Door community (initieel Appie), Op zat 3 sep 2016 16:07, 1 reacties, nieuws

Dierentuinapen ontwikkelen ‘menselijk’ microbioom


Het darmbioom van apen die in gevangenschap leven - in dierentuinen - lijkt op dat van mensen. Waarschijnlijk is dat een gevolg van een menu dat te arm aan planten is. De ontdekking kan een belangrijke aanwijzing zijn voor een gewenst menu voor mensen: veel meer en meer verschillende planten.

Uit nieuw onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Minnesota blijkt dat apen in gevangenschap een groot deel van de oorspronkelijke diversiteit van hun microbioom kwijtraken. Hun microbioom (het geheel van micro-organismen in het spijsverteringskanaal) gaat lijken op het menselijke microbioom.

Het lijkt er op dat de overstap op een 'westers' eetpatroon met minder vezels de normale, diverse darmbacteriesamenstelling van de apen verarmt waardoor een minder diverse bacteriesamenstelling de overhand krijgt. Een verstoord (verarmd) microbioom wordt in verband gebracht met de metabole en auto-immuunziekten waar met name mensen met een Westers voedingspatroon last van hebben.

Planten-DNA

De wetenschappers waren op zoek naar een model om de effecten van migratie en leefstijlverandering te kunnen bestuderen. Ze vergeleken met behulp van DNA-sequencing het microbioom van twee soorten apen, de roodscheendoek en de mantelbrulaap, in dierentuinen met dat van hun wilde soortgenoten. Ook vergeleken ze het apenmicrobioom met de de bacteriën in het spijsverteringskanaal van mensen in ontwikkelde landen.

Door het DNA uit de uitwerpselen te vergelijken met het genoom van planten, konden de wetenschappers precies meten hoeveel en welke diversiteit van planten de apen gegeten hadden. Het verschil was groot. In de wilde uitwerpselen werd tot wel 40% planten-DNA aangetroffen. In de dierentuinpoep vrijwel geen.

Lees verder: Foodlog
Annotaties:
| #254325 | 04-09-2016 11:16 | Ness
Die apen leven tenminste nog :P Want het kan nog erger; mensen op de intensive care hebben na een paar dagen een voorraadje microbioom dat verdacht veel lijkt op dat van een lijk, volgens een studie. http://daisyluther.com/hospitals-will-kill-new-study-shows-us/ (met onderbouwing maar wel reclame daar voor yoghurt)
Ness's avatar
aanmelden / inloggen