Door community (initieel spaceman), Op don 14 jul 2016 20:23, 0 reacties,    

Deze man heeft bijna geen hersenen en leidt toch een normaal levenZonder hersenen geen bewegingen, geen geheugen en geen emoties. En toch leidt een 44-jarige Fransman die 90 procent van zijn hersenen mist een perfect normaal leven. Wetenschappers staan voor een raadsel.


De man was getrouwd, had twee kinderen en werkte als ambtenaar. Hij had geen idee dat er iets mis was
Hoe kan de man praten, bewegen en problemen oplossen zonder frontale kwabben, de hersendelen die deze handelingen controleren? Hoe kan hij dingen onthouden zonder een volwaardige hippocampus? En hoe kan hij stappen zonder kleine hersenen? Het mysterie houdt wetenschappers al bijna tien jaar bezig.

De zonderlinge situatie van de Fransman werd in 2007 voor het eerst beschreven in The Lancet. Hij was op dat moment 44 jaar, en had tot dan toe geen idee dat er iets mis was. De man was getrouwd, had twee kinderen, werkte als ambtenaar en was relatief gezond.

De enige reden waarom hij zijn huisdokter bezocht, was omdat hij een zwak gevoel had in zijn linkerbeen. Een hersenscan later bleek 90 procent van zijn hersenen vermist.

Waterhoofd

De schedel van de man is bijna volledig gevuld met vloeistof. Enkel een dunne laag aan de buitenzijde bestaat uit echt hersenweefsel. Volgens artsen is het grootste deel van zijn brein gedurende 30 jaar langzaam geërodeerd door de aanmaak van vloeistof in de schedel, een aandoening die gekend is als hydrocefalus of een waterhoofd.

Al als baby bleek dat de Fransman aan hydrocefalus leed. Hij werd behandeld met een stent - een buisje dat in de hersenen werd geplaatst - maar om een onverklaarbare reden werd die verwijderd toen hij 14 was.

Onderzoekers denken dat de man sindsdien overtollige vloeistoffen bleef produceren in de hersenen. In de daaropvolgende decennia heeft het water zijn hersenen weggevreten, tot er niet meer over was dan een dun omhulsel van hersenweefsel.

LEES VERDER OP
Annotaties:
aanmelden / inloggen