Door community (initieel Appie), Op vri 23 jan 2015 13:49, 3 reacties, nieuws

De ‘veilige’ GMO’s komen eraan


Amerikaanse wetenschappers hebben de eerste stap gezet naar natuurveilige genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s). De onderzoekers ontwikkelden met synthetische biologie een bacterie die zich niet in het wild kan verspreiden. Hierdoor is de bacterie ‘veiliger’ voor de natuur, meldt BBC News Science & Environment.

Tegenstanders van GMO zijn bang dat gemodificeerde organismen zich onbeheersbaar in de natuur gaan verspreiden. Ook is er angst voor de onbekende gezondheidsrisico’s. De nieuwe generatie GMO-bacteriën kan de angst voor ongebreidelde verspreiding wegnemen. Deze bacteriën kunnen namelijk 'in het wild' niet overleven. Volgens de wetenschappers is het onderzoek erg belangrijk voor de toekomstige toepassing van GMO’s in de landbouw en in medicijnen.

Synthetisch aminozuur

Twee teams van onderzoekers, aan Harvard University en Yale University, stelden allebei met behulp van synthetische biologie een bacterie samen. In dit geval ging het om nieuwe organismes met een DNA dat volledig op een computer is samengesteld. Dit in tegenstelling tot de ‘gewone’ methode, waarbij stukjes DNA geknipt en geplakt worden om gunstige eigenschappen direct in te brengen. Beide onderzoeken zijn deze maand gepubliceerd in Nature.

De nieuwe bacterie kan alleen maar groeien in aanwezigheid van een specifiek aminozuur, een bouwsteen voor eiwitten. De wetenschappers ontwikkelden een speciaal, synthetisch aminozuur, dat niet in de natuur voorkomt. De bacterie groeide daarop in het laboratorium erg goed, zolang het synthetische aminozuur aanwezig was. Experimenten met in totaal meer dan 100 miljard cellen wees uit dat geen enkele bacterie in staat was om te overleven zonder het betreffende aminozuur.

Lees verder op Foodlog
Annotaties:
| #228019 | 23-01-2015 20:51 | tegengas
Ik geloof hier helemaal niets van dat zogenaamde veilige.
Ze rommelen maar wat aan, terwijl het helemaal niet nodig is.
Pas je gewoon aan aan de omgeving, dan heb je al die rotzooi niet nodig.
tegengas's avatar
| #228024 | 24-01-2015 00:41 | quero1
Ze hebben mogelijks een of ander crisisberaad en brainstorming gehouden door de wereldwijde anti-ggo/gmo demonstraties en ditto afwijzingen en een of ander oud dossier vanonder het stof gehaald en dat is dus uit de trommel gekomen om de goegemeente even te kalmeren gerust te stellen en nog maar eens te overdonderen. Veilige gmo's, kijk 's aan, ze zeggen en bevestigen het al op voorhand, wetenschappers met een kristallen bol! Het lijken soms wel een nieuw soort 'wetenschappelijke' trollen !
P.S. Er zouden echt tal van valse pseudo wetenschappers in de circulatie zijn die gelijk wat verkondigen voor de slappe was.
| #228028 | 24-01-2015 07:35 | Antares
Een bacterie is nog geen tomatenplant.

monsantotomato-150x150.jpg
Antares's avatar
aanmelden / inloggen