Door Denneb, Op woe 18 jan 2017 15:54, 9 reacties, citaat / intro / linkdump

Dertigjarige man gedood door politie in Amersfoort

Op de vroege maandagochtend (gisteren 16 januari) hield de politie in Amersfoort een man aan “die zich verdacht ophield” subsidiair vreemd rijgedrag vertoonde. De man verzette zich fors tegen aanhouding, er is naar de plaats waar hij door de politie in de houdgreep werd genomen een ambulance gekomen ter reanimatie. Het verhaal is echter dat hij in een cel in Houten is overleden.
Hij kwam uit Nijkerk, was kerngezond volgens zijn familie die volhoudt dat hij door het politiegeweld gedood is.
De dertigjarige Bertus de Man zou pas in de cel onwel zijn geworden.

Het venijn van het verhaal zit in de staart:

,,Hij is daar [in de Langestraat,...
Annotaties:
| #257649 | 19-01-2017 12:37 | Unseen
Houdgreep ? Of tracht het OM dood door de wel bekende nekklem weer onder het tapijt te vegen. Het zelfde beweerde het OM namelijk ook eerder (dood in cel) totdat het publiek met video beelden aan kwam waaruit bleek dat verdachte door nekklem door de politie was vermoord.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4179821/2015/11/06/OM-wil-agenten-vervolgen-voor-dood-Henriquez-meldt-NOS.dhtml
Unseen's avatar
| #257659 | 19-01-2017 18:03 | ..................
De macht.
En ze komen er mee weg.
| #257664 | 19-01-2017 18:48 | Ness
Ik maak bezwaar tegen de verwijzing naar 'racisme' in dat artikel. Een paar maanden geleden zwierf er een youtube rond waarop te zien was dat een oudere (blanke) man door een stuk of 4 agenten helemaal in elkaar werd getrimd, en dat ging om een bekeuring wegens verkeersovertreding. Die man maakte de fout weg te lopen. En dan weet je niet wat je overkomt. Dat optreden heeft niets met racisme te maken. Het is de standaardreaktie van smerissen als ze denken dat ze het ongezien kunnen maken.

Als je oneigelijke verbanden gaat leggen kom je niet van het probleem af. Het problem zit 'm in de grote aggressiviteit van een bepaald slag smerissen die hun frustraties afreageren - die moet je niet triggeren, maakt niet uit welk kleurtje je hebt. Er moeten een paar koele en professionele hoofden tussenlopen anders krijg je Amerikaanse toestanden. Zitten die er niet tussen dan kan het zomaar fout aflopen. Je moet agenten dus nauwkeuriger selecteren op persoonlijkheid en het elkaar onderling afdekken tegen gaan. En die smerissen die de naam hebben snel los te gaan niet combineren met nog zo'n type. En bv gebruik van steroïden checken.

Deze man probeerde weg te komen én verzette zich hevig. Op zo'n moment denken smerissen niet: je bent een kamper (wisten ze waarschijnlijk niet eens) maar: wij gaan jou te grazen nemen. Om het dan op racisme te gooien is gewoon publiekstrekkerij. Als de man al dood was voor hij in de cel belandde dan is er sprake van een strafbaar feit, en ook dan maakt het echt niet uit of hij een kamper was of een martiaan.

Dat gezeik over racisme slaat nu dus ook al op kampers? Komop heeh!
Ness's avatar
| #257689 | 20-01-2017 12:08 | Unseen
Vluchten voor de politie of uit een gevangenis ontsnappen zijn geen strafbare feiten.
Betreft de kwaliteit van de agenten: bij sollicitaties in het bedrijfsleven kan een iq-test deel uit maken van de procedure en waarschijnlijk zal de voorkeur uitgaan naar een intilligente sollicitant.
Bij de politieschool werkt dat anders, daar wordt bij de toelating ook een intilligentie test afgenomen, echter als de student boven een bepaald intilligentie coefficient uitkomt, wordt deze afgewezen.

Politieagenten dienen namelijk domweg (!) bevelen op te volgen en zelf nadenken is niet gewenst.
Bij de politie heerst verder een macho cultuur (ook onderling), is er veel frustratie over de administratieve cultuur ipv een oplossingscultuur (agenten nemen ontslag) en dat vreet ook aan de agenten, zeker als ze geen uitzicht hebben op een baan buiten de politie organisatie.

Als ik de reacties lees bij http://www.ad.nl/amersfoort/familie-bertus-overleden-door-politiegeweld~a87c347d/ sta ik keer op keer verbaasd over het respect dat de politie krijgt.

On topic: het feit dat de man op plaats aanhouding moest worden gereanimeerd doet vragen oproepen: heeft de politie overmatig geweld toegepast met de dood als gevolg ? En als dat zo was hebben dan de ambulance broeders het op een 1-2tje gegooid en een lijk door de politie naar het cellen blok laten transporteren en toen pas de politie laten verklaren dat de man in zijn cel was overleden ?
Unseen's avatar
| #257692 | 20-01-2017 13:13 | Ness
Unseen, het gaat een groep over-emotionele, wraakzuchtige, woedende personen (de agenten) - die per definitie niet meer over relativeringsvermogen beschikken - niet om strafbaar of niet. Deze discussie is al eerder gevoerd. Wat ik stel is dat het bloedlink is om je te verzetten als er een dolle stier voor je neus staat. Wie het toch doet beschikt niet over voldoende overlevingsvermogen, weet niet wat wel en niet in zijn belang is, laat het ego/de hormonen/de opgewekte emotie de handelingen aansturen - maar het ego van de pliesie domineert altijd. Het is de pliesie een doorn in het oog dat je idd mág weglopen, wat de woede nog eens verhevigd.

Het ambulance-personeel wordt regelmatig aangevallen door geweldige etters en is dus gedwongen over te stappen op een keiharde mentaliteit. En daar past dit oogje-toeknijpen wel in ja. De pliesie leeft in een dierenwereld waar het recht van de sterkste geldt. Degenen die daar niet in passen maken dat ze wegkomen. In Zweden nemen ze massaal ontslag - daar wordt al om legerinzet geroepen. Alleen het puin blijft. Als dit gedonder doorzet verwordt het politie-apparaat tot de zoveelste criminele gang, in de grond en ook qua structuur en cultuur niet verschillend van de gangs die ze bestrijden. De top is verrot. De rest volgt vanzelf. Een en ander wordt beschreven door Andrew M. Lobaczewski in 'the science of evil' ofwel ponerology. http://www.systemsthinker.com/interests/ponerology/

Uiteraard is deze term gekaapt zodat een search op die term je nu bij ene Simon Baron-Cohen brengt die wordt gepushed en gepromoot alsof hij het idee heeft uitgevonden. Maar die moet je dus niet hebben. Een van de noodzakelijke condities voor ontsporing van een maatschappij: An extensive focus on more superficial divisions like race, class, gender and religion that distracts the population from attending to the far more important distinction between normals and the pathological
Ness's avatar
| #257697 | 20-01-2017 15:03 | Ness
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1570644/om-cocainevergiftiging-doodsoorzaak-arrestant-amersfoort.html
Cokefreak... die zijn met een tang nog niet aan te pakken, en snel en onverwacht sterk ook nog. Ik denk dat het ambulancepersoneel géén lijk heeft vervoerd (wel een bijna-lijk) en dat deze knakker z'n hart het alsnog heeft begeven in de cel.
Ness's avatar
| #257704 | 20-01-2017 19:01 | Unseen
Uit het bronartikel blijkt dat de man op straat werd gereanimeerd en daarna naar het politiebureau werd vervoerd.
En dan lees ik SECTIE
"Maandag kwam uit de voorlopige resultaten van de sectie geen doodsoorzaak naar voren. Wel werd toen al duidelijk dat het letsel dat werd gezien, niet van invloed is geweest op het overlijden van de man en bovendien te verklaren is door medisch handelen bij de reanimatie", aldus het OM

Letsel door reanimatie ???

Maar de familie laat een second opinion uitvoeren, ben benieuwd tot welke conclusies deze komt.
Unseen's avatar
| #257707 | 20-01-2017 20:35 | Ness
Dat kan van een intubatie zijn, Unseen. Daarmee kun je iemand's luchtpijp behoorlijk beschadigen van binnen uit. https://nl.wikipedia.org/wiki/Intubatie. Sectie kan niet onmiddelijk uitwijzen wat er precies in het bloed zit. Maar het blijft speculeren evengoed. Ik sta er niet van te kijken als er te hard is ingegrepen hoor, en als dat wordt stilgehouden. Maar dat vereist dat het ambulancepersoneel z'n bakkes houdt en dat is toch wel vreemd. Je levert geen lijk af aan een politieburo....
Ness's avatar
| #257723 | 21-01-2017 09:26 | Unseen
Intubatie wordt vooral gebruikt bij patienten die verdoofd worden tbv een operatie of
In een noodsituatie waarbij de luchtweg geblokkeerd is door een trauma of medische noodsituatie, kan de patiënt worden geïntubeerd door een incisie in de keel.

http://www.gezondheid.me/Ziekten-Voorwaard/1003190703.html

Overdosis cocaine geeft vooral hartproblemen.

En als de politie weer een nekklem heeft toegepast, kan idd de luchtweg ernstig geblokkeerd zijn.
Het is inmiddels bijna 1 week geleden gebeurd, dus de bloedtesten kunnnen gewoon gedaan zijn.

Ben benieuwd naar de second opinion.
Unseen's avatar
aanmelden / inloggen