Door P.uncia, Op maa 17 aug 2009 23:36, 2 reacties,    

Dimona werknemers “gedwongen uranium te drinken”De Dimona kernreactor in Israël oogst nieuwe controverse na onthullingen dat voormalige medewerkers “gedwongen werden om uranium te drinken” als onderdeel van een experiment.

In een onlangs ingediende rechtszaak legde Julius Malick, die voor meer dan 15 jaar in Dimona werkte, uit hoe hij van zijn superieuren opdracht kreeg om deel te nemen aan een toxisch experiment op vijf werknemers.

Tijdens het experiment werden Malick en zijn collega's gedwongen om sap te drinken dat uranium bevatte en werden vervolgens gevraagd om een urinemonster, die werden dan geanalyseerd om te bepalen hoe uranium uit het lichaam wordt uitgescheiden via de urine.

Volgens Malick was het experiment in 1998 uitgevoerd zonder medisch toezicht en waren de afschrikwekkende gezondheidsrisico's niet uitgelegd aan de deelnemers.

Onder de Verklaring van Helsinki op menselijke experimenten, zijn werkgevers verplicht schriftelijke toestemming van de werknemers te verkrijgen en hen te waarschuwen voor risico's en bijwerkingen van het onderzoek.

Malick zei dat hij werd bedreigd en gedwongen tot vervroegde uittreding door de voormalige directeur van de faciliteit, Yitzhak Gurevich, en de directeur personeelszaken, Gary Amal. Nu klaagt hij de Dimona faciliteit aan voor duizenden dollars aan schadevergoeding, meld Haaretz.

De Israëlische Atoomenergie Commissie heeft zijn vorderingen afgewezen met als argument dat de Dimona faciliteit "de veiligheid en de gezondheid van zijn werknemers als zijn hoogste prioriteit heeft".

Malick echter was zo vrij daar anders over te denken. In zijn proces legde hij verder systematische mishandeling alsook een enorme gebrek aan veiligheid en medische diensten voor Dimona werknemers uit, die blootgesteld waren geweest aan grote hoeveelheden radioactiviteit.

Hij zei dat hij tot persona non grata verklaard werd nadat hij geprobeerd had de gebrekkige veiligheidsnormen in de reactor te verbeteren.

Gelegen in de Negev-woestijn herbergt Dimona Israël’s nucleaire arsenaal en het wordt alom aangenomen de plaats te zijn waar circa 300 kernkoppen zijn opgeslagen.
Annotaties:
| #72790 | 18-08-2009 08:21 | Supermario
Nu klaagt hij de Dimona faciliteit aan voor duizenden dollars aan schadevergoeding, meld Haaretz.

Wat een graaier...
Supermario's avatar
| #72794 | 18-08-2009 10:57 | Paul2
Gelukkig staat Israël onder toezicht van het Internationaal Atoomagentschap,en zal de VS opnieuw sancties opleggen wegens het niet meewerken aan inspecties........
aanmelden / inloggen