Door community (initieel Debsy), Op vri 4 dec 2009 11:55, 44 reacties,    

Dental HealthDeze brief is al in april 2002 door Gerard F. Judd, Ph.D., Chemist, and Researcher verzonden. Zijn CV kun je onderaan de pagina vinden.

Geachte overheids medewerker: We kunnen miljoenen besparen op de amerikaanse tandartsuitgaven. Laat me u vertellen waarom: Ik ben achter de echte oorzaak van gaatjes en tandvlees infectie gekomen. Mensen, waaronder uzelf, kunnen nu zelf voor hun tanden zorgen voor een fractie van de huidige kosten, en met perfecte tanden. Gaatjes en tandvleesziektes zijn over! Een grote hoeveelheid onderzoek heeft het volgende aangetoond:

1Gaatjes kunnen voorkomen worden door simpelweg zuur van uw tanden af te spoelen. Alleen zuren maken het tandglazuur kapot. Niemand zou nog gaatjes in zijn tanden en kiezen hebben als iedereen het zuur goed van zijn tanden zou afspoelen. Neem tijdens het eten steeds een slokje water, melk of een andere vloeistof. Water reageert met zuren.
2.Eten en drinken waarin zich geen zuren bevinden hebben geen uitwerking op het tandglazuur. SUIKER HEEFT GEEN INVLOED OP HET GLAZUUR.
3.bacterieën hebben geen invloed op het glazuur (calcium hydroxy phosphate). Er is geen verval in het glazuur aangezien bacteriën koolstof en waterstof nodig hebben om te leven. Vele menselijke en dierlijke resten tonen aan dat bacterieën geen invloed hebben op het glazuur.
4.Tanden maken nieuw glazuur aan wanneer ze schoon zijn. GEBRUIK GEWONE ZEEP OM JE TANDEN TE POETSEN. ( Er zijn goede tandpasta's te koop in natuurwinkels. Maar let goed op de ingrediënten. Koop geen tandpasta met glycerine er in.) Zeep is met twee keer spoelen van je tanden af. maar hoe zit het dan met tandpasta? De glycerine in alle tandpasta zorgt er voor dat je wel 27 maal moet spoelen voor je tanden weer schoon zijn. Tanden die met gewone tandpasta gepoetst worden hebben een filmlaagje en kunnen daarom niet goed nieuw glazuur aanmaken.
5.Voldoende Calcium en Fosfaat inname zorgen er voor dat het tandglazuur zich kan herstellen, maar alleen wanneer de tanden schoon zijn. Gewonen zeep is uitermate geschikt om het tandoppervlak schoon te maken. Het glazuur zal dikker en minder gevoelig worden. Adenosine diphosphatase furnishes phosphate to teeth.
21-09-2013 14:47 | not fake
Dental Health #zaplog
| #84231 | 04-12-2009 12:47 | saved
Engelstalige artikelen zijn niet toegestaan op zaplog. Aangezien ik het een belangrijke boodschap vindt ben ik begonnen met vertalen naar het nederlands. Vertaal je ook een paar regels?
saved's avatar
| #84240 | 04-12-2009 14:04 | P.uncia
Ik heb het Engelstalige deel verwijderd, de inleiding is voldoende en blijft dus staan.
P.uncia's avatar
| #84242 | 04-12-2009 14:36 | xaderp
Ah. En in gewone zeep zit GEEN glycerine?

*proest!*
xaderp's avatar
| #84243 | 04-12-2009 14:46 | ouwe knar
Blijft een feit dat er met gewone tandpasta inderdaad heel wat mis is. Alweer: Big money.

Tandartsen hebben lang geleden besloten dat tandbederf ligt aan hygiëne en niets te maken heeft met volwaardige voeding.
Dat veel 'primitieve' volken prima gave mooi regelmatig geplaatste tanden hebben en nooit aan een beugeltje hoeven zal wel puur toeval zijn.
ouwe knar's avatar
| #84268 | 04-12-2009 20:34 | Papalazarou
Iets met klok luiden en klepel weten te hangen....
Nou, dan mag ik als tandarts mijn duit in het zakje doen:
1. Zuur wegspoelen, niets mis mee, goed idee.

Nog beter, geen zure dranken drinken. Tegenwoordig zijn veel dranken aangezuurd voor een frisse smaak. Jaja, no sugar. Maar je gebit lost er vanzelf van op. Ik schrik regelmatig van 15-16 jarigen die niet 2 of 3 gaatjes hebben (wat al veel is) maar 10+. Dank u wel Coca Cola, Red Bull (de nieuwe ziekte) en vruchtensappen. Uiteraard is met mate dit niet gevaarlijk voor het gebit. Een puber kent 'met mate' niet altijd.

Water neutraliseert zuren enigszins. Nog beter is een stukje kaas of melk (basisch) of een kauwgompje kauwen, dat stimuleert speeksel wat ook zuur neutraliseert.

2. Ja, heel kort door de bocht klopt dit. Maar het is erg misleidend! Suiker heeft geen DIRECT effect op glazuur. Dit is láng geleden onderzocht met steriele ratten. Deze kregen een suiker en koolhydraatrijk diëet maar kregen géén gaatjes. De ratten met streptococcus mutans in de mond daarentegen... Deze bacterie fermenteert suiker tot melkzuur. Dit melkzuur doet z'n werk wel op het glazuur.

3. Kul, zie 2 over s. mutans.

4. Tanden maken géén nieuw glazuur aan. Tanden kunnen remineraliseren. Wanneer het glazuur enigszins ontkalkt is, maar het oppervlak nog intact. Kan bij voldoende calcium en fluoride aanvoer via de mond (dus direct op het tandoppervlak) het glazuur weer hard worden. Wat overblijft is een witte (jonge cariës) of bruine (oude cariës) gladde glimmende vlek op een droge tand. Een doffe vlek duidt op ontkalking.

Een tand maakt overigens wél nieuw dentine aan. Dat is het 'binnenste' van de tand, waar ook de tandwortel uit bestaat. Gedurende het leven plamuurt de zenuw zichzelf langzaam verder dicht. Bij irritatie (door een gaatje, maar kan ook door een klap op de tand) gaat dit proces sneller, ter bescherming van de tandzenuw.

Ik zou gewoon lekker met fluoride tandpasta blijven poetsen. Gewone zeep lijkt me smerig. Ben je tegen (fluoride)tandpasta, dan is droog poetsen ook mogelijk. In principe is het dagelijks verstoren van de plaque voldoende. En als je écht écht écht goed poetst, dus alle plaque verstoord, dan zou eens in de 3 dagen voldoende zijn. Helaas kan ik dat zelf ook niet.

Sowieso na het tandenpoetsen niet spoelen. Alleen het schuim uitspugen. De fluoride en calcium kan dan nog zijn werk doen.

5. Glazuur wordt niet dikker. Hooguit harder/minder oplosbaar. Bij voldoende aanbod van fluoride. Fluoride neemt de plaats van calcium in in het kristalrooster van hydroxyapetiet. De vorm met fluoride is minder oplosbaar in zuur.
Papalazarou's avatar
| #84269 | 04-12-2009 20:40 | Papalazarou
Tandartsen hebben lang geleden besloten dat tandbederf ligt aan hygiëne en niets te maken heeft met volwaardige voeding.
Dat veel 'primitieve' volken prima gave mooi regelmatig geplaatste tanden hebben en nooit aan een beugeltje hoeven zal wel puur toeval zijn.

Cariës ligt aan suikergebruik. Het is een welvaartsziekte. Aangezien mensen over het algemeen niet hun suikergebruik voldoende terugbrengen (alleen rijst bijv is ook zo saai) moet je maar de bacteriën aanpakken die leven van de suiker.

Beugels zijn lang niet altijd nodig. Met scheve tanden wordt je ook oud. Het is tegenwoordig wel zo dat bijna verwacht wordt dat je een regelmatig gebit hebt. Ook bij primitieve volken staan tanden scheef.

Beugels zijn nodig doordat onze aangezichtschedel kleiner wordt, en de hersenschedel groter. Er is gewoon te weinig ruimte voor de tanden. Daarom zitten we met die verstandskiezen te klooien. Deze tand zal ook afvallen in de evolutie. Dat zie je aan veel mensen die hem niet meer hebben aangelegd. Van alle tanden zal het laatste element verdwijnen. Mensen met ontbrekende tanden missen bijna altijd de laatste van een serie. Verder zie je bij 'lagere' primaten dat zij juist meer tanden in die rijtjes hebben.
Papalazarou's avatar
| #84292 | 05-12-2009 00:57 | justgoodnews.nl
Was er ook iets over dat kokosolie ook goed was om je tanden mee te poetsen?
| #84302 | 05-12-2009 09:44 | Patman
Ik vermijd tandpasta's met flouride.

Ik gebruik tegenwoordig zo'n Pulsar tandenborstel van Oral-B. Beter dan mijn 'traditionele' electrische tandenborstel, voor mijn gevoel dan.

De waarheid van het artikel kan ik verder niet inschatten, ik denk wel dat algeheel 'tandengeloof', dat wat de tandarts predikt, ook maar gewoon een geloof is, iets dat die gasten elkaar als waarheid vertellen op de opleidingen. Interessant dit dus!

Wel goeie reactie van Papalazarou. Ik ga meteen mijn tanden poetsen!
Patman's avatar
| #84326 | 05-12-2009 13:00 | Debsy
Oh geen engelse berichten dus...excuus en bedankt voor het vertalen.

Waarheid van het artikel kan ik ook niet heel goed inschatten daarom plaatste ik het ook hier.
Fluoride mijd ik zelf ook. Ik ben zelf van zo natuurlijk mogelijk, met wat ik eet, smeer en poets.
Maar vind het van glycerine wel interessant gegeven.

Goed er zit wel een hele productlijn achter ben ik inmiddels achter, niet goedkoop ook.
| #84337 | 05-12-2009 14:05 | BigPic
Hele goeie bijdrage van Papalazarou!

Ook hier weer de ultieme oorzaak: bacteriën, en zeker niet alleen streptokokken. Het "tandengeloof" is m.i. maar een deel van de waarheid.

Mensen die de biofilms van bacteriën bestrijden door hun immuunsysteem te repareren verrassen stuk voor stuk hun tandarts. Eerst doordat ze een heel "vies" gebit krijgen (maar geen gaatjes!). Krijgen ze dan een uitbrander voor, haha... Daarna doordat hun tandvlees opeens heel gezond wordt.

Wat die tandartsen niet snappen is dat plaque vooral bestaat uit materiaal van gedode bacteriën die leefden in biofilm-culturen. Plaque is bij deze mensen dus een goed teken.

http://bacteriality.com/2009/03/21/salivary/

Zelf heb ik net een ultrasonore tandenborstel aangeschaft. Die werkt het beste om de plaque te verwijderen.
BigPic's avatar
| #84338 | 05-12-2009 14:12 | Papalazarou
Wat bedoelen jullie nou precies met 'tandengeloof' en 'een deel van de waarheid'. Het klinkt allemaal wel erg spannend!
Papalazarou's avatar
| #84340 | 05-12-2009 14:18 | BigPic
@Papalazarou:

Ik refereerde aan Patmans uitspraak:

De waarheid van het artikel kan ik verder niet inschatten, ik denk wel dat algeheel 'tandengeloof', dat wat de tandarts predikt, ook maar gewoon een geloof is, iets dat die gasten elkaar als waarheid vertellen op de opleidingen.


Lees het artikel van Amy en er gaat een wereld voor je open. :-)
BigPic's avatar
| #84342 | 05-12-2009 14:23 | Papalazarou
Ja, dat is gewoon vaag en niet concreet. Er zijn dik 6.000 tandartsen in ons land, afkomstig van 4 opleidingen. Over het algemeen zullen we het wel met elkaar eens zijn, maar de één verpakt z'n woorden anders dan de ander. Of komt met andere argumenten. Dus graag concreet: wat is nou dat 'tandengeloof'. Wat denken jullie dat tandartsen jou/jullie willen laten geloven. En waarom?

Het is een groot deel van mijn werk, dat gaatjes vullen, maar ik vind het veel leuker om tegen iemand te zeggen: Tot over een half jaar.

Artikel ben ik aan het lezen.
Papalazarou's avatar
| #84343 | 05-12-2009 14:45 | Papalazarou
Ik kom eigenlijk weinig nieuws tegen. Behalve dat er nieuwe bacteriën zijn ontdekt. Maar dat verbaast me niets. De mond zit vol. En dat is geen drama, integendeel zo leven we al vele en vele eeuwen. Zolang er maar geen soort de overhand krijgt. De meeste bacteriën kunnen geen kwaad. Zelfs de hele slechte soms niet. Het is ook gebleken dat het om de combinatie van bepaalde bacteriën gaat. En erfelijkheid, roken, stress. Als we het bijv over parodontitis hebben.

Ben ik nou gek of staat er nou nergens wat dat MP precies inhoudt?
Interestingly, the Marshall Protocol does just that – although it uses pulsed, low-dose antibiotics – which have been shown to effectively destroy biofilms – and Benicar to get the job done with more vigor than a flossing addict could ever achieve.

Dat is alles wat ik tegenkom. Ik zet erg veel vraagtekens bij het lange termijn gebruik van antibiotica. Zeker in lage doses.
Papalazarou's avatar
| #84352 | 05-12-2009 16:10 | Patman
Dat bacterieën schadelijk zijn voor het gebit, geloof ik niet zo. Al die lijken die onder verschillende omstandigheden soms honderden jaren onder de grond hebben liggen wegrotten, hebben allemaal hun tanden er gewoon nog in.
Patman's avatar
| #84359 | 05-12-2009 16:52 | BigPic
@Papalazarou:

Zie http://bacteriality.com/about-the-mp/

Zolang er maar geen soort de overhand krijgt. De meeste bacteriën kunnen geen kwaad. Zelfs de hele slechte soms niet.


Dat schaar ik dus onder "iets dat die gasten elkaar als waarheid vertellen op de opleidingen." :-)

Bestudeer de wetenschap, die is heel concreet en solide. Daarna begrijp je ook dat die 'erfelijkheid' niets meer is dan het doorgeven van bepaalde bacterie-soorten. En dat er niks mis is met het langdurig gebruik van lage doses bacteriostatica om die te bestrijden.

Ja, we leven inderdaad al vele eeuwen met al die bacteriesoorten. Echter, het evenwicht tussen afweer en infectie is de laatste decennia verstoord in het voordeel van de bacteriën.
BigPic's avatar
| #84366 | 05-12-2009 18:06 | Papalazarou
Verkoudheid is ook niets anders als een oppurtinistische infectie van een commensaal.

Erfelijkheid betreffende genetica. Sla de literatuur daar maar eens op na.

Patman, die opmerking over lijken in de grond geeft aan dat je echt niet weet waar je het over hebt. Of jij moet een kevende mond geheel vergelijkbaar vinden met een overleden mond. Alleen al het veranderde milieu is een gegeven. Mondbacteriën leven hier niet. En áls ze er wel zijn, dan ontbreekt nig de aanvoer van suikers uit het eten.
Papalazarou's avatar
| #84367 | 05-12-2009 18:09 | Patman
Mwah, mijn opmerking geeft wel aan dat de schijn tegen jullie is ;)
Patman's avatar
| #84375 | 05-12-2009 19:31 | BigPic
Verkoudheid is ook niets anders als een oppurtinistische infectie van een commensaal.


Verkoudheid is niets anders dan immunopathie, een merkbare reactie van het immuunsysteem op een infectie.

Erfelijkheid betreffende genetica. Sla de literatuur daar maar eens op na.


Die literatuur deugt niet, die gaat uit van Mendelliaanse erfelijkheid. De meesten ziekten worden doorgegeven doordat pathogenen worden overgedragen. Dat verklaart de vaak grillige "erfelijke component" die zich niet laat vangen in de wetten van Mendel. De genmutaties die worden gevonden zijn veroorzaakt door intracellulaire infecties.
BigPic's avatar
| #84381 | 05-12-2009 20:29 | Patman
Ik zou het geen commensaaln willen noemen als ze de kiezen uit je bek wegvreten ;) Meer een parasiet...

*bemoeit zich er verder maar niet mee...*
Patman's avatar
| #84396 | 06-12-2009 00:21 | Papalazarou
Als ons dieet anders zou zijn, zou s. mutans en s. sobrinus een minder belangrijke rol in de mond spelen. Wat dat betreft kun je discussiëren of het een commensaal is of niet. Is ie 'te' pathogeen ten gevolge van ons dieet of is ie gewoon pathogeen.

Wat betreft erfelijkheid: parodontitis komt voor in familiair verband. Indien het alleen overdraagbaar zou zijn, dus van ouder op kind bacterie overkwijlen, dan mag je verwachten dat de partner en alle kinderen van een persoon met parodontitis dit ook zouden krijgen. Dat is echter niet zo. Dus ik zou niet te hard roepen dat enkel overdracht een rol speelt.

Probleem is dat bij de ene persoon de ziekte niet aanwezig is, en bij de ander wel, terwijl dezelfde pathogene bacteriën voorkomen. Er is de laatste 10-15jr gebleken dat meer factoren een rol spelen dan micro organismen alleen, zoals mate van hygiëne, roken, stress, onderliggende ziekten (diabetes) en een familiair verband. Dit maakt het echter niet envoudiger.

Ja, bepaalde micro-organismen zijn bad news, zoals oa a.actinomycetemcomitans en p.gingivalis. Maar daarmee is lang niet alles gezegd.

Verder wat betreft de industrie aan middelen. Dat is vooral reclame op tv met een zogenaamde tandarts. Gewoon je tanden poetsen, tandpasta van de HEMA voldoet net zo goed. De consument schijnt echter graag veel keuze te willen....
Papalazarou's avatar
| #84398 | 06-12-2009 00:43 | Patman
Is ie 'te' pathogeen ten gevolge van ons dieet of is ie gewoon pathogeen.


Dat laatste lijkt me 'evolutietechnisch' extreem onlogisch. Het eerste ook wel, maar minder...

Probleem is dat bij de ene persoon de ziekte niet aanwezig is, en bij de ander wel, terwijl dezelfde pathogene bacteriën voorkomen. Er is de laatste 10-15jr gebleken dat meer factoren een rol spelen dan micro organismen alleen, zoals mate van hygiëne, roken, stress, onderliggende ziekten (diabetes) en een familiair verband. Dit maakt het echter niet envoudiger.


En daar zijn we weer precies bij wat we altijd al stellen: ziekten zijn holistisch van aard. Net als leven zelf. Daar ben je vrij kansloos met moderne reductionistische wetenschap. Ik denk zelf dat de huidige biomedische wetenschap op een doodlopend spoor zit en veel van de huidige hypothesen en geloven incorrect zijn.

De consument schijnt echter graag veel keuze te willen....


Mwah, dat wordt de consument aangepraat. Heet PR/ A; die lifestyle bullshit en mediapropaganda. Je kan de consument net zo goed aanpraten dat hij geen keuze wil...
Patman's avatar
| #84399 | 06-12-2009 00:53 | BigPic
Dus ik zou niet te hard roepen dat enkel overdracht een rol speelt.


Dat deed ik dan ook niet. Wel stelde ik dat de geobserveerde 'erfelijkheid' niet de menselijke genen betreft.

Probleem is dat bij de ene persoon de ziekte niet aanwezig is, en bij de ander wel, terwijl dezelfde pathogene bacteriën voorkomen.


Een heel belangrijke rol speelt de mate waarin het (innate) afweersysteem functioneert. Dus de bevattelijkheid voor de infecties. Dat zorgt voor verschillen per persoon.

Er is de laatste 10-15jr gebleken dat meer factoren een rol spelen dan micro organismen alleen, zoals mate van hygiëne, roken, stress, onderliggende ziekten (diabetes) en een familiair verband. Dit maakt het echter niet envoudiger.


Mindere hygiëne, roken en stress belasten het immuunsysteem. Ziekten als diabetes zijn Th1-ziekten met dezelfde onderliggende oorzaak als de parodontitis dus die associatie is heel logisch.

Ja, bepaalde micro-organismen zijn bad news, zoals oa a.actinomycetemcomitans en p.gingivalis. Maar daarmee is lang niet alles gezegd.


Maar hiermee zeg je wel dat je nog denkt zoals je het tijdens de opleiding hebt geleerd: micro-organismen bestaan pas als ze zichtbaar zijn en een naam hebben. Uit het artikel van Amy bleek echter al dat ons speeksel in werkelijkheid minstens honderden anderen microben bevat die nu detecteerbaar zijn door nieuwere technieken. Hier nog een leuke Ted Talk die dat gegeven bevestigt.
BigPic's avatar
| #84406 | 06-12-2009 01:44 | ouwe knar
Paradontitis verdwijnt vaak met het verwijderen van amalgaam (graag zo dat het vluchtige (methyl-kwik niet direct doorgestluisd wordt naar de hersenen, wat nog een kunst op zich is).
Roken en stress zijn ook vitamine C vreters. Voldoende vitamine C is een must voor gezond bindweefsel, en sterke flexible bloedvaten. Rokers en stresskippen kunnen dus aan mini-scheurbuik gaan leiden. Inclusief wankele tanden!!!
ouwe knar's avatar
| #84454 | 06-12-2009 14:30 | Papalazarou
Mwah, dat wordt de consument aangepraat. Heet PR/ A; die lifestyle bullshit en mediapropaganda. Je kan de consument net zo goed aanpraten dat hij geen keuze wil...

Het was ook sarcastisch bedoeld. ;-)

Micro-organismen bestaan pas als ze zichtbaar zijn en een naam hebben.

We weten gewoon dat bepaalde micro-organismen een bepaald beeld geven. Dat wil nog niet zeggen dat we daarmee klaar zijn en achterover kunnen leunen.

Wat betreft je opmerking over het immuunsysteem ben ik het wel met je eens. Ik vraag mij ook af: waar ligt nu de oorzaak? Parodontitis is geassocieerd met hart- en vaatziekten. Bacteriën kunnen ook nog in de bloedbaan komen. Maar dan is de vraag: komt het door de parodontitis, of komt het door de andere factoren? Kip of het ei...

Niettemin blijft de oplossing hetzelfde, lijkt me: Stoppen met roken, bijvoorbeeld. 'Compenseren' met vitC lijkt me dan niet de juiste oplossing.

@ouwe knar: Parodontitis verdwijnt niet per definitie met het verwijderen van amalgaam. De oorzaak van parodontitis zit hier in de reden dat deze vullingen vaak relatief lang geleden zijn gemaakt, de kwaliteitseisen lagen wat anders en tandvlees was nog niet belangrijk. Bandjes (de 'bekisting') sloten niet goed aan, waardoor tijdens het aanduwen de amalgaam eronderdoor geperst wordt. Met als gevolg een ruwe overstaande rand ter hoogte van het tandvlees. Een ideale plek voor bacteriën. Dit zie je net zo goed bij slecht aansluitende kronen of overstaande witte vullingen.

De kwik die in het amalgaam zit, is het draagmiddel. Het amalgaam wordt gecondenseerd tijdens het aanbrengen, aangeduwd dus. Hierbij wordt het kwik uit de vulling geduwd. Dit moet uiteraard goed afgezogen worden. In de vulling blijft wel kwik aanwezig, maar wat er vrij komt per jaar is minder dan wat je na het eten van een visje binnen krijgt. Tijdens het verwijderen komt er weer wat meer kwik vrij, goed afzuigen en evt onder cofferdam werken helpt goed. Zoals ik al eens eerder zei: er is één geval bekend van een tandarts die leed aan kwikvergiftiging, oorzaak een slechte kwikhygiëne (de pareltjes lopen dan over de vloer).
Papalazarou's avatar
| #84463 | 06-12-2009 14:58 | ouwe knar
@Papalazarou
Parodontitis verdwijnt niet per definitie met het verwijderen van amalgaam.

Ik zei ook vaak, wat iets anders is als: altijd. Tandartsen zijn altijd stomverbaasd als zoiets gebeurt.

maar wat er vrij komt per jaar is minder dan wat je na het eten van een visje binnen krijgt. Tijdens het verwijderen komt er weer wat meer kwik vrij, goed afzuigen en evt onder cofferdam werken helpt goed.

Daar zijn de meningen nogal verdeeld over. Alleen is dat weer een heel andere topic.
ouwe knar's avatar
| #84479 | 06-12-2009 17:11 | saved
Zoals ik al eens eerder zei: er is één geval bekend van een tandarts die leed aan kwikvergiftiging, oorzaak een slechte kwikhygiëne (de pareltjes lopen dan over de vloer).


Als dat maar één tandarts betreft dan kan je zijn ziekteverloop hier lezen:
http://www.nvbt.nl/hot-metalen7.html

Over kwik en vis las ik hier het volgende:
Een vaak gehoorde opmerking is, dat de opname van kwik uit het voedsel, (met name vis zou een grote bron zijn), de afgifte van het kwik uit de vullingen verre zou overtreffen. Vimy et al. (2) toonden aan, dat de gemiddelde dagelijkse absorptie van kwik uit het amalgaam bij mensen varieert tussen 1,2 en 27 microgram per dag met individuele uitschieters naar lOO microgram per dag. Op dit moment is er consensus over 10 microgram per dag. Uit vis komt een opname van 2,3 microgram per dag en uit ander voedsel, lucht en water komt het getal van 0,3 microgram (3). Hierdoor kan gesteld worden, dat de grootste bron van kwik de amalgaamvullingen zijn.
saved's avatar
| #84480 | 06-12-2009 17:12 | saved
Dan blijkt het ene kwik is het andere niet:
Figuur 1 illustreert het belangrijkste metabolisme voor de drie variaties van kwik. De belangrijkste Hg0bron is de kwikdamp uit amalgaamvullingen terwijl organisch kwik (Hg+) voornamelijk afkomstig is uit vis en andere zeege rechten. Anorganisch kwik (Hg2+) komt uit het overige voedsel, uit het drinkwater en uit de lucht. Ongeveer 80% van het ge‹nhaleerde kwik (uit amalgaamvullingen) wordt door de long geabsorbeerd en intracellulair gecon verteerd tot Hg2+ door oxydatie onder invloed van catala se. In contrast met andere vormen van kwik is de sterke vetoplosbaarheid van Hg0 er de oorzaak van dat het ge makkelijk de celmembraan passeert inclusief de bloed hersenbarriëre. Echter, het is in de nier waar uiteindelijk het kwik zich ophoopt gedurende de compartimentale redistributie na blootstelling aan Hg0. Een deel van het Hg0 is in het speeksel opgelost en ingeslikt en wordt door peroxidase-oxydatie geconverteerd naar Hg2+. Het grootste deel wordt als zodanig via de faeces uitgescheiden. Ander Hg2+ dat via het voedsel binnenkomt wordt ook in de faeces geëlimineerd terwijl een substantieel deel intra-cellulair wordt geabsorbeerd als methyl-Hg+. Zowel intracellulair Hg2+ en Hg+ zijn uiteindelijk covalent gebonden aan gereduceerd glutathion (GSH = gamma-glutamyl-cysteinyl-glycine) en aan de aan cystene gebonden eiwitgroepen. Hg2+ is het toxische produkt dat verantwoordelijk is voor de negatieve effekten van ge ïnhaleerd Hg0.

De verschillende weefsels van het lichaam hebben uiteenlopende halfwaarde tijden voor de retentie van Hg+ en Hg2+: variërend van dagen tot jaren.(15 17 26 27 28) Nadat kwik uit het weefsel is vrijgemaakt is fecale excretie de belangrijkste route van eliminatie uit het lichaam. Fecale uitscheiding van kwik correleert significant met het aantal amalgaamvullingen. De mate van Hg excretie in faeces is 20 maal hoger dan de corresponderende excretieverhouding in de urine. De hoeveelheid fecale excretie van kwik bij mensen met amalgaam vullingen kan wel het honderdvoudige bedragen in vergelijking met mensen zonder zulke vullingen.(15) Hoewel de fecale excretie van amalgaam overheerst is er een duidelijke correlatie met de excretie via de urine.
saved's avatar
| #84540 | 07-12-2009 09:50 | peterpan (ongeregistreerd) toon reactie
| #84548 | 07-12-2009 10:21 | Sander
@Papalazarou

je bent een bigpharma propagandist. Fluoride, ben je wel lekker je in hoofd.
| #84765 | 08-12-2009 23:43 | Papalazarou
@ouwe knar: Hoe weet jij dat een tandarts altijd verbaasd is als amalgaam verwijderen effect op parodontitis heeft? Ikzelf krijg bij verwijzingen naar de parodontoloog meestal als eerste de opdracht terug om overhangende vullingen te vervangen. En dat is meestal amalgaam. En dan treedt verbetering op. Wat ik al eerder zei: Ligt het dan aan het amalgaam, of aan de overhangende vulling? Voor jou is het blijkbaar duidelijk. Ik wil je mond best wel eens proefondervindelijk volplamuren met overhangend composiet. Doe ik daar één kaakhelft met gladgepolijst amalgaam bij. Kijken we over een jaartje hoe de boel er voor staat. ;-)

@Saved1: Die kende ik niet. Dat is dan waarschijnlijk 2.
Maar indien amalgaam ernstige problemen zou geven, dan zou bijna elke tandarts op de wereld met trillende handjes rondlopen. Aangezien de tandarts véél meer blootgesteld wordt aan de kwikdampen dan welke patiënt met vullingen dan ook. Uiteraard zal er een uitzondering zijn. En dan kun je je nog afvragen of die persoon wel hygiënisch genoeg heeft gewerkt.

Uit onderzoek van Schuurs blijkt dat dagelijkse opname en uitscheiding van kwik miljoenste grammen betreft. En de chelator (DMPS) veroorzaakte nogal wat meer bijwerkingen (42%) dan de placebo (27%). (Bijwerkingen houdt men hier toch ook niet van). Het feit dat iemand wéét dat ie amalgaam in z'n mond heeft lijkt eerder de oorzaak van symptomen, dan de vullingen zelf.

Nu maakt het mij niet uit wat een ander doet, ik boor op verzoek amalgaam uit maar na uitleg van mijn voors en tegens. Maar hou er rekening mee dat elk vulmateriaal nadelen heeft. Componenten van composiet kunnen óók giftig zijn, allergiën oproepen en als pseudo-oestrogenen de hormoonhuishouding verstoren. (Wie heeft hier vanwege enkele microgrammen kwik al het amalgaam laten vervangen en is daar nu nog steeds blij mee?) Ook voor goud kan iemand allergisch zijn. Alleen porselein lijkt gevrijwaard van negatieve eigenschappen.

Dank je Sander! Doe vooral wat je zelf goeddunkt. Doe ik ook.
*Poetst straks weer rustig zijn tandjes.
Papalazarou's avatar
| #84775 | 09-12-2009 00:29 | TDE9
Dank voor een heel interessante discussie hier. papalaz, een maand of twee geleden is er bij mij een mega amalgaam vlak uitgehaald (zou eigenlijk kroon op moeten, even sparen) en voelt wel opgeluchter. Zit natuurlijk ook deels tussen de oren.

Vroeger was amalgaam een geschikt, of eigenlijk werkbaar materiaal maar DAT er kwikdamp vrijkomt is voor mij reden genoeg om te vragen het niet te gebruiken en te laten vervangen als het kan.

vraagje, als je zoent krijg je dan ook vreemde bacterie-invasie van je partner? En af en toe met een wodka of whisky spoelen dood dat bacterien?
TDE9's avatar
| #84786 | 09-12-2009 08:59 | Patman
Nou tandartsen, bijt hier je tanden maar op stuk ;)

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091207123115.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+sciencedaily+(ScienceDaily:+Latest+Science+News)

Gingivitis, which may affect more than one-half of the U.S. adult population, is a condition commonly attributed to lapses in simple oral hygiene habits. However, a new study shows that development and reversal of gingivitis at the molecular level is apparently much more complicated than its causes might indicate.
Patman's avatar
| #84832 | 09-12-2009 15:31 | ouwe knar
@Papalazarou
Ik wil je mond best wel eens proefondervindelijk volplamuren met overhangend composiet. Doe ik daar één kaakhelft met gladgepolijst amalgaam bij. Kijken we over een jaartje hoe de boel er voor staat.

Wow, wat een aandacht. Heerlijk. Helaas niet genoeg om me door jouw in mijn mond te laten kijken. Afblijven of ik bijt en hard ook.

Wel typisch een nogal agressieve (nederlandse) tandartsreactie.
Dat ik bovenbeschreven casus aan levende lijve heb meegemaakt is natuurlijk puur toeval zoals ook het keurig onderhouden gebitje met nul komma nul overhangend amalgaam.
Overigens vind ik persoonlijk die parodontologen ook tuig van de riggel. Als ik doorging met weigeren mijn tanden met fluor te poetsen konden ze niets voor me doen....

Duitse tandartsen hebben een veel uitgebreidere langere studie achter de rug. Misschien dat sommigen de zaak holistischer kunnen zien. Zoals bijvoorbeeld overmaat aan stress, overmaat aan roken, overmaat aan oxidanten (kombinatie verschillende metalen in de mond) => schreeuwend tekort aan vitamine C => scheurbuikachtige symptomen.

Alles wat zich in het gebit afspeelt is ook zo bij de hersenen, via de zenuwen. Inclusief de methylkwik, dat met het kauwen en drinken van warme dranken in overmaat vrij komt.
Eigenlijk zou ik moeten zeggen dat het tijd wordt dat ook tandartsen hun eigen verantwoordelijkheid onder ogen zien. Mwa, big farma is overal.
ouwe knar's avatar
| #84860 | 09-12-2009 21:06 | Papalazarou
ouwe knar. Nu moet je wel mijn knipoog ook quoten, he!

Gaat ook om motivatie, he. Het komt niet alleen van de tandarts, je zal zelf ook aan de slag moeten. Ik denk niet dat een collega het puur en alleen op het fluoride verhaal zal laten hangen.

Wat je verder beschrijft: stress, roken, verschillende metalen in de mond komt tegenwoordig gewoon aan bod in de opleiding. Het laatste (metaal) is ook iets waar ik zeker aandacht aan besteedt. Prof Feilzer heeft me eens een half geoxideerde steg laten zien. Dit soort dingen kunnen zelfs depressieve klachten geven. Heb er mijn vader eens naar gevraagd (psych), of ze dit soort dingen ook bij hun patiënten nagaan. Helaas niet. Is ook niet algemeen bekend.

Wat betreft je laatste opmerking zou het voor mij eerder omgekeerd zijn. Ik verdien er juist aan om die vullingen te vervangen. Plus de wortelkanaalbehandelingen en/of kroonbehandelingen die achter aan komen. Wat mij betreft is amalgaamoorlog juist big business in omgekeerde zin.

Ik gebruik het zelf trouwens amper nog.

@Patman: Heb je de rest ook gelezen?

Biological pathways associated with activation of the immune system were found to be the major pathways being activated and critical to controlling the body's reaction to plaque build-up on the teeth. Additionally, other gene expression pathways activated during plaque overgrowth include those involved in wound healing, neural processes and skin turnover.

Dus op moleculair niveau komen niet alleen de genen van het immuunssysteem tot expressie. Maar ook die van wondgenezing, zenuwen en huid.

Is dit nu een radicale verandering van inzicht? Ligt de oorzaak opeens ergens anders?
"Understanding the thousands of individual genes and multiple systems involved in gingivitis will help explain exactly what is occurring in a person's body at the onset of the disease and how it relates to their overall health."

Gelukkig doen we dan toch onderzoek om een beter inzicht te krijgen, he. Die BigPharma toch....
Papalazarou's avatar
| #84863 | 09-12-2009 21:25 | BigPic
Wat betreft je opmerking over het immuunsysteem ben ik het wel met je eens. Ik vraag mij ook af: waar ligt nu de oorzaak? Parodontitis is geassocieerd met hart- en vaatziekten. Bacteriën kunnen ook nog in de bloedbaan komen. Maar dan is de vraag: komt het door de parodontitis, of komt het door de andere factoren? Kip of het ei...


Dokter Blaney legde het eergister allemaal netjes uit in een uitgebreid radio-interview. Parodontitis komt expliciet aan de orde aan het einde van deel 2.


Dit soort dingen kunnen zelfs depressieve klachten geven. Heb er mijn vader eens naar gevraagd (psych), of ze dit soort dingen ook bij hun patiënten nagaan. Helaas niet. Is ook niet algemeen bekend.


Ga je vader maar eens uitleggen dat al die mentale problemen voor een groot deel het gevolg zijn van infecties. Yep, in het brein. En te *genezen* door het immuunsysteem te repareren.
BigPic's avatar
| #84971 | 10-12-2009 22:36 | Papalazarou
Ga je vader maar eens uitleggen dat al die mentale problemen voor een groot deel het gevolg zijn van infecties. Yep, in het brein. En te *genezen* door het immuunsysteem te repareren.

Be my guest. Is mijn vak- en kennisgebied niet. Ik kijk wel uit.

vraagje, als je zoent krijg je dan ook vreemde bacterie-invasie van je partner? En af en toe met een wodka of whisky spoelen dood dat bacterien?

1. Je wisselt speeksel uit. Dus ja. Idem voor cunnilingus. :-P
2. Zou ik niet doen, te regelmatig contact van alcohol met de slijmvliezen geeft een verhoogd risico op kanker. Daarom moet je ook voorzichtig zijn met Listerine, in tegenstelling tot wat er op de fles staat. De alcohol zal wel wat doden, maar de bacteriën zitten in een biofilm, in beschermd milieu. De alcohol spoelt er alleen langs. Als je eerst zou poetsen (evt zonder tandpasta) en zo het milieu verstoort/openbreekt, en dán gaat spoelen. Zal het wel effect hebben.
Papalazarou's avatar
| #84995 | 11-12-2009 00:36 | BigPic
Is mijn vak- en kennisgebied niet.


Ook deze hokjesgeest is een mooi voorbeeld van wat "die gasten elkaar als waarheid vertellen op de opleidingen"...

Verdeel en heers.. :-(
BigPic's avatar
| #84998 | 11-12-2009 01:17 | Patman
Ja, serieus, biomedische wetenschap is een compleet ecosysteem waar gezond verstand is uitgeroeid en waar ze is aangeleerd op elkaars werk te vertrouwen en waar de kwaliteit van het werk wordt afgelezen aan de reputatie van de opsteller ervan, in plaats van aan (te logisch) de kwaliteit van het werk. Kan werken, in ideale omstandigheden. In de praktijk werkt het dus niet, wordt het misbruikt. Een zuivere vorm van compartimentering, een prima mechanisme om complotten op te bouwen ;)
Patman's avatar
| #85079 | 11-12-2009 23:33 | Papalazarou
Ook deze hokjesgeest is een mooi voorbeeld van wat "die gasten elkaar als waarheid vertellen op de opleidingen"...

Verdeel en heers.. :-(

Dag hoor. Ik zeg er wat van (wat betreft corrisie). Verder zie ik mij niet geroepen om dit aan te kaarten. Jij weet er ongetwijfeld veel meer van dan mij. Dus schuif het niet op mij af. En beschuldig me niet van een hokjesgeest omdat ik hier gewoon niets van af weet.

Wat let jou eigenlijk? Als jij het zo goed weet, ga eens langs, of stel een mail met bondig en duidelijk enkele punten op. Ik stuur het graag door.
Papalazarou's avatar
| #85135 | 12-12-2009 13:26 | ouwe knar
@Papalazarou
En beschuldig me niet van een hokjesgeest omdat ik hier gewoon niets van af weet.

Je had ook niet moeten vertellen dat je tandars bent want dan sta je denk ik, voor sommige mensen gelijk aan alle tandartsen. Alhoewel ik toch wel enige echte tandartstrekjes denk te bespeuren *kuch*.
Maar toch mooi enige kritische geluiden, met onderbouwing, te mogen horen over listerine van een echte tandarts.
Ik hoop dat deze tandarts lekker vrijblijvend gaat shoppen bij andere vakgebieden. Aangezien er geen studiepunten meer bijelkaar gesprokkeld hoeven worden is een eigen mening dan ook eindelijk weer mogelijk.
;P
ouwe knar's avatar
| #100493 | 12-04-2010 20:14 | Supermario
Neem tijdens het eten steeds een slokje water, melk of een andere vloeistof.
Er hele volksstammen natuurmensen die zeggen dat je niet moet eten en drinken tegelijkertijd.

Zie je in de natuur ook niet.
Supermario's avatar
| #100503 | 12-04-2010 21:32 | Mack
Dat dacht ik dus ook Mario, daarom spoel ik mijn mond na het eten met water, om het daarna weer uit te spugen.
| #100613 | 14-04-2010 15:49 | saved
Spoelen met zout is heel goed. Geen geraffineerd zout uit de fabriek maar bv oerzeezout (de tuinen 1,50 kg).
Gaat de gevoeligheid van weg en zelfs gaatjes kunnen verdwijnen. Aangeraden aan een aantal mensen en positieve feedback op gehad.

http://www.healingteethnaturally.com/testimonial-salt-water-brushing-reverses-cavities.html
saved's avatar
aanmelden / inloggen