Door community (initieel Johnito), Op woe 31 dec 2008 01:29, 2 reacties, nieuws

Drie dagen van protest om Gaza-slachting

Voor wie in de gelegenheid is: de komende dagen is er volop gelegenheid om je stem te laten horen als protest tegen de brute aanval op Gaza, waarbij in enkele dagen honderden burgers zijn omgekomen.-Woensdag 31 december: Den Haag, Plein voor de Tweede Kamer, 14.oo uur

De organisatie is in handen van het Haags Vredes Platform. De organisatie benadrukt dat de demonstratie zonder ongeregeldheden dient te verlopen. Men zoekt mede daarom nog vrijwilligers voor de ordedienst. Zie deze link voor meer informatie daarover, en over het programma.


-Vrijdag 2 januari hoek Beursplein / Korte Hoogstraat, bij de HEMA, Rotterdam, 19:00 uur

De oproep:

Kabinet moet geweld Israël veroordelen - kom in actie!

De dag na kerst is Israël begonnen met grootschalige bombardementen op de Gazastrook. Die aanval heeft al honderden doden geëist, en meer dan duizend gewonden liggen in ziekenhuizen die nauwelijks nog medicijnen hebben. Kom in actie tegen de aanval en de houding van de Nederlandse regering: kom vrijdag 2 januari om 19.00 naar het centrum van Rotterdam (hoek Beursplein / Korte Hoogstraat, bij de HEMA).

In Gaza wonen ruim 1,5 miljoen mensen in een gebied zo groot als de regio Rijnmond. De afgelopen maanden waren de grenzen van Gaza volledig afgesloten door het Israëlische leger. Hulpgoederen werden slechts mondjesmaat doorgelaten. Zo goed als niemand mocht de Gazastrook uit en journalisten werden nauwelijks toegelaten in wat nu de 'grootste gevangenis ter wereld' wordt genoemd.

Daar komt nu deze aanval bovenop. De bevolking collectief en zonder onderscheid straffen is in strijd met alle internationale verdragen. Honderden onschuldige mensen, waaronder veel kinderen, zijn het slachtoffer. Wij vinden dat de Nederlandse regering dit geweld ondubbelzinnig moet veroordelen. De minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, heeft dat tot dusver niet willen doen.

Het geweld vraagt om een antwoord van alle redelijke mensen: genoeg is genoeg! Kom daarom aanstaande vrijdag 2 januari om 19.00 uur naar het centrum van Rotterdam (hoek Beursplein / Korte Hoogstraat, bij de HEMA) en laat uw stem horen. Neem kaarsen, vlaggen, sjaals of andere zaken mee. Met onze actie doen we een oproep aan de Israëlische regering om het buitenproportionele geweld te stoppen, en aan de Nederlandse regering om de Israëlische acties krachtig en onomwonden te veroordele.n

Wij roepen u op om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen om ook te protesteren. Stuur dit bericht aan zoveel mogelijk mensen door, gebruik SMS, MSN, zet het op Hyves, Facebook, websites die u kent, enzovoort.
Wilt u meer informatie over de actie? Bel of e-mail Dennis de Jong, 06-52 50 31 98 of c.dejong15@chello.nl.

Deze oproep wordt ondersteund door:
SP Rotterdam, PvdA Rotterdam, Doorbreek de Stilte (PvdA), GroenLinks Rotterdam, D66 Rotterdam, Palestina Komitee Rotterdam, Stichting Palestin,a Nederlands Palestina Komitee, (NPK), Een Ander Joods Geluid , Palestijnse Gemeenschap Nederland (PGN), PPMS, Al Awda, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR)


-Zaterdag 3 januari: Landelijke demonstratie op het Museumplein (dus niet De Dam), Amsterdam (bron:IS)

Sinds afgelopen zaterdag voert Israël onophoudelijke bombardementen uit op de Gazastrook, aanvallen die tot de zwaarste behoren sinds 1967.

Het leger, de politiek en de media spreken van een 'oorlog', alsof er van twee gelijke partijen sprake zou zijn. In werkelijkheid bestookt een van de meest moderne militaire apparaten ter wereld, honderdduizenden weerloze burgers in een van de meest dichtbevolkte regio's op aarde. Op dit moment zijn in twee dagen tijd al ruim 300 Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen omgekomen en zijn volgens Al-Jazeera ruim 1400 Palestijnse gewonden gevallen.Velen vrezen dat dit de opmaat is voor een nog groter Israëlisch offensief, versterkt door grondtroepen die zich verzamelen aan de grens. De politieke en militaire leiders in Tel Aviv verklaarden dan ook dat dit 'slechts het begin' is.

Deze verschrikking volgt op de aanhoudende Israëlische blokkade van Gaza, die de Palestijnen al maandenlang in een wurggreep houdt. De bevolking is afgesneden van de toevoer van onder andere voedsel, water en energie, maar ook van medicijnen en medische apparatuur. Hierdoor is het aantal doden toegenomen en is de wanhoop groeiende.

Net als bij de aanval op Libanon in 2006, krijgt Israël alle ruimte van de VS om met haar bloedvergieten door te gaan, onder het mom van dezelfde 'oorlog tegen terrorisme' waarmee Afghanistan en Irak werden binnengevallen. Ook de Nederlandse regering is medeplichtig aan deze bloedige invasie, aangezien zij zich net als Washington weigert uit te spreken tegen Israëls optreden en de bommenregen ondertussen toestaat.

Maar net als in 2006 blijft de wereld niet stil. Van de Arabische wereld tot New York, Londen en Amsterdam gingen sinds zaterdag al tienduizenden mensen de straat op. Gezien de onheilspellende vooruitzichten van deze invasie, staan ook komende dagen wereldwijd nieuwe protesten gepland.

Diverse organisaties in Nederland treffen op dit moment voorbereidingen voor een landelijke demonstratie op zaterdag 3 januari (waarschijnlijk in Amsterdam: de nadere details zullen snel volgen). De Internationale Socialisten zijn mede-initiatiefnemer en roepen iedereen op deze dag vrij te houden om mee te kunnen doen en zoveel mogelijk anderen nu reeds te informeren. Hou dit blog in de gaten voor de laatste updates! Kijk ook naar een filmpje van het protest van afgelopen zaterdag (inclusief ondertiteling in het Engels).

STOP DE AANVAL OP GAZA!
LANDELIJKE DEMONSTRATIE
ZATERDAG 3 JANUARI 2009
Continue updates over de situatie in Gaza
Annotaties:
| #53388 | 31-12-2008 08:45 | VII_
Ik ben er!
VII_'s avatar
| #53466 | 31-12-2008 19:53 | Johnito
Update: de demo in Amsterdam is niet op De Dam maar op het Museumplein.
Johnito's avatar
aanmelden / inloggen