Door community (initieel Appie), Op maa 22 feb 2016 18:36, 0 reacties, nieuws

Docu: Bevolking Ecuador strijdt tegen bodemvervuiling Chevron


Sinds 1993 pogen de inheemse bewoners van Ecuador, die onder de vervuiling lijden van dertig jaar olie-exploitatie door Chevron, gedaan te krijgen dat Chevron betaalt voor het reinigen van hun regio. Belgisch cineast Chris Den Hond draaide de documentaire 'Ecuador - the Poisoned Rainforest' over hun strijd voor rechtvaardigheid.

In de jaren 1960 sloot de petroleummaatschappij Texaco (later overgekocht door Chevron) een akkoord met de regering van Ecuador voor olieboringen in de regenwouden van het land. Dertig jaar lang boorde het bedrijf er naar olie en boekte er enorme winsten.

In plaats van de toxische overschotten van de boringen te verwijderen, zoals het bedrijf in Europa en de VS doet, werden de afvalproducten jarenlang gedumpt in de rivieren en bossen van de regio. Meer dan 1000 boorputten lozen 24 jaar na het einde van de boringen nog altijd hun toxisch afval in het grondwater van de regio. Deze regio blijft daardoor onvruchtbaar. Onder de bevolking komen In zorgwekkend hoge mate talloze ziektes voor.

In 1993 besloot een vereniging van lokale gemeenschappen een rechtszaak te beginnen tegen het bedrijf om te eisen dat de smurrie zou worden opgekuist en dat de bevolking een vergoeding zou krijgen voor het leed dat de vervuiling hen al jarenlang berokkent.

Lees verder op: DeWereldMorgen.be

Belgisch cineast Chris Den Hond draaide de documentaire 'Ecuador - the Poisoned Rainforest' over de strijd van de inheemse bevolking van de regio in Ecuador tegen oliegigant Chevron. De Latijns-Amerikaanse zender Telesur zond deze documentaire uit op 17 februari 2016, met een inleiding door de Brits-Pakistaanse auteur Tariq Ali.

Annotaties:
aanmelden / inloggen