Door community (initieel liedetecter), Op don 18 dec 2014 10:21, 3 reacties, nieuws

Demonstreren in Spanje niet meer toegestaan


In 2011 kwam de Partido Popular (PP) in Spanje aan de macht. Meteen daarna verbrak deze partij haar verkiezingsbeloftes, verhoogde de belastingen en voerde draconische bezuinigingen door. Sindsdien is er non-stop gedemonstreerd in Spanje. We kregen er hier heel weinig van mee in de Nederlandse mainstream media, maar in de hoofdstad Madrid was het niet ongebruikelijk om soms wel 30 tot 50 demonstraties op een dag te zien.
De Spaanse regering vond dat er teveel gedemonstreerd werd en besloot een nieuwe wet uit te vaardigen: de Ley de Seguridad Ciudadana, die protest en vrije meningsuiting aan banden legt.

Wie vanaf nu een gebouw bezet, onaangekondigd een protestmars organiseert, een sit-in organiseert of eraan denkt politie(geweld) te filmen riskeert megaboetes tot 30.000 euro, soms zelfs 600.000 euro. De politie krijgt dan weer groen licht om hard en willekeurig op te treden. Bovendien krijgen bestaande (illegale) zwarte lijsten met daarop namen van activisten en demonstranten een legaal statuut.

De nieuwe wet werd alleen door de PP aangenomen. Parlementariërs van andere partijen hadden op dat moment hun mond gesnoerd als teken van onvrede en protest.

Demonstreren en protesteren tegen maatregelen van een regering is vaak de enige vorm van het volk om hun ongenoegen te uiten over een bepaalde situatie of politieke actie. Als dat monddood wordt gemaakt blijft er niet veel meer over van een democratie, aldus tegenstanders van de nieuwe vergaande wet.

Mogen demonstreren is essentieel voor een democratie.

Demonstreren en de EU

In de EU wordt de democratie uitgehold. Burgers hebben geen inspraak meer en het recht om te protesteren wordt geschonden.

Op 15 mei jl. was er in Brussel een grote demonstratie. Meer dan 500 mensen uit verschillende EU landen protesteerden tijdens de European Business Summit tegen TTIP.

Toen de demonstranten richting de vergaderlocatie liepen, werden ze ingesloten door de politie. Verslaggeefster Claire Jansen die zelf mee protesteerde, schrijft: “het was duidelijk dat het topoverleg op geen enkele manier verstoord mocht worden”. Hoewel de demonstratie vreedzaam verliep, werden veel betogers opgepakt, geboeid en afgevoerd.

Sluipenderwijs worden binnen de EU steeds meer burgerrechten afgenomen. In Spanje is de herinnering aan het regime van Franco nog levendig. Daar weten ze: als inspraak onmogelijk is geworden en verzet en protest verboden zijn, kun je niet meer van een democratie spreken, dan leef je in een dictatuur.

Meer over de anti-demonstratiewet in Spanje:

Niburu: Spaanse bevolking vakkundig monddood gemaakt.
De Lange Mars: Spanje eerste EU-land met verbod op demo en foto’s van politie-optreden.

Ook in Engeland doen ze er alles aan om protestmanifestaties in de kiem te smoren:

De Lange Mars: Engeland beperkt meningsuiting: demonstreren kan 5 jaar kosten.
Annotaties:
| #225115 | 18-12-2014 10:42 | liedetecter
In 2011 kwam de Partido Popular (PP) in Spanje aan de macht. Meteen daarna verbrak deze partij haar verkiezingsbeloftes, verhoogde de belastingen en voerde draconische bezuinigingen door.
Precies wat hier zal gebeuren als Wilders aan de macht komt.
| #225118 | 18-12-2014 13:07 | spaceman
En zou het volgende er iets mee te maken kunnen hebben?

http://www.volkskrant.nl/buitenland/spanjaard-is-de-corrupte-bende-zat~a3777838/
spaceman's avatar
| #225149 | 18-12-2014 19:57 | Ness
Als een demonstratie vredig dreigt te verlopen stuurt men er een paar undercover agenten op af die geweldige rotzooi gaan trappen. Succes verzekerd. Voorbeelden te over.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen