Door Appie, Op zon 19 feb 2012 00:38, 1 reacties,    

De “onverwachte” gentech epidemie, deel 1/2


Voorwoord
Een hot item op Zaplog is gentech, men moet niet klooien met de natuur. Langzaam maar zeker zegt ook Europa, nee. Bijvoorbeeld: de superpiepers van BASF vertekken naar de continenten Zuid- en Noord-Amerika. Ook Monsanto ondervindt grote weerstand, bijvoorbeeld in Frankrijk: de teelt van gentech mais wordt verboden.

Europa zegt via de economische grootmachten Duitsland en Frankrijk nee tegen gentech. Echter Europa is niets meer dan een onderdeel in de wereldeconomie. Zo komt Reuters met het bericht dat Europa met zijn tradionele productiemethoden achterloopt met de rest van de gentech wereld, ecomische groei zal hierdroor worden geblokkeerd.

Echter zo gemakkelijk is het niet, de natuur laat zich niet dwingen: wat men zaait zal men oogsten. Onderstaand vrij vertaald artikel van Lindsey Konkel laat zien dat de natuur zich niets wetegevende afspraken aantrekt. We worden allemaal aan gentech blootgesteld......


In geheel North Datota vindt men de de planten met de kleine gele bloempjes in de berm van de highways. Vooral langs de wegen die truckers gebruiken vindt men de onschuldig ogende koolzaad planten. Echter 80% van deze planten bevatten gentech, het bewijs dat grote aantallen genetische gemodificeerde planten de boerenvelden zijn ontgroeid en de wijde wereld intrekken.

In 2010 ontdekten een groep onderzoekers (University of Arkansas) dat de koolzaadplanten in de berm voor 80% gentech genen bezitten. De modificatie had de planten resistent gemaakt tegen de chemische onkruidbestrijders glyfosaat (RoudUp van Monsanto) en basta (Liberty-Link van Bayer).

Deze ontdekking maakt sommige experts nog banger voor het versneld ontstaan van een chemisch bestendig superonkruid. Boeren zijn niet meer in staat om deze onkruiden met de beschikbare goedgekeurde chemische middelen te bestrijden. Daarnaast is de kans op besmetting van naburige velden van bijvoorbeeld bio-boeren een reëel gevaar. In Australië loopt er een rechtzaak waarbij een boer zijn buurman aanklaagt voor verontreining van zijn bio-gewassen door gentech koolzaad. In Europa houden imkers Monsanto verantwoordelijk voor de verontreiniging van gentech in hun honing.

Norman Ellstrand (University of California) verklaart: op dit moment is koolzaad het zwarte schaap welke het bewijs vormt voor de gevaren van vermenging van gentech met natuurlijke gewassen.

Bij genetische manipulatie worden kleine stukjes vreemde genen in een organisme ingebouwd. Hierdoor kunnen er eigenschappen worden geïntroduceerd die de oorspronkelijke soort niet bezit, bijvoorbeeld resistentie tegen chemische onkruidbestrijders. Trouwens in de VS is vrijwel al het koolzaad, welke gebruikt wordt om diervoeder en olie (een veelgebruikt voedselingrediënt) te produceren, genetisch gemodificeerd.

Wereldwijd is, naast het onkruid, ook de weerstand van mensen tegen gentech aan het groeien. In de VS, Brazilië en Canada zijn gentech gewassen reeds gemeengoed maar biotech blijkt in Europa en delen van Afrika niet aan te slaan. Sterker nog de resistentie groeit, men maakt zich zorgen over de veiligheid. Volgens de gepresenteerde onderzoeken wordt er geen verschil in voedingswaarde gevonden maar sommige onderzoekers betwijfelen het resulaat van deze gesponsorde onderzoeken.

Op dit moment worden consumenten niet direct blootgesteld aan gentech gewassen, de gemanipuleerde versie wordt hoofdzakelijk toegepast in veevoeder. Trouwens afgelopen najaar kreeg Monsanto de wettelijke goedkeuring om gentech suikermais op de cosumentenmarkt te brengen.

Terugkomend op het koolzaad onderzoek in de bermen van North Dakaota. Waarom North Dakota, het blijkt dat hier 92% van de totale hoeveelheid koolzaad in de VS wordt geproduceerd.

Ruim 3.500 miles (ruim 5600 km) highway werd afgegraasd, iedere 5 mile (8 km) werd er een stop gemaakt en het aantal zichtbare koolzaadplanten geteld. Met simpele hulpmiddelen (teststrips) werden 288 planten onderzocht, hiervan bezaten 231 monsters positieve gentech eiwitten. De resultaten werden gepubliceerd in Plos One.

Deze studie was bijzonder daar het de eerste was waar wetenschappelijk werd beschreven dat gentech zich zich in de natuur van de VS verspreidt.Trouwens een bevestiging van een onderzoek in Oregon, wat blijkt gentech gras houdt zich bij de voortplanting niet aan wettelijk vastgelegde grenzen. Hier overwoekert gentech gras ongeremd de staat.

Terugkomend op de verspreiding van het koolzaad in North Dakota, hoofdautuer Sagers was niet verrast, Canadese wetenschappers vonden reeds gentech koolzaad zich verspreidde tot Manitoba, wat indruk maakte was de massale verspreiding in Noth Dakota.

Vermoed wordt dat de vervuiling van gentech koolzaad versterkt wordt door het transport. Vervuiling werd zowel nabij als ver verwijderd van de bron aangetroffen, vrijwel door de gehele staat.

Opvallend was het dat tijdens het onderzoek planten werden aangetroffen die zowel resistente genen tegen de chemische onkruidebestrijders RoundUp (Monsanto) als Liberty Link (Bayer) bezitten. Dit bevestigd het idee dat deze genen zich met in het wild levende soorten vermengen.

Volgens Ellstrand lijkt het erop dat hier evolutionaire stappen worden genomen worden die in de tradionele zaadveredeling voor onmogelijk werden gehouden.......
Annotaties:
23-09-2013 04:10 | not fake
De “onverwachte” gentech epidemie, deel 1/2 #zaplog
Dat consumenten op dit moment niet blootgesteld worden aan gentech voedsel is natuurlijk onzin.

Via diervoeder eten de mensen deze producten toch ook in hun zuivel en vleesproducten.
Evenals de de vetzucht producten die erdoor heen gemengd worden om een kuiken, kalf of biggetje binnen korte termijn tot vet vleesproduct op te kweken.
Vermoedelijk is dit mijns inziens ook een van de oorzaken van de obesitas golf
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
aanmelden / inloggen