoe dat werkt. De heren van Powned zijn natuurlijk modieus gekleed en goed gekapt. Dat kan ook want ze vangen een goed salaris voor hun werk voor de staat. Bovendien geeft het ze recht op arrogantie ten opzichte van de protestdeelnemers, omdat dat natuurlijk werkeloze loosers zijn. Het is dus prima om voor de staat te werken en je er goed bij te voelen. Er zijn nog vacatures voor ‘agent in burger die goed met camera overweg kan’, maar ook kunt u eventueel als BOA aan de slag. Ziet u er een beetje goed uit, dan kunt u solliciteren bij één van de door de staat gesubsidieerde lokale omroepen of bij een club als Powned. Als journalist kunt u dan in beeld brengen wat uw opdrachtgevers graag willen.

Niet alleen ziet u in bovenstaand filmpje hoe de politie als beschermer over de Powned medewerkers aan komt rijden in een busje, nog veel interessanter wordt het om te zien hoe de heren van Powned daadwerkelijk de politie gaan ondersteunen.
In onderstaand filmpje ziet u hoe een jongeman protest in gaat dienen bij de leidinggevende van de politietroepenmacht daar aanwezig. De jongeman had een tent opgezet op het Malieveld. Deze werd ogenschijnlijk ruw mee genomen door medewerkers van de ME. Hiervan wil hij aangifte doen. De officier van politie doet op dat moment alsof hem niet duidelijk is wat de jongeman wil en zet in scene dat hij vindt dat de groep door elkaar heen roept. De Powned medewerkers staan letterlijk naast de officier om hem te ondersteunen bij zijn rol. Het verlossende woord in de discussie komt dan ook van de Powned jongen met microfoon als hij roept “Hier komen we niet uit jongens!“. Kijkt u maar eens.
Als u onderstaand filmpje ziet krijgt u net als ik waarschijnlijk sterk de indruk dat de jongeman met het tentje – net als Gijs – gewoon bij de act hoort. Daarmee moet het protest van de jongeren een beetje het karakter van grilligheid krijgen. Hiermee wordt de aanwezigheid en inzet van de ME gerechtvaardigd. Het is allemaal zo duidelijk vooropgezet dat het schaamrood je bijna naar de kaken stijgt (hier nog meer opnames). Toch heeft de AIVD weer wat resultaat geboekt door foto’s te kunnen nemen van de aanwezige jongeren om zo haar ‘idioten filter‘-database weer wat verse input te kunnen geven. Dapper vindt u niet!

Advies
Aan alle jongeren die aan dergelijk protesten mee doen zou ik willen adviseren: blijf het filmen! Maar ga ook opletten op de mensen die iets te nadrukkelijk en luidruchtig aanwezig zijn en zoek uit wie ze zijn. Wees je daarnaast bewust van het feit dat de geheime diensten bezig zijn iedereen in kaart te brengen. Besef je ondertussen dat deze strijd op een heel andere niveau gewonnen gaat worden.

Annotaties:
aanmelden / inloggen