Door community (initieel Johan Alphons), Op don 2 jun 2016 17:38, 5 reacties,    

Dit is de reden waarom doemscenario Eurozone reeds een realiteit gewor

Diverse landen in Europa kreunen al decennia onder zware schulden. Ondanks de begrotingseisen van de Europese Commissie blijven de begrotingstekorten oplopen. Hierbij kan men dan ook terecht de vraag stellen als de EU ooit wel sancties zal opleggen aangezien het steeds maar bij waarschuwingen blijft. In het verleden bleek de EU ook hier zwaar tekort te schieten…

De Europese economie trekt weer langzaam aan in de meeste Europese landen. Financieel zwaar getroffen landen zoals Portugal, Spanje of Frankrijk slagen er echter nog steeds niet in om hun begrotingstekorten terug te dringen. De Europese Commissie moet binnenkort dan ook beslissen als het voor de eerste keer in zijn bestaan daadwerkelijk zal overgaan tot het sanctioneren van deze landen (en hierbij nog meer tegenstand tegen de EU kan veroorzaken).

Terwijl voornamelijk Noord-Europese landen goede begrotingscijfers voorleggen is dit in het Zuiden van Europa net het omgekeerde. Portugal legde het afgelopen jaar bijvoorbeeld een begrotingstekort van 4,4% voor, terwijl ook Frankrijk en Spanje de 3% zullen overschrijden.

Volgens het stabiliteitspact van de EU moeten de Eurolanden jaarlijks hun structureel tekort verminderen met 0,5% tot de begroting uiteindelijk in evenwicht is. Indien dit niet gevolgd wordt dreigt de EU met sancties waarbij er hoge boetes zullen gehanteerd worden. Tot op heden heeft de EU hier echter nog nooit gebruik van gemaakt waardoor er amper gevreesd wordt voor deze maatregelen.

Waar er de afgelopen jaren mooie kansen werden gecreëerd door de historisch lage rentes, de aantrekkende economie en de lage olieprijzen is dit door vele landen niet benut geweest. Ondertussen spreekt men al over 2017 om zelfs maar de 3% norm te hanteren in vele landen. In landen als Spanje of Frankrijk is het behoorlijk twijfelachtig als dit ooit gehaald zal worden. Aan de huidige onlusten te zien in Frankrijk is het amper denkbaar dat er hervormingen of besparingen kunnen doorgevoerd worden.

Wat vele landen negeren zijn echter twee fundamentele problemen welke binnen enkele jaren terug de kop zullen opsteken. Het eerste probleem is een verslechterende economische situatie. Aangezien de wereldeconomie in cycli beweegt en deze momenteel op een hoogtepunt staat zal deze zeer binnenkort terug beginnen dalen. Een verslechterende wereldeconomie in combinatie met historisch hoge schulden, onlusten en stakingen zal ervoor zorgen dat landen als Frankrijk, Spanje of Italië de financiële doorsteek krijgen.

Daarnaast is er het gevaar op een stijgende rente welke gedeeltelijk gekoppeld is aan de kredietwaardigheid van deze landen maar ook aan het rentebeleid van de Eurozone. Bij een stijgende rente binnen de Eurozone zal de rente bij de diverse Eurolanden opnieuw toenemen. Met de huidige schuldratio van sommigen is zelfs een minieme stijging al onhoudbaar waardoor de problemen nog zullen verergeren. Een tweede grote kans op stijgende rentes is de dalende kredietwaardigheid indien een nieuwe financiële crisis zal toeslaan. De kans dat een land als Spanje of Portugal een hoge rating zullen blijven krijgen is nihil waardoor een Grieks scenario dreigt, alleen op een veel grotere schaal.

De kans dat de Eurozone diverse grote falingen aankan is eveneens nihil waardoor een break-up er mogelijks vroeger komt dan verwacht. Aangezien een nieuwe financiële crisis reeds voor de deur staat kan dit scenario reeds binnen enkele jaren realiteit geworden zijn. Een kans op een optimistisch scenario is er helaas niet aangezien geen enkel land de nodige hervormingen wil doorvoeren welke al decennia lang noodzakelijk zijn. Hierdoor zal de harde realiteit voor de orde zorgen, helaas met de nodige sociale onlusten en gevolgen op lange termijn erbij.

Als belegger kan u ook hier echter munt uit slaan door te investeren in zaken zoals edelmetalen welke hun waarde zien vermeerderen tijdens tijden van crisis zoals goud, zilver, etc… . Een andere meer speculatieve methode is het short gaan op indexen, eventueel met een hefboom. De risico’s hierbij zijn echter navenant aan de mogelijke winsten bij een financiële crash… .
Annotaties:
Lekker die super hoge gratis geld schulden, en dan heeft de ECB ook nog eens voor 154 miljard schulden overgenomen van die arme sloeber landen.
Die lage rente, denkt er één normaal mens dat die eeuwig zo laag op 0 of eronder blijft. Gratis geld of geld toe is een utopie, dat doen bankiers die in paniek zijn.

De rente gaat eens weer omhoog, mogelijk met sprongen en die 154 miljard van de ECB moet toch weer een keer terug in de fles, liefst voor de renteverhogingen, maar hoe?
Probeer maar eens een brood te kopen zonder cent op zak. Dat gaat niet hé!

Dus sturen ze aan op Ziener Mugabe (Zimbabwe) barbatruc "Hyperinflatie"
Alles verdwijnt in het gat van niets meer waard.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
Ps,
voor de hypotheek mensen nu beginnen te juichen, lees de kleinen letteren. Deze zijn bij onvoorziene omstandigheden altijd direct opvorderbaar, ofwel uw huis wordt in dit geval onteigend.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #251532 | 02-06-2016 20:41 | zanussi
wtf

vroeger, voor de euro, konden naties zich aanpassen aan hun nationale economische realiteit door de waarde van hun munt aan te passen aan de economische realiteit. Nu, met de euro kan dat niet meer. Met de euro zijn de middelen die worden gebruikt (imf!) om de natie aan te passen aan de exonomische realiteit erger dan de kwaal.
zanussi's avatar
| #251538 | 02-06-2016 21:45 | jantjeuitnederland
@Johan Alphons
Daar hebben we rechtsbijstand voor. als die het een jaartje rekken kan je de hypotheek van het statiegeld betalen.
Eerst maar eens even uitvechten wat "onvoorziene omstandigheden" zijn, toch?
jantjeuitnederland's avatar
⊕ | #251538 | 02-06-2016 21:45 | jantjeuitnederland

Daar hebben we nu geschiedenis voor.
23 jaar geleden Argentinië, alle hypotheek huis eigenaren broke.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
aanmelden / inloggen