Door community (initieel liedetecter), Op don 10 jan 2013 00:02, 0 reacties, nieuws

Departement Zorreguieta stelde lijsten op voor vervolgingHet departement van onderminister Jorge Zorreguieta zocht toch actief naar tegenstanders van het Videla-regima, blijkt uit verschillende nieuwe verklaringen. De vader van Maxima heeft altijd beweerd dat de repressie een militair geheim was waar zijn departement niets van wist.


Volgens advocaat Göran Sluiter zijn de verklaringen 'schokkend'. Volgens hem valt het niet meer vol te houden dat Zorreguieta van niets geweten zou hebben. Hij werkt samen met topadvocaat Liesbeth Zegveld aan een nieuwe aangifte tegen Zorreguieta.

Staatsgreep
Na de staatsgreep van generaal Jorge Videla in 1976 werd Zorreguieta onderminister van Landbouw in Argentinie. Tijdens het regime van Videla verdwenen veel tegenstanders van het bewind spoorloos.

'Subversief'
In de reportage van Arnold Karskens vertelt Robert Cittadini dat de autoriteiten zijn vader vroegen een lijst aan te leveren van mensen die mogelijk 'subversief' waren. Cittadini's vader was directeur van het Landbouwproefstation INTA in Trelew.

Zwarte lijst

Die bewering wordt gestaafd door Cecila Gargano, historica en onderzoekster aan de Nationale Universiteit van San Martin. Zij heeft verklaringen van twintig INTA-medewerkers die de samenwerking tussen burgers en miliitairen bij de repressie bevestigen. Volgens haar werkten afdelingsbazen en sommige directeuren van onderzoekscentra mee aan het opstellen van zwarte lijsten.

Volgens Gargano stonden op die lijsten namen en gegevens van mensen die later allemaal ontslagen zijn. Tientallen van hen zijn illegaal ontvoerd. Sommigen zijn nog steeds niet teruggevonden.
Annotaties:
aanmelden / inloggen