Door community (initieel Appie), Op zon 1 mei 2016 09:12, 0 reacties, nieuws

De zieke Amerikaanse vleesindustrie en TTIP


Varkensvet, meel van vogelveren, kippenpoep, antibiotica en enorme hoeveelheden maïs. Ziehier het dieet van het gemiddelde Amerikaanse varken. De vraag naar goedkoop voedsel en puur winstbejag hebben ertoe geleid dat ook diervoeder steeds goedkoper wordt. CNN reporter Christina Alesci heeft voor CNN een interessante reeks documentaires gemaakt over de Amerikaanse voedingsindustrie. Eetlust-opwekkend zijn ze niet, haar producties. Integendeel. Met het oog op de komst van TTIP — en dus speklapjes van Amerikaanse varkens in het koelvak — zijn ze huiveringwekkend. Niet dat alles in de Europese Unie koek en ei is, maar de Amerikanen maken het wel erg bont.

De varkens zijn in feite niets anders dan zeer efficiënte corn converting machines. Ze zetten de koolhydraten in maïs efficiënt om in eiwit, hun vlees. 40 procent van alle in de VS geteelde maïs is bestemd voor diervoeder. Maïs is goedkoop, maar meel dat wordt gewonnen uit vogelveren en vogelpoep is nóg goedkoper. Nadeel: het bevat resten van medicijnen, zoals paracetamol en prozac. Sporen daarvan belanden in het karbonaadje.

Tijd is geld, en daarom worden er ook groeibevorderende middelen aan het voer toegevoegd, voornamelijk antibiotica. Het gaat soms zelfs om middelen die in Canada en de EU verboden zijn omdat ze kanker en geboorte-afwijkingen kunnen veroorzaken. Schokkend getal: 75 procent van alle in de VS geconsumeerde antibiotica verdwijnt in diervoeder. Efficiënt? Ja. Maar de kosten van de langetermijngevolgen worden, zoals dat heet, volledig geëxternaliseerd. Door het massale gebruik van antibiotica worden bijvoorbeeld steeds meer bacteriestammen er resistent voor. Voor de volksgezondheid is dat zeer bedreigend.

Voor de volledige serie, onder ander over ontbijtgranen, vis en vlees, klik hier.

Bronn: CNN

Annotaties:
aanmelden / inloggen