Door community (initieel zanussi), Op don 9 feb 2017 02:31, 19 reacties,    

Debunked: 10 waarnemingen die bewijzen dat de Aarde rond is


Dit recente artikel in HP/DE TIJD noemt 10 waarnemingen die zouden bewijzen dat de Aarde rond (een bol) is. Het is lang geleden dat ik HP/DE TIJD las, ik was toen nog een kleine jongen. Ik vond het toen een interessant tijdschrift. Wat al aangeeft hoe deze uitgave toen al geschikt was voor de jeugd. Het is er in de afgelopen decennia niet beter op geworden. Het artikel is geschreven op een toon die geschikt is voor kinderen. De 10 waarnemingen die zouden moeten bewijzen dat wij op een bol leven zijn makkelijk te ontkrachten of kunnen ook plaatsvinden op een platte Aarde.

1. Maansverduistering
Tijdens een maansverduistering schuift de aarde tussen de zon en de maan, waardoor die laatste in de schaduw van de aarde terechtkomt. De schaduw op het oppervlak van de maan is rond.
De schaduw van een platte schijf is ook rond. Een cirkelvormige schaduw is geen enkel bewijs voor een bolvormig object.

2. Schepen aan de horizon
Als je op het strand naar een schip staat te kijken dat richting horizon vaart, verdwijnt het schip niet ineens, maar lijkt het alsof het schip langzaam wegzinkt in het water. Dat fenomeen kan je nabootsen door een mier op een sinaasappel te laten lopen. En een sinaasappel is… rond.
Het schip wordt kleiner en verdwijnt uit zicht omdat de afstand van de waarnemer tot het schip zich vergroot en omdat de atmosfeer het zicht uiteindelijk blokkeert. Met een goede verrekijker of telescoop krijg je het schip weer in beeld, als de weersomstandigheden (de atmosfeer) dat toelaten. Als je een mier op een sinaasappel op 100 meter afstand bekijkt, dan zie je de mier niet eens meer. Een mier op een sinaasappel is geen bewijs voor een bolvormige, ronde Aarde.


3. De stand van de sterren
Deze observatie werd voor het eerst gemaakt door Aristoteles (384-322 voor Christus). Hij merkte op dat ‘er sterren te zien zijn in Egypte en Cyprus die niet gezien kunnen worden in de noordelijke gebieden’. Dit kan enkel gebeuren wanneer je als waarnemer op een gekromd oppervlak beweegt.
Dit kan ook gebeuren als de waarnemer zich op te grote afstand van de waar te nemen sterren bevindt. Omgekeerd aan het argument; Polaris is zichtbaar tot 23,5 graden ten zuiden van de evenaar. Weliswaar laag aan de noordelijke horizon, maar zichtbaar. Dit is onmogelijk op een bolvormige Aarde, want je kan nu eenmaal niet door de kromming van een bolvormige planeet heen kijken.

4. Schaduwen
Op de afbeeldingen hieronder zie je twee stokken die in de grond zijn geplant. Als de aarde plat zou zijn, dan zouden de schaduwen dezelfde lengte hebben, hoe ver je beide stokken ook uit elkaar zou planten. Dat is niet zo. Eratosthenes (276-194 voor Christus) berekende op basis van dit principe vrij nauwkeurig de omtrek van de aarde.
Als je twee stokken rechtop op een tafel plaatst en je beschrijft met een omlaag schijnende lamp een cirkel boven deze stokken, dan zie je dat de schaduwen van verschillende lengtes zijn al naar gelang de positie van de lamp. Wat Eratosthenes berekende sluit niet uit dat de Aarde plat is. Waarschijnlijk ging Eratosthenes zijn experiment eerst uit van een plat vlak, want dat is alles wat hij waarnam.


5. Hoe hoger je staat, hoe verder je kan kijken
Sta op de begane grond en kijk zo ver mogelijk in een open vlakte. Klim nu een toren in en kijk nog eens. Hoog in de toren zie je veel verder. Inderdaad, door de kromming van de aarde.
Omg .. een klein kind kan bedenken dat dit feit ook geldt voor een oneindig plat vlak. In feite beperkt de kromming van een bol de afstand tot de horizon. Je kan altijd verder zien op een oneindig vlak dan op een bol, ongeacht je hoogte boven dat vlak.


6. Vlieg eens rond de wereld
In 1986 vloog de Rutan Voyager als eerste vliegtuig non-stop en zonder bijtanken rond de wereld. Het toestel is met andere woorden nergens van de aarde gevallen.
Tsja, je kan een cirkelvormige route beschrijven om een bol heen. En je kan een cirkelvormige route beschrijven boven een plat vlak.


7. Kijk naar andere planeten
Oké. De aarde is in bepaald opzicht uniek, maar ook andere planeten zijn rond.
Rond als een cirkel, rond als een schijf, rond als een pannekoek. Waarom gebruikt HP/De Tijd steeds het woord rond in plaats van bolvormig? Weten ze iets wat ze niet mogen opschrijven? Een bol is rond als een cirkel. Iedereen weet het dimensionale verschil tussen een bol en een cirkel, neem ik aan.

8. Daarom hebben we tijdzones
Dat het in New York nog nacht is wanneer wij al lang aan onze dag zijn begonnen, komt doordat de zon een ronde aarde beschijnt.
Nee, dat komt doordat de zon lokaal de Aarde beschijnt, als een zaklantaarn die een gedeelte van een tafelblad verlicht.


9. Een appel valt hier zoals hij in Australië valt
De zwaartekracht trekt ons en alle objecten in onze omgeving richting het centrum van de aarde. Als de aarde rond is, dan is de aantrekkingskracht overal ter wereld gelijk. Op een platte aarde verschilt de aantrekkingskracht naargelang waar je staat. In dat geval zou een appel in Australië schuin richting aarde vallen.
Dit soort mindfuckery is alles behalve een natuurkunde opfrisser. Het is op een platte Aarde helemaal waar dat een appel hier net zo valt zoals in Australië. De dichtheid van een appel is groter dan de dichtheid van de lucht eromheen, daarom valt drijft zweeft beweegt een appel zich omlaag door de lucht als je een appel laat vallen, waar dan ook op Aarde. Op een bolvormige aarde zou de appel in Australië, voor een waarnemer hier in Nederland, omhoog vallen!


10. Ruimtefoto’s
Foto’s die genomen zijn vanuit het Internationale Ruimtestation (ISS) tonen de kromming van de aarde.
Nee. Foto`s die genomen zijn vanuit het ISS tonen de kromming van een fish-eye lens.


Hiermee is het artikel wat 10 bewijzen voor een ronde, bolvormige Aarde aanvoert volledig en punt voor punt debunked. 10 waarnemingen die net zo goed aantonen: It`s Flat.

| #258289 | 09-02-2017 05:08 | Rotterdam
De aarde is minstens zo plat als die hersens van jou. Hoe zou het toch komen dat vliegtuigen bij de oversteek naar de Vs noordelijker vliegen en dan tijd winnen ten opzichte van een rechte lijn?
Nu staat me toch iets bij dat alle vormen in het heelal rond of spiraal zijn. het moet een verdieping hebben, anders als ik een gat graaf ga ik er doorheen? Het draait allemaal tegen elkaar in en dan is bolvormig of spiraal wat de minste weerstand geeft. Het was misschien ooit een spiraal totdat de interne draaiing er een bolletje van heeft gemaakt. Dat kan ik me dus heel goed voorstellen.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
Ps. als we een sterrenstelsel spiraal zien in de ruimte lijkt dat plat, echter ik denk dat je dat kunt vergelijken met de hurricane's in de VS.
Een lange alles verorberende slurf van sterren, niks plat en mogelijk de ingang van het zg. zwarte gat.
Als je één dimensionaal kijkt is inderdaad alles plat.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #258308 | 09-02-2017 15:02 | zanussi

Hoe zou het toch komen dat vliegtuigen bij de oversteek naar de Vs noordelijker vliegen en dan tijd winnen ten opzichte van een rechte lijn?


Voor een bol en een cirkel geldt: de afstand tussen meridianen wordt kleiner naarmate je dichterbij het noorden, de top (of onderkant) van de bol / het midden van de cirkel komt.
zanussi's avatar
| #258312 | 09-02-2017 18:33 | Rotterdam
zanussi heeft werkelijk geen idee hoe zijn platte aarde er in het echt zou uitzien. Daarom dit filmpje;

https://youtu.be/VNqNnUJVcVs
| #258316 | 09-02-2017 19:25 | zanussi
Haaha Rotterdam .. die youtuber is al meer dan eens grondig gedebunked oa hier:

Flat Earth Asshole vs Vsauce
https://www.youtube.com/watch?v=beCkNhOIXkg
(pas op straffe taal + micro-agressie)

;)
zanussi's avatar
| #258317 | 09-02-2017 20:06 | Zinoco
Alles wat we zien in het Universum is rond of spiraalvormig,
alleen de aarde is plat ?
⊕ | #258317 | 09-02-2017 20:06 | Zinoco

Het eerste zinnetje heb je van mij, echter het 2e?
alleen de aarde is plat? maar toch nog steeds rond? of vierkant?
En hoe plat is plat?
Is het een pannekoek waar je zo doorheen gaat of hoeveel diepte heeft die platte aarde? Misschien wel een langgerekte tube zoals een Hubert foto satelliet.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #258341 | 10-02-2017 20:04 | zanussi
Zinoco .. een platte aarde is waarschijnlijk wel rond, als een damsteen, of een pannekoek. We weten in ieder geval zeker dat de Zon elke 24 uur een cirkel van 360 graden beschrijft. Dat is wat elke navigator op zee, land of in de lucht het allereerst leert.

Mensen die meer hiervan willen weten,
neem de tijd voor de originele
Flat Earth Clues serie van Mark Sargent.

Flat Earth Clues part 1
https://www.youtube.com/watch?v=lFYaT-U82JY
zanussi's avatar
| #258343 | 10-02-2017 20:15 | Rotterdam
Hoezo, waarschijnlijk? Dat hebben jullie warhoofden weer eens niet uitgezocht?
| #258344 | 10-02-2017 20:18 | Rotterdam
En nog even de logica: waarom mogen we niet niet weten dat de aarde plat is? Welk onmetelijk groot geheim ligt daaraan ten grondslag?
| #258350 | 10-02-2017 20:47 | zanussi
Rotterdam, dat ligt er maar aan wat je als onmetelijk groot geheim beschouwt. Wat beschouwt iemand als jij als een groot geheim?

is De Oorsprong van De Mensheid voor jou een onmetelijk groot geheim?

is het bestaan van meer land en wie weet andere werelden achter de Antarctische vrieskou-slechtweer-duisternis-ijsbarriere voor jou een onmetelijk groot geheim?

hoe vind je het dat je op school hebt geleerd dat je afstamt van een aap die ooit ontstond uit een knaagdier wat ooit uit het water kroop en is begonnen als een bacterie?
zanussi's avatar
| #258363 | 11-02-2017 01:23 | jantjeuitnederland
"Nee, dat komt doordat de zon lokaal de Aarde beschijnt, als een zaklantaarn die een gedeelte van een tafelblad verlicht."
Dat gaat wel lukken met een PLAT zonnetje van 50 km doorsnede, zoals je eerder voorstelde.
En we kunnen met vliegtuigen of satellieten niet bij de achterkant van onze aarde komen? Maar ook geen foto maken van het randje?
Grapjas :)
jantjeuitnederland's avatar
| #258365 | 11-02-2017 02:09 | zanussi
jantjeuitnederland ga eens kijken wat een (georganiseerd en begeleid) reisje naar Antarctica kost voor jou als gewone burger en doe eens wat onderzoek naar de patronen van weglating betreffende informatie over Antarctica. Natuurlijk kunnen vliegtuigen en uit vliegtuigen gedropte radiostations ver in Antarctica komen. Die techniek bestaat, die techniek werkt, dat weten we zeker. Dus waarom is er geen informatie over dat soort verkenningen? Waarom kunnen zelfstandige burgers niet bij Antarctica komen behalve onder strikte begeleiding en het zetten van de handtekening? Misschien kan je ons ook vertellen met welk doel de minister van bz van de vs John Kerry op 20 januari 2017 Antarctica moest bezoeken?
zanussi's avatar
| #258366 | 11-02-2017 06:53 | Rotterdam
'Rotterdam, dat ligt er maar aan wat je als onmetelijk groot geheim beschouwt. Wat beschouwt iemand als jij als een groot geheim?'

Kortom, je geeft geen direct antwoord op de vraag. Dat krijg je met een theorie vol gaten.
Ja, nu weet ik het. De aarde bestaat uit een tube in de vorm van een olievat. Hubble telescoop. rond, met allemaal verdiepingen waarin verschillende "snaren" trillen. dat verklaart sage's als Lord of the rings, Game of Thrones, star wars, the Matrix, Flash Gordon, ze hebben elk hun eigen verdieping en snaar. Antarctica is een geheime toegang, waar de schrijvers van deze series waarschijnlijk zijn geweest. Op uitnodiging van? Antarctische kou houdt pottenkijkers weg.
Nu wordt Kerry en die oost EU kerkvorst er op uitnodiging rondgeleidt.
Ik vind het leuk bedacht van mezelf, maar het blijft een eigen verzinsel.

Maar wat ik wel weet is dat wij allen space invaders zijn van het snelste ruimteschip Aarde. We gaan met duizeling wekkende snelheid door het heelal. Gewoon eens bij stilstaan!
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #258385 | 12-02-2017 16:30 | zanussi
Kortom, je geeft geen direct antwoord op de vraag.


Dat is waar, Rotterdam. Van mij mag iedereen zelf zijn eigen onmetelijk grote geheim uitzoeken, dat ga ik niet voor je invullen.

En Rotterdam, ik zag laatst een video waarin een flat earth map - een azimuthal equidistant projectie - werd gebruikt om te laten zien hoe transatlantische vliegtuig routes recht uit vliegen, langs de Noordpool. Om tijd te winnen.
zanussi's avatar
| #258388 | 12-02-2017 17:53 | jantjeuitnederland
@#258365 | 11-02-2017 02:09 | zanussi
een reisje naar Antartica is gewoon te koop. Er zijn zat aanbieders. Ik ken diverse mensen die er geweest zijn.
Zelf zoek ik liever de zon op en laat die dieren met rust.
jantjeuitnederland's avatar
| #258389 | 12-02-2017 18:39 | zanussi
Ik ken ook iemand die naar Antartica is gereisd. Het is niet voor iedereen weg gelegd want nogal prijzig vergeleken met een vakantie in Benidorm. Het enige wat ze doen op zo`n begeleide reis is verlaten 100 jaar oude walvisvet smelterijen bezoeken en pinguins fotograferen. Nog nooit zoveel foto`s van pinguins gezien. Ze blijven op zo een reis ver uit de buurt van de foeilelijke semipermanente militaire en wetenschappelijke bases. Ze gaan nergens waar ze niet mogen gaan onder de regels van de het Antarctisch verdrag van de Verenigde Naties UN.
Pinguins fotograferen is hip en goed voor het milieu.
zanussi's avatar
aanmelden / inloggen