Door community (initieel Urubin), Op zon 13 jul 2014 23:19, 6 reacties,    

De strijd tegen cash geld

Al enige jaren lezen we verhalen over hoe de wereld afstevent op een geldloze maatschappij, maar dan niet zoals we zo vaak te lezen krijgen op alternatieve, en voornamelijk spiritueel getinte media. Neen, waar ik het over heb zijn de verwoede pogingen van overheden wereldwijd om geld een voornamelijk digitaal medium te maken. Zo konden we onlangs lezen dat in Italië cash transacties van boven de 30 euro worden verboden. Vorig jaar werden transactie boven de 50 euro al verboden en nu wordt dat bedrag dus verlaagt en dat alles onder de noemer om witwassen en betalingen met zwart geld moeilijker te maken.

Laten we wel wezen, dat is natuurlijk een goed argument. Zwart geld, criminaliteit en aanverwante zaken kosten ons als maatschappij een klein vermogen, maar de werkelijke vraag die we ons zouden moeten stellen is, hoe hoog de prijs is die we hiervoor moeten betalen, want zoals altijd kleven er twee kanten aan de medaille, want naast het feit dat in een cash loze maatschappij witwas praktijken moeilijker worden(Niet onmogelijk houd dat in uw achterhoofd) geeft het overheden en met name weer de banken een dermate grote controle over bevolkingen dat we ons af moeten vragen of dat wel wenselijk is en het doel de middelen heiligt.

Persoonlijk is mijn antwoord neen, want hoewel ik geen complot theorie aanhanger ben zie ik wel degelijk de verbanden met complot verhalen als "The Mark of the beast", want in een cashloze maatschappij hebben overheden en banken de volledige controle over de mensheid. Ze bepaalt wie eet, leeft, drinkt en wie sterft en dat is een zeer zware verantwoordelijkheid in handen van personen waarvan we keer op keer hebben gezien dat deze hier niet mee om kunnen gaan.

Tot slot is er natuurlijk het feit dat het een complete groep uitsluit in de samenleving en dat zijn de ouderen, welke niet meer mee kunnen komen met de hedendaagse technologische ontwikkelingen. In mijn beleving is dat met name een groep die de afgelopen jaren reeds genoeg is gepakt door alle kabinetten die we de afgelopen 12 jaren hebben gehad. Dat is schandalig en moet ergens stoppen.

Daarom is een samenleving waarin contant geld is uitgebannen in mijn beleving iets om tegen in opstand te komen. Een reden om een vuist te maken naar de roverheid en de banken te zeggen tot hier en niet verder. Dat kunnen we doen door alternatieve betaalwijzen op te zetten, waarvan Bitcoin het meest bekend is, maar het is uiteraard niet ondenkbaar dat er nieuwe alternatieven uit de grond gestampt kunnen worden.

Protesteren helpt niet, dat wordt weggelachen door de personen op het pluche. Daarom is het enige overblijvende werkbare alternatief zelf doen en systemen opzetten buiten de roverheid om. En waarom niet? Men wilde toch graag een participatie samenleving waarin wij onze eigen broek konden ophouden? Ik denk niet dat we een zorgplicht naar de banken en roverheid hebben, dus wellicht heeft deze met de wens iets dergelijks te creëren zichzelf de das om gedaan.
Annotaties:
| #214847 | 14-07-2014 06:27 | Nico de Geit
Ondertussen ligt het betalingssysteem - zowel creditcard als pin - op de Krim nog steeds plat en kun je daar uitsluitend cash afrekenen. Mensen die hun spaargeld bij een Oekraïense bank hadden geparkeerd kunnen dat nu vaak niet opnemen, ze hebben nu slechts een vordering op die bank.

Het platleggen van het betalingssysteem op de Krim heeft met sancties te maken. Op de Krim maakt het niet uit wat voor een valuta je hebt, wisselen is geen probleem. Maar als je geen contanten hebt heb je momenteel een probleem.
Nico de Geit's avatar
| #214848 | 14-07-2014 06:28 | Nico de Geit
Vanaf volgend jaar kunnen "grotere" bedragen enkel nog electronisch voldaan worden in Italie. Dit om witwassen en betalingen met zwart geld moeilijker te maken.

Bedragen boven de 1000 Euro zijn sinds Juni verboden. Het lijkt erop dat men bang is voor een kapitaalvlucht in Italie.

http://www.nujij.nl/economie/in-italie-vanaf-2013-geen-cashbetalingen-meer.18885826.lynkx
Nico de Geit's avatar
| #214849 | 14-07-2014 06:31 | Nico de Geit
Frankrijk verbiedt cash betaling vanaf 1000 euro

http://langleveeuropa.nl/2013/02/frankrijk-verbied-cash-betaling-vanaf-1000-euro/

2.500 euro of meer contant afrekenen verboden in Spanje

http://camperlanden.eu/2-500-euro-of-meer-contant-afrekenen-verboden-in-spanje/
Nico de Geit's avatar
| #214861 | 14-07-2014 19:32 | eco-ernie
Wat een onzin die contantbetaal limieten. Dan betaal je toch gewoon in drie of vier keer? Probleem opgelost en bovendien, wie en hoe controleer je zoiets? Dan zet je je auto toch te koop voor 10€ op marktplaats en vang je voor de accesoires de rest lekker toch contant. HAH, mij hebben ze niet met dit soor stompzinnige maatregelen, waar ik overigens extreem aggressief van wordt. Wat denken die hufters van een overheden nou helemaal, zij leven van ons belastinggeld dus wie heeft het hier nou werkelijk voor het zeggen?
Snap überhaubt mensen niet die voor de overheid willen werken, maar dit terzijde. Ook heb ik nooit begrepen dat wij hebben toegestaan publieke voorzieningen als openbaar vervoer, telefoon, riool, elektra, gas, banken uithanden te geven aan particuliere (misdaad-) organisaties. Hoe naïef konden we zijn, mensen die wèrkelijk doen wat ze zeggen, zijn een uitstervend ras...
eco-ernie's avatar
| #214871 | 14-07-2014 22:29 | Qvic
Hier in Nederland wordt er nog steeds voor meer dan 60% cash betaald, die zogenaamde mega pinbetalingen vallen dus best wel mee. Ik zie bij AH regelmatig dat de alleen pin kassa's weinig mensen staan t.o.z.v. pin/cash geld kassa's, ook bij andere winkels zoals de makro zie ik meer mensen bij de cash kassa staan, dan bij de pin kassa's. De banken en overheden willen dat we allemaal gaan pinnen, maar als het volk niet wil. Doen ze er weinig aan. Wat vele nog niet beseffen is dat een pin betaling geen wettig betaalmiddel is, dat iedereen dit pin bedrag accepteert is een ander verhaal.
Zwartgeld bestaat eigenlijk niet, want elke cent is door een schuld in het leven geroepen. Hierover is allang belasting over betaald. Alleen de overheden kunnen witgeld, zwartwassen. Zwartspaarders bestaan dan ook niet, Alle spaargelden in het buitenland wordt boven een bepaald bedrag al belast in dat betreffende land. Maar omdat overheden altijd geld tekort hebben, willen ze ook hier dat jij belasting betaald over je spaargeld in het buitenland. Dus dan zou je 2x belasting moeten betalen over je gespaarde geld. Als je dat dan niet opgeeft in je eigen land, wordt het ineens zwartgeld genoemd, hoe krom willen we het maken. En dan willen ze dat inclusief met terugwerkende kracht hebben of te wel met een boete van 20%. Dat is eigenlijk BTW betalen over je eigen spaargeld en als je het uitgeeft, moet nog een keer de BTW er over betalen.
Qvic's avatar
| #214877 | 15-07-2014 08:06 | Antares
Wat een onzin die contantbetaal limieten. Dan betaal je toch gewoon in drie of vier keer? Probleem opgelost en bovendien, wie en hoe controleer je zoiets?


Zodra een betaling wordt opgedeeld in porties om onder controle uit te komen dan is dat op zich al een vorm van fraude. Je kunt erop rekenen dat er regels zijn die het op deze manier ontwijken van controle strafbaar stellen en dat banken erop zijn geïnstrueerd om dit door hun software te laten detecteren. Zodra het geld bij een bank uitkomt (zal op een dag gebeuren) dan loop je tegen de lamp, tenzij de betalingen over meerdere banken kunnen worden verspreid (maar hoelang nog?).
Antares's avatar
aanmelden / inloggen