Door community (initieel Best Well), Op woe 13 sep 2017 12:08, 2 reacties, nieuws

De nieuwe media: Café Weltschmerz, The Post Online, Follow the Money“Er zijn steeds meer mensen die wakker worden“, hoor je tegenwoordig meer en meer om je heen. “Oh ja? U bedoelt al die mensen die kritisch na denken en dat uiten op Facebook en Twitter? Of al die mensen die steeds meer alternatief nieuws volgen en delen?” Ja, daar lijkt het wel op. Mensen beginnen door te krijgen dat ze niet alles wat de media ze vertelt zomaar voor zoete koek kunnen slikken. Als je dan opzoek ging naar kritische analyses, dan kwam je tot voor kort al snel bij de ‘alternatieve media’ terecht. Maar die alternatieve media bleek vooral een hangplek te zijn voor ufo- en graancirkelaanhangers en mensen met een iets te grote spirituele behoefte.

Inmiddels is duidelijk dat die alternatieve media in de afgelopen jaren een hoop onzin verkondigd hebben. Er werden wel complottentheorieën besproken, maar die werden gelijktijdig gekoppeld aan ufo-waarnemingen of het krankzinnige idee dat de aarde plat is en soortgelijke nonsense. Daar tuint de gemiddelde UvA of Minerva student van nu niet meer in. En daarom hebben we nu ook de categorie ‘alternatieve media’ die al die onzin er buiten laat: Café Weltschmertz (alleen al om te onthouden hoe je dat schrijft moet je een IQ van 130 hebben), The Post Online en Follow the Money. En zo zijn er wellicht nog een paar websites die ik hier vergeet te noemen. Zij bedienen tegenwoordig de doelgroep van de hoger opgeleiden. De “wat slimmere mens”; de dames en heren van de Zuidas te Amsterdam en andere hangplekken voor Suit Supply liefhebbers. Ook op deze sites hoor je complottheorieën besproken worden, maar dan zonder het stigma ‘complottheorie’ en zonder al die kruidentuintjes, healings en channelings.

We zien bekende namen voorbijkomen, zoals Willem Middelkoop, Esther van Fenema, Eric de Vlieger, Arno Wellens, etcetera. Deze sites zullen zich (terecht) niet willen vervuilen met die geitenwollen sokken en aluhoedjes, nee zij onderscheiden zich in degelijkheid en chique. Ze zijn het neusje van de zalm van de kritisch-nadenkers; het Nijenroode van de journalistiek. Maar als u door begint te krijgen dat ‘de diensten’ altijd 10 zetten vooruit denken en begint te zien dat de methoden van de Stasi van het voormalige DDR in veel meer verfijnde vorm in onze maatschappij geïmplementeerd zijn, dan doorziet u pas wat er écht gaande is: De geitenwollensokken alternatieve media moest iedereen die kritiek had op de mainstream media plaatsen in de “gekkie” hoek, waardoor mensen uiteindelijk teruggejaagd werden naar de sidekick van de mainstream media: Café Weltschmerz, The Post Online en Follow the Money. Daar zijn de goed opgeleide professionals weer aan het woord en zij laten zien dat ze ook echt wel serieus over complotten nadenken; dat ze kritisch zijn op het financiële stelsel en dat ze politieke processen kritisch kunnen analyseren, maar ze doen het gewoon allemaal wat degelijker en zonder al die ufo-nonsense. Begint u te doorzien wie er achter het hele vooropgezette spel zit?Dat er steeds meer mensen “ontwaken” is niet een gevolg van de inzet van al die geitewollensokken- en ufosites waar al die gekkie’s en aluhoedjes rondhangen, maar is waarschijnlijk veel meer een gevolg geweest van het feit dat mensen makkelijker en meer kunnen communiceren via social media. Als je dan kritische artikelen via Google zocht, kwam je vanzelf uit bij die eerste categorie gecontroleerde alternatieve media; WantToKnow, Earth-Matters, Klokkenluideronline, Niburu, enzovoort. Die groep was vanaf oprichting bedoeld om ‘kritisch nadenken’ te koppelen aan de wazige verhalen over ufo’s en dergelijke. Die groep was vanaf lancering bedoeld om op den duur door de mand te vallen als supporters van onzin. Dit moest leiden tot teleurstelling voor die “waarheidszoekers” die al teleurgesteld waren in de mainstream media. Dit moest leiden tot het stigma ‘nepnieuws’. Maar toen kwam de helpende hand: toen werden de genoemde kanalen als Café Weltschmerz, The Post Online en dergelijke gelanceerd. Daar komen al die ideeën van die aluhoedjes nog eens aan het voetlicht, maar dan zonder die nonsens en gedegen; uit de mond van vertrouwde namen. Willem Middelkoop heeft toch wel een serieus track record en Arno Wellens heeft zich ook wel bewezen bij het referendum tegen het Oakraïne Associatieverdrag. U wordt eindelijk bediend door mensen die u kunt vertrouwen.

Wat u niet door heeft, is dat u natuurlijk bediend wordt door de goed opgeleide schaapherders die al die tijd al klaargestoomd waren voor deze rol.

Wat is het resultaat: u heeft eindelijk weer mensen met een degelijke opleiding en solide voorgeschiedenis die uw kritiek verwoorden. Zij nemen de irritatie weg die u in de afgelopen jaren had opgebouwd aangaande de mainstream media en zij nemen de veel grotere irritatie weg die u had bij die maatschappelijk mislukte geitewollensokken en ufo-aanhangers. Die amateursites die soms wel met zinnige artikelen kwamen, maar die simpelweg ongeloofwaardig waren vanwege al die vliegende schotels die u om de oren vlogen. Deze sites schiepen juist het alibi voor de oprichting van een ‘Ministerie van Waarheid’ en Facebook censuur. Bij de schreeuwers van Geenstijl voelde u zich als intellectueel ook niet echt thuis en bovendien was duidelijk dat die club onderdeel van de Telegraaf Media Groep is. Daar wilde u allemaal niet mee geassocieerd worden. Nu kunt u eindelijk weer met een gerust hard naar uw werk gaan en weten dat er professionals zijn die uw kritiek delen en ermee aan de slag gaan. U kunt weer met een gerust hard artikelen delen, een petitie tekenen of een referendum steunen. Het is in goed handen!

Een democratie is als een drukvat waarbinnen het water aan de kook gebracht wordt. De oplopende onvrede onder de bevolking is het stoom. Als de druk te hoog wordt heb je uitlaatkleppen nodig. Zo kun je de onvrede onder de bevolking telkens net tot het kookpunt laten komen. Als dan de druk te hoog wordt heb je je zelfgeschapen ventielen klaar staan om de stoom gecontroleerd van de ketel te blazen. Daartoe hadden we ooit die ouderwetse vakbonden; daartoe hadden we al de illusie van keus in de politiek en daartoe hebben we nu in de wereld van Google en Facebook de nieuwe vangnetten: Welkom in de wereld van de nieuwe media. Ook hier wordt elk smaakje en elk kleurtje bediend; net als in de politiek. Zo hoeft u zelf verder niets te doen.
Annotaties:
| #260726 | 14-09-2017 14:45 | jantjeuitnederland
Zelf vind ik TPO vrij mainstream. Je kan er op reageren als je een Facebook account hebt, nota bene. ftm.nl doet wel goed werk, denk ik. De kritiek mag best nog wel harder, gezien de tegenspelers die gewoon over lijken gaan. Bij Weltschmerz krijg ik een nare VPRO smaak in mijn mond. VPRO associeer ik met Antifa/Chaoten/rara. Tuig dus.
jantjeuitnederland's avatar
| #260727 | 14-09-2017 16:18 | Best Well
Helemaal me eens!
Best Well's avatar
aanmelden / inloggen