Door community (initieel P.uncia), Op din 11 okt 2011 14:58, 1 reacties, nieuws

Duitse deelstaten geven gebruik spyware toeVanuit de Duitse nationale politiek wordt een diepgaand onderzoek geëist naar het gebruik van spyware door enkele Duitse deelstaten. Vier deelstaten - Baden-Württemberg, Beieren, Brandenburg en Nedersaksen - hebben ondertussen toegegeven dat ze spyware inzetten voor opsporingsdoeleinden. Dat meldt de Nederlandse technologiewebsite ZDNet.

De bal ging aan het rollen toen de hackersorganisatie Chaos Computer Club gegevens van een spionagetool publiceerde, die door de organisatie 'Bundestrojaner' werd gedoopt. De spyware zou voip-gesprekken kunnen afluisteren, en via een achterdeurtje zou een overheidsinstantie ook bestanden kunnen verwijderen of screenshots maken. Volgens de hackers wordt de informatie ook onversleuteld verstuurd. De kans op misbruik zou dan ook enorm zijn.

Wettelijk kader

Baden-Württemberg, Beieren, Brandenburg en Nedersaksen hebben ondertussen toegegeven dat ze de spyware gebruiken voor opsporingsdoeleinden. Volgens hen is het gebruik ervan niet illegaal aangezien ze het binnen de wettelijke kaders toepassen.

Onderzoek

Minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger heeft op nationaal niveau ondertussen al een onderzoek geëist. Bespioneren van burgers door de staat ligt erg gevoelig in Duitsland. Volgens de hackersorganisatie is het echter quasi zeker dat het programma door, of in opdracht van, de overheid werd gemaakt.
Annotaties:
| #162667 | 11-10-2011 17:48 | ouwe knar
Gelukkig wordt er in Nederland niet gespioneerd *kuch*
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen