Door freedomfiles, Op zat 13 jun 2009 10:04, 14 reacties, citaat / intro / linkdump

De Zaak Baybasin: Manipulatie met Telefoontaps



De Zaak Baybasin: Manipulatie met Telefoontaps

Op onder meer het Zaplog is al regelmatig geschreven over de zaak Baybasin, en over de suggestie dat er in de zaak werd gemanipuleerd met tap materiaal. Hieronder een wat uitgebreidere uiteenzetting van de mogelijke manipulatie met de getapte gesprekken, en de onderzoeken die hiernaar werden gedaan.

NFI-Onderzoek

De banden met afgeluisterde gesprkken werden auditief onderzocht door het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI). Het NFI stelde vervolgens dat enkel op basis van het afluisteren van de banden niet met zekerheid kon worden vastgesteld dat er sprake was van manipulatie; om dit vast...
Annotaties:
| #68005 | 13-06-2009 11:59 | Inanna
Beste Freedomfiles, waar komt dit artikel vandaan? Een linkdump zonder link...
Inanna's avatar
| #68016 | 13-06-2009 15:58 | Denneb
M'n bek valt open van zoveel "amateurisme" van de kant van de NFI. Daar hangen mensen levens aan.
Eigenlijk vermoed ik het nog erger, dat de NFi uitslagen op bestelling levert (bvb deventerse moordzaak).
Denneb's avatar
| #68018 | 13-06-2009 16:32 | censuur
@ Inanna
Dit is een eigen artikel van Freedomfiles, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van een quote uit het boek "onder de tap" van Win van de Pol. http://www.onderdetap.nl

@ WaBu
je kunt mede op basis van dit soort voorbeelden grote vraagtekens zetten bij de werkmethoden van het NFI.
censuur's avatar
| #68021 | 13-06-2009 17:40 | Inanna
Is gelinkt aan mijn channel! ;-)
Inanna's avatar
| #68023 | 13-06-2009 23:27 | Marcus
Vorig jaar kwam het idee uit de advocatuur naar voren om een tweede forensisch instituut op te richten, niets meer van gehoord....
Marcus's avatar
| #68029 | 14-06-2009 09:22 | freedomfiles
@ WaBu :

"M'n bek valt open van zoveel "amateurisme" van de kant van de NFI. Daar hangen mensen levens aan.
Eigenlijk vermoed ik het nog erger, dat de NFi uitslagen op bestelling levert (bvb deventerse moordzaak). "

Je kunt het gerust hebben over uitslagen op bestelling. Wanneer je het complete verhaal leest, dan is het wel duidelijk dat Broeders, die leiding gaf aan het onderzoek voor het NFI, absoluut geen amateur is. Hij negeerde zelfs zijn eigen wetenschappelijk onderzoek in zijn conclusies :

At the last moment, Baybasin’s lawyers presented the Court of Appeal with a final report from Van de Ven, which offered an entirely different explanation for the clicks. This report showed a spectrum analysis of this call that exhibits clear signs of splicing at the position on the tape where technical rattles (clicks) occur. The frequency graph shows brief silences during the three seconds concerned. As irony would have it, the scientific literature contains an article from 1993 that discusses precisely this kind of click: periods of silence that occur when deleting and overwriting tapes by starting the recorder. The expert that wrote this report is Broeders. He describes in this article signal interruptions of between two hundred and six hundred milliseconds when overwriting tapes.[23] This is exactly what Van de Ven observed in the frequency pattern of the disputed call.

It is astonishing that Broeders did not recognize this same pattern when studying the material, and did not confirm that it was identical to the example in his 1993 article, and more astonishing that the Baybasin report lacks any reference to his earlier study. After all, it would seem obvious at least to examine the correctness of the hypothesis that Baybasin’s calls exhibited the same characteristics as the pattern he described in 1993.[24]

[23] Rapport Broeders, 1993, Het Forensisch Onderzoek van Audio-opnamen, om Modus (NFI) nr.1
[24] Rapport J.W.M. van de Ven, 15 Juli 2002

http://www.onderwereldblog.nl/index.php?s=scu
freedomfiles's avatar
| #68031 | 14-06-2009 09:52 | Zurk
Het Israëlische bedrijf Comverse is de het exclusieve recht gegund aftaptechniek te installeren en te onderhouden. Omdat de vriendschapsbanden Nederland-Israël sinds 1947 heilig zijn durft geen geen enkele politicus zich eraan te branden, aan de Baybasinzaak, zelfs Marijnissen van de SP niet indertijd. Het is staatsgeheim dat gedeeld wordt met Tel Aviv, ondertussen levert Israël ook een nieuwe generatie slimme camera's voor op straat.

http://www.ravagedigitaal.org/archief_0404/a3.htm
Zurk's avatar
| #68032 | 14-06-2009 10:02 | freedomfiles
"Omdat de vriendschapsbanden Nederland-Israël sinds 1947 heilig zijn durft geen geen enkele politicus zich eraan te branden, aan de Baybasinzaak, zelfs Marijnissen van de SP niet indertijd."

Voor wat betreft de Baybasin-zaak lijkt het eerder dat niemand zijn handen wil branden vanwege de Nederlands-Turkse relaties, al is het Comverse verhaal eveneens zeer interessant.

De manipulaties in de Baybasin taps lijken in eerste instantie immers meer verband te houden met zware diplomatieke druk door Turkije richting Nederland in deze zaak.
freedomfiles's avatar
| #68033 | 14-06-2009 10:09 | freedomfiles
"Het Israëlische bedrijf Comverse is de het exclusieve recht gegund aftaptechniek te installeren en te onderhouden."

Comverse heeft absoluut geen exclusief recht in Nederland om aftaptechniek te installeren en onderhouden; het aandeel van Comverse in deze markt neemt sinds 1993 alleen maar af. Sindsdien zijn er veel producenten bijgekomen, en ook binnen Nederland hebben we inmiddels aardig wat bedrijven die zich met dit soort zaken bezig houden, en concurreren met Comverse (Verint).

Op het gebied van de analoge telefonie had Comverse in het verleden zo'n beetje een monopolie (15 jaar geleden).
freedomfiles's avatar
| #68036 | 14-06-2009 10:46 | freedomfiles
Hier nog een oud artikel over de Baybasin taps uit de Volkskrant (via de Internet Archive) :

Volkskrant: Verknipte Gesprekken 1/2 (20 Dec 2002)
http://web.archive.org/web/20021217082106/http://www.volkskrant.nl/binnenland/8761030113615.html

Volkskrant: Verknipte Gesprekken 1/2 (20 Dec 2002)
http://web.archive.org/web/20021220083514/http://www.volkskrant.nl/binnenland/1033708161828.html
freedomfiles's avatar
| #68037 | 14-06-2009 10:50 | freedomfiles
Hier nog een stuk omtrent de gevolgen voor de experts die verantwoordelijk waren voor de contra-expertise, na een Zembla documentaire waaraan zij meewerken van Wim van de Pol over de problemen m.b.t. de tap gesprekken in de zaak Baybasin :

'Betrouwbaarheid telefoontaps in het geding'

Mededeling van de redactie:

Deskundige J.W.M. van de Ven, voormalig hoofd signaal-analyse van de Militaire Inlichtingendienst, heeft door deze uitzending van Zembla schade ondervonden. Hij krijgt sinds de uitzending vrijwel geen opdrachten meer van de Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven.

Om die reden wil de redactie van Zembla een aanvulling geven op het onderstaande persbericht. Door dit persbericht is mogelijkerwijs een misverstand ontstaan over de uitlatingen van Van de Ven.

De zinsnede “In de telefoongesprekken die zijn gebruikt in de rechtszaak tegen de Koerdische leider Baybasin is gemanipuleerd”, komt geheel voor rekening van de Zembla-redactie. Van de Ven heeft zich hierover in de uitzending niet uitgelaten.

Dan de zinsnede : “Hans van de Ven en Martien Kuylman laten door een digitale analyse zien waar de manipulaties hebben plaatsgevonden”. Strict genomen is dit onjuist. Van de Ven en Kuylman hebben het geluidsmateriaal dat Zembla ter beschikking stond onderzocht.

Zij toonden aan dat er anomalieën in voorkomen. In het rechtbankdossier ontbreekt hiervoor een verklaring. De redactie van Zembla is zelf tot de conclusie gekomen dat er sprake moet zijn van manipulatie. In de uitzending zelf laten noch Kuylman noch Van de Ven zich hierover uit.

De redactie van Zembla betreurt de reputatieschade die Van de Ven en Kuylman binnen de rijksoverheid kennelijk hebben opgelopen door een onjuiste passage in het persbericht op deze site.

http://redir.vara.nl/tv/zembla/welcome2.html?20030206/zembla
freedomfiles's avatar
| #68112 | 14-06-2009 23:53 | barristo
Ten overvloede, de advocate van B. en de link naar Joris Demmink, hoogste baas OM:

http://www.youtube.com/watch?v=NFQEiwxj8x8

http://www.youtube.com/watch?v=Zrwu6kHkp9U
barristo's avatar
| #68113 | 15-06-2009 00:41 | Rikk
In elk land worden zaken onder de pet gehouden, soms is het noodzakelijk dat er "stukken"moet verdwijnen of veranderd worden. Dit is zo'n zaak waarin iedereen kan zien dat er met bewijsmateriaal is gesjoemeld. Maar in welke zaak gebeurd dit niet, hoeveel zitten er niet onschuldig vast. Er is tot op dit moment niemand in de politiek die hiertegen iets durft te ondernemen en ook buiten de politiek zijn er maar een paar. Hoeveel aangiften zijn er al niet gedaan tegen bepaalde personen en worden niet ontvankelijk. Soms heeft een klokkenluider een klein succesje maar moet dit bekopen met een levenslange veroordeling en heel lang vechten tegen de staat. Tegen zo'n apparaat is niet te vechten behoudens een revolutie. Maar zelfs dit is een tijdelijke oplossing. Het emergente gedrag is niet te stoppen. Het is maar een klein motortje wat een vliegwiel in gang zet, maar eenmaal draaiend een vernietigende kracht ontketend, over duurzaam gesproken.... Hoe heeft dit kunnen gebeuren dat wij zo zijn afgegleden en er een bevolking is onstaan die smeekt om een fascistisch bewind maar er helemaal niets voor wil inleveren. Alles moet nog steeds meer meer en meer, slechts een enkele ziet in dat het plafond is bereikt, maar vooralsnog moet het meer. Hoeveel meer toetsenborden moet je nog verslijten? Wij leven met één hele grote beperking en dat is het plafond, die is dik, daar kun je niet doorheen. The sky is the limit, unther de limit the trash. Misschien zijn we in 2012 allemaal wel vrij van die limit. Het enige waar geen limit aan vast zit is de dood, die is eeuwig.
Ooit zal Baybasin vrij zijn.
Rikk's avatar
aanmelden / inloggen