Door community (initieel Best Well), Op zat 21 apr 2018 21:09, 1 reacties, nieuws

Dodelijke spin nu ook in EuropaDe Australische roodrugspin is nu ook buiten haar landsgrenzen te vinden. Zo zijn enkele exemplaren van de dodelijke spin al in België aangetroffen. Men vreest nu voor een internationale plaag.

De spin komt oorspronkelijk alleen voor in Australië, maar is via olietransporten overgekomen naar Japan. Tegen de verwachtingen in bleken de beestjes prima tegen de kou te kunnen. Spinnenexpert Robert Raven van het Queensland Museum in Australië denkt dat de spinnen een eigenschap hebben ontwikkeld, waardoor ze in de kou kunnen overleven.

De spin werd voor het eerst in 1995 in Japan ontdekt. Later ontdekte men ze op de vrachtwagen, een vervoermiddel waar spinnen wel meer gebruik van maken. Bestrijding bleek niet gemakkelijk te zijn. De diertjes zijn voor bijna alle bestrijdingsmiddelen immuun en zelfs wanneer de spinnen werden gedood, bleken hun eitjes nog vruchtbaar te zijn. Eén spin kan al voor een paar honderd nakomelingen zorgen. Ze leggen hun eitjes ook op schepen en vrachtwagens.

Wetenschappers hebben de concentratie van de spinnen op het treinstation in de Japanse stad Osaka onderzocht. Die bleek daar even hoog te zijn als in de Australische dorpjes in de zomer. "Als de spinnen in Osaka overleven, kunnen ze het overal. De sterksten overwinnen, dat is duidelijk", aldus de spinnenkenner. Tevens lijken de beestjes het stadsleven op te zoeken. De dieren zijn waarschijnlijk via scheepstransport ook in Europa beland, meent Raven.

De roodrugspin is familie van de zwarte weduwe. Het dier is vier tot tien millimeter groot en heeft een rood streepje over het achterlijfje lopen. Vooral het vrouwtje wordt verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke beten. Per jaar worden er ongeveer 200 mensen gebeten. Sinds de jaren vijftig is er een tegengif beschikbaar.
Annotaties:
| #263085 | 21-04-2018 21:35 | ouwe knar
LOL.
Die krengetjes zitten er al vanaf minsten 2006.

"De jongen van de roodrugspin en de verwante zwarte weduwe laten zich op dunne spinragdraden door de wind verplaatsen. Zo kunnen zij tot 250 kilometer van hun geboortestek terechtkomen.
...
De beet is zeer pijnlijk en geeft een ziektebeeld dat lijkt op die van een acute blindedarmontsteking. Volgens Serpo is het slachtoffer van een spinnenbeet door verstarring van onder andere de gelaatsspieren niet in staat te vertellen wat er gebeurd is.
...
"Als zo'n spin je bijt, moet je direct 112 bellen. Doe je dat niet, dan kan de beet dodelijk zijn. Ongeveer 1 procent van de slachtoffers overlijdt dan. Overigens neemt de giftigheid van deze spinnen wel af naarmate ze in kouder gebied leven."
https://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?t=1871 Grapjassen, moet je wel snel bellen, voordat je alleen maar onverstaanbaar kunt stamelen ;)
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen