Door community (initieel P.uncia), Op din 19 jul 2011 14:12, 7 reacties, nieuws

Drie opties bijdrage GriekenlandHooggeplaatste ambtenaren van eurolanden zien drie opties om banken mee te laten betalen aan nieuwe financiële steun voor Griekenland. Dat blijkt uit een document ter voorbereiding op de eurotop van donderdag waaruit persbureau Reuters dinsdag citeerde.

In de eerste optie wordt aan Griekenland geld geleend waarmee het zijn eigen obligaties met korting kan opkopen op de markt. Dit zou de schuldenlast van Griekenland verminderen maar wordt door kredietbeoordelaars waarschijnlijk aangemerkt als een vorm van wanbetaling.

De tweede optie gaat uit van een plan dat Frankrijk vorige maand opperde. Daarbij wordt de looptijd van een groot deel van de Griekse schulden met vele jaren verlengd. Ook die variant wordt door kredietbeoordelaars waarschijnlijk gezien als wanbetaling.

De laatste optie voorziet in een algemene bankbelasting waarvan de opbrengst wordt gebruikt om de Grieken bij te staan, of een vrijwillige bijdrage van banken met veel belangen in Griekenland. Dit resulteert volgens het rapport waarschijnlijk niet in het stempel 'default' van de kredietbureaus.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zich altijd sterk uitgesproken tegen elke vorm van aanpassing van de Griekse schuldenlast die op de markten wordt opgevat als wanbetaling. Volgens de ECB zou de Europese financiële sector daarmee in een nieuwe crisis kunnen verzeilen. Europese ministers gaven een werkgroep vorige week echter opdracht alle mogelijkheden voor een bijdrage van private investeerders te onderzoeken.
Annotaties:
| #147679 | 19-07-2011 14:27 | sigmund
Er zijn dus helemaal geen drie opties. Een default kan het financiele systeem helemaal niet aan. En met een algemenen bankbelasting zijn de buirgers in europa de klos voor de ellende van de Grieken. Als ik net zo veel belasting mag betalen en net zo vroeg met pensioen kan als zij, dan ben ik voor.

Het wordt hoog tijd om eens te rekenen of het opheffen van de Euro niet veel verstandiger is.
sigmund's avatar
| #147711 | 19-07-2011 15:35 | benb
Er is maar een echte optie en dat is de banken de nek omdraaien.

Succes, Ben
| #147713 | 19-07-2011 15:38 | zwart
Bron "der Spiegel"
Pensioenen

In Duitsland is de pensioenleeftijd 65 jaar. De gemiddelde werknemer gaat op de leeftijd van 61,8 jaar met pensioen.

Griekenland
In Griekenland gaat de gemiddelde werknemer met pensioen op de leeftijd van 61,9 jaar. Dat is ouder dan de gemiddelde leeftijd in Duitsland en Spanje.

Vanaf 2013 wordt er een minimale pensioenleeftijd van 65 jaar ingevoerd in Griekenland. De wettelijke pensioenleeftijd is er nu 57 jaar.

Spanje
In Spanje wordt de pensioenleeftijd gelijktijdig verhoogd van 65 tot 67 jaar. De meeste Spanjaarden stoppen vandaag met werken op 61.8 jaar.

Portugal
De gemiddelde pensioenleeftijd in Portugal bedraagt 67 jaar. Op vlak van pensioenleeftijd scoort Portugal bijzonder goed. De wettige pensioenleeftijd is 65 jaar.
zwart's avatar
| #147718 | 19-07-2011 16:14 | sigmund
Griekenland
"De wettelijke pensioenleeftijd is er nu 57 jaar"

Hier 65 al heel erg lang. Wij hebben al die tijd al extra geld ingelegd in onze pensioenfondsen. Dat geld komen de Grieken nu al te kort.

"In Spanje wordt de pensioenleeftijd gelijktijdig verhoogd van 65 tot 67 jaar."

In Nederland ook. Waarom mogen die failliete Grieken dan straks al met 65? Van ons geld? Bovendien betalen wij netjes belasting. Dat neemt in Griekenland vaak de vorm aan van vrijwillige donaties...

Wij hebben niet de problemen, die de Grieken, de Spanjaarden en de Portugezen hebben. Als het meest kapitaalkrachtige pensioenstelsel in de wereld (=Nederland) al genoodzaakt is op de pensioenleeftijd te verhogen, dan mogen ze daar minstens tot hun 70-ste doorgaan, willen ze de boel op orde krijgen.

In die landen zijn de pensioenen geregeld via het omslagstelsel en d.w.z. dat de werkenden van nu, de niet werkenden van nu betalen. Bij ons is de AOW zo geregeld, maar we bouwen ook pensioen op via het kapitaaldekkingsstelsel. We sparen als het ware een deel van ons toekomstige inkomen zelf. (Vaak in de vorm van Nederlandse staatsobligaties, dus die enorme schuld, hebben wij (gelukkig) voor een groot deel aan onszelf en al die rente ervan, gaat naar de gepensioneerden).

De problemen met de vergrijzing en het omslagstelsel zijn hier al groot, kun je nagaan welke enorme financiele problelem bijvoorbeeld de Fransen gaan krijgen. Minder werkenden moeten steeds meer niet werkenden onderhouden. Dat is onhoudbaar en onbetaalbaar.

Ik voel er niets voor om op te draaien voor de Griekse interne problemen. Laat ze die nu eerst eens zelf oplossen. En dat is niet wilde plannen maken, maar die wilde plannen ook uitvoeren. Dat wordt rellen en daar komt waarschijnlijk helemaal niets of niet genoeg van terecht.

Het financieel helpen van Griekenland is hetzelfde als het geld geven aan een junk, die beloofd om af te kicken.

Mijn stelling is: eerst afkicken, dan pas geld...
sigmund's avatar
| #147757 | 19-07-2011 18:46 | benb
@Sigmund,

Zo te lezen heb je recent heel wat gemist. O.a.:
http://zaplog.nl/zaplog/article/het_verraad_door_de_sociaal_democratie.

Eva.

Succes, Ben
| #147768 | 19-07-2011 20:20 | sigmund
Begrijp hem niet helemaal Ben. Leg eens uit. Wat heb ik zoal gemist?
sigmund's avatar
| #147770 | 19-07-2011 20:32 | benb
Heb je mijn stukje gelezen?

Succes, Ben
aanmelden / inloggen