Door Appie, Op woe 7 maa 2012 21:15, 2 reacties,    

Discussie over link tussen cola en kanker laait op


Het gisteren (6 maart) uitgekomen rapport van Center for Science in the Public Interest (CSPI) legt een verband tussen een chemicalië in cola en kanker in ratten en muizen. De frisdrank is wereldwijd de best verkopende non-alcoholische drank. Het rapport luidt de alarmklokken, echter dit is niet de eerste keer. Vele experts uit de industrie kwamen vandaag al met een verklaring dat het rapport gebaseerd is op onzin.

De CSPI beargumenteerd dat de hoeveelheid van de chemische verbinding in frisdrank een risico vormt voor de volksgezondheid. Hierom heeft de vereniging een brandbrief naar de FDA gestuurd met als eis dat de frisdranken gelabeld worden met kankerverwekkend (hier de petitie, PDF).

De betreffende verbinding, 4-methylimidazol oftewel 4 MI ontstaat als ongewenst bijproduct van de bereiding van de kunstmatige kleurstof die de typische kleur aan de frisdrank geeft. Californië verklaarde in 2009 4-MI kankerverwekkend, het is in deze staat verboden om voedsel en drank met een 4-MI gehalte te verkopen welke het aantal kankergevallen per 100.000 mensen met 1 verhoogt. Volgens de analyses van de CSPI verhogen de gevonden gehaltes het aantal kankergevallen met 4,8.

De vertegenwoordigers van de Food and Drugs Administration (FDA) en de American Beverage Association (ABA) verklaren volmondig dat de kleurstof geen enkel risico vormt voor de consument.

De ABA verklaart al tijden, en afgelopen maandag nog een keer, dat de kunstmatige kleurstof volkomen veilig is voor de consument. Het zijn slechts sporen 4-MI die in cola en vele voedselproducten worden gevonden. Deze hoeveelheid kan geen kwaad. Pas na het drinken van 1000 blikjes per dag komt men in de gevarenzone.

En zelfs als de kleurstof niet zo kankerverwekkend is als de CSPI beweert, er bestaan genoeg andere redenen om minder frisdrank te gaan drinken.

Update

NPR (publieke radiozender) kwam vandaag (7 maart) met het nieuws dat Coca Cola hun productieproces aan het aanpassen is om te voorkomen dat in Californië hun blikjes de opschrift zouden krijgen: kankerverwekkend. Net als de ABA is Coca Cola zichzelf aan het papagaaien: de concentratie 4-MI vormt absoluut geen gevaar voor onze klanten. Buiten Californië bestaat er nergens twijfel over de kleurstof, cola was en zal veilig blijven.
Annotaties:
| #176274 | 08-03-2012 13:36 | wingload
Kleurstof? Ammonium-caramel, vermoed ik.
wingload's avatar
| #176275 | 08-03-2012 13:38 | Appie
@ wingload, inderdaad dat issie.
Appie's avatar
aanmelden / inloggen