Door community (initieel Best Well), Op woe 14 feb 2018 11:50, 2 reacties, nieuws

DENK-Kamerlid loopt boos weg bij debat: ‘Dat is gewoon gelogen!’Denk-Tweede Kamerlid Farhid Azarkan werd gisteravond tijdens een door Leefbaar Rotterdam georganiseerd debat over de Nederlandse identiteit zo kwaad dat hij boos het podium verliet.
Aanleiding voor Azarkans woede was een opmerking van Telegraaf-journalist Wierd Duk. Duk hield een pleidooi over integratie, wat hij “een ingewikkeld proces” noemde. “Kijk maar naar de tweede en derde generatie. Een groot deel daarvan is gewoon niet zo succesvol”, zei Duk. “Natuurlijk zijn er heel veel succesvolle Marokkanen en Turken, maar als je overall naar de cijfers kijkt dan is er gewoon een probleem met werkloosheid, met opleiding, met scholing. Dat zit nog tot in de tweede of derde generatie. Dus het wordt gewoon een lang proces totdat je op het niveau van de autochtonen zit. ”

‘Niet doen Ebru!’
Deze opmerkingen waren tegen het zere been van Azarkan die Duk voor leugenaar uitmaakte. Duk probeerde zijn betoog daarop te staven met cijfers. Hij zei dat “80 tot 90%” van de Somaliërs in de bijstand zit. (Het werkelijke getal lag in 2014 op 68.9%. De groep bestaat vooral uit recente immigranten en niet hun nakomelingen.) Bij Azarkan ging dit er echter niet in. “Dat is gewoon gelogen!” riep het Kamerlid, die demonstratief van het podium afliep. Debatleider Ebru Umar probeerde hem tegen te houden en heel even leken de twee zelfs fysiek te worden. “Niet doen Ebru!” beet het Kamerlid Umar toe terwijl hij haar hand wegduwde.

‘Asielzoekers schuld van Nederland’
Azarkan besloot enkele minuten later toch naar het podium terug te keren, waarna hij een gematigder toon aansloeg. Azarkan gaf aan te denken dat “ongeveer 50%” van de Somaliërs in ons land in de bijstand zaten. Hij voegde hieraan toe dat Nederland de komst van asielzoekers ook deels aan zichzelf te danken heeft. “Wij zijn ook deels de veroorzakers daarvan. We zijn Irak binnengevallen. Daar heeft Nederland aan meegedaan!”

Wel vond Azarkan de oververtegenwoordiging van immigranten in de bijstand zorgelijk. “We moeten zorgen dat ze zich nuttig maken”, zei Azarkan. “We gaan geen uitkeringen uitdelen als mensen zich niet nuttig maken in de samenleving.”

Kijk hier het hele debat terug

Leefbaar Rotterdam
Annotaties:
| #262011 | 14-02-2018 16:34 | Nico de Geit
Duk: 'Dus het wordt gewoon een lang proces totdat je op het niveau van de autochtonen zit. ”

Dat is een erg positieve verwachting. Het is waarschijnlijker dat ze op het niveau dat gebruikelijk is hun thuisland blijven hangen. Soms is dat geen enkel probleem, soms een onoverkomelijk groot probleem.
Nico de Geit's avatar
| #262013 | 15-02-2018 11:41 | G.B. Wolf
Wij zijn ook deels de veroorzakers daarvan.

Heej, er wordt er 1 wakker!
Ik snap alleen die asielzoekers niet, dat ze hun heil zoeken bij de veroorzakers van hun ellende. Wellicht komt dat, omdat hun "broeders" ook liever hun hielen dan hun tenen zien?
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen