Door community (initieel Best Well), Op maa 23 okt 2017 18:36, 0 reacties, nieuws

Donderdag stemming over eventuele afscheiding van Spanje

Het Catalaanse parlement verzet zich: donderdag stemming over eventuele afscheiding van SpanjeHet lokale, Catalaanse parlement komt donderdag bijeen voor een plenaire zitting. Catalonië waarschuwt voor “burgerlijke ongehoorzaamheid” als Madrid, zoals aangekondigd, de autonomie van de regio afneemt.

Catalonië roept alle officiële instanties, inclusief de politie, op om zich te verzetten tegen een tussenkomst van Madrid in de regio. Dat zegt Catalaans minister van Buitenlandse Zaken Raul Romeva (Iniciativa per Catalunya Verds). “Alle publieke diensten zullen de instructies blijven volgen van de legitieme, verkozen instituties die we nu, op dit moment hebben”, meldt Romeva. “Het is niet dat wij weigeren orders te volgen. Het is geen persoonlijke beslissing, het is een beslissing van zeven miljoen mensen.”

De CUP, de linkse bondgenoot van de separatistische regering in Barcelona, roept ondertussen op tot “burgerlijke ongehoorzaamheid” van zodra Madrid de autonomie van de regio afneemt. Dat melden de NOS en De Standaard.
De Senaat is van Rajoy

De Senaat in Madrid beslist vrijdag over het verzoek van premier Mariano Rajoy (Partido Popular) om de Catalaanse regering onder leiding van Carles Puigdemont (Junts pel Sí) af te zetten en het Catalaanse parlement onder toezicht van de Senaat te plaatsen. Dan zou het in januari tot nieuwe Catalaanse verkiezingen komen.

Puigdemont heeft al aangekondigd dat hij bij die zitting in de Senaat aanwezig zal zijn. Rajoy kan er op een ruime meerderheid rekenen, aangezien zijn Partido Popular een absolute meerderheid heeft in de Senaat. Ook kreeg Rajoy steun van Europese leiders.

Zaterdag ging bijna een half miljoen Catalanen in Barcelona betogen tegen de “Spaanse staatsgreep” en uit steunbetuiging voor de twee separatistische leiders, Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, die in Madrid in de gevangenis zitten.

Puigdemont slaat terug

Puigdemont had laten weten dat hij de “aanval op de Catalaanse autonomie” niet kon accepteren. Hij noemde de beslissing van de centrale Spaanse regering “een rechtstreekse en onaanvaardbare aanval op de democratie” en een “putsch”. Volgens hem ging het om “de ergste aanval” tegen Catalonië sinds de dictatuur van Francisco Franco.
Annotaties:
aanmelden / inloggen