Door community (initieel Gerard45), Op zat 9 apr 2011 17:22, 4 reacties,    

De ware feiten over de schietpartij op de Dam (7 mei 1945)In zijn boek ‘Kleine geschiedenis van Amsterdam’ (p.359) schrijft Geert Mak over de schietpartij:

‘Zelfs op 7 mei, twee dagen na de capitulatie, richtten dronken Duitse mariniers een bloedbad aan onder de feestvierende menigte op de Dam, al schietend vanuit de Grote Club’.

Dit is niet juist. Overigens had Duitsland geen korps Mariniers, maar dit terzijde. Wat was het geval:

Op 4 mei 1945 kreeg prins Bernhard in Beekbergen, namens generaal Montgomery, van de Canadese generaal Foulkes strikte orders dat zijn N.B.S. (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) geen wapens mocht dragen en dat alléén de geallieerden de Duitse troepen mochten ontwapenen.
Slechts een klein select groepje leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, die door de Canadese generaal Foulkes of zijn vertegenwoordigers waren geautoriseerd, mocht wapens dragen. Deze gewapende BS'ers waren voorzien van Britse armbanden. Maar zij mochten dus geen Duitse soldaten aanhouden en ontwapenen.
Desondanks heeft het merendeel van de niet geautoriseerde BS'ers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, etc., zich niets van de instructies aangetrokken en ging toch gewapend de straat op om Duitse soldaten te ontwapenen. Dit heeft tijdens het bevrijdingsfeest op de Dam in Amsterdam op 7 mei 1945 geresulteerd in een bloedbad.
Terwijl de Dam volstroomde met feestgangers begonnen met stenguns gewapende BS'ers Duitse soldaten hardhandig aan te houden en te ontwapenen. Toen er in de Paleisstraat ook nog eens een Duitse soldaat werd neergeschoten, die had geweigerd zijn pistool af te geven, brak er een vuurgevecht uit tussen matrozen van de Duitse Kriegsmarine en de BS. Door rondvliegende kogels en mensen die onder de voet werden gelopen vielen er onder de feestvierders veel slachtoffers.

Conclusie

Indien de Binnenlandse Strijdkrachten zich aan hun strikte instructies zouden hebben gehouden door geen wapens te dragen en de overgave en ontwapening van de Duitse militairen aan de Canadezen over te laten (en zeker geen Duitse soldaat neer te schieten) dan zou veel leed bespaard zijn gebleven.

Klik op onderstaande link voor de uitgebreide informatie (documenten, knipsels en foto's):

http://gerard45.bloggertje.nl/note/7278/7-mei-1945-de-ware-feiten.html

Gerard
Annotaties:
| #132755 | 09-04-2011 17:49 | tegengas
Daar was mijn oma en moeder bij.
j
tegengas's avatar
| #132762 | 09-04-2011 18:42 | tegengas
Even mijn moeder gesproken, ze stonden bij de bank op de hoek vlakbij het draaiorgel, mijn moeder was toen 4 jaar oud.
Mijn oma had het nog af en toe over toen ze nog leefde.

:)
tegengas's avatar
| #132766 | 09-04-2011 19:11 | zanussi
Oh ja die NBS gasten waren bijzonder pikomhoog en triggerhappy en ze waren uit op moeilijkheden.
zanussi's avatar
| #132780 | 10-04-2011 08:21 | Denneb
Oh ja die NBS gasten waren bijzonder pikomhoog en triggerhappy en ze waren uit op moeilijkheden.


Psies, op het moment dat de oorlog afgelopen is en overal wemelt het van geallieerden die bij nood de gevaarlijk opgelopen situaties zeker konden overnemen en de Duitsers dus geen gevaar meer vormden. Begrijpelijk.
Denneb's avatar
aanmelden / inloggen