Door community (initieel Witte Haai), Op vri 9 aug 2013 10:21, 3 reacties, nieuws

Duitsers stuurden al 86 miljard euro naar PIIGS

Zeiken over Europa doen we allemaal. Maar stiekem willen we massaal de euro houden, ondanks de hele transferunie. Kijk naar Duitsland, dat verstuurde bijna vijf keer zoveel als ons richting het Zuiden. Onze oosterburen staan volgens het laatste overzicht van het BMF (Bundesministerium für Finanzen) inmiddels garant voor €86 miljard aan noodleningen, uitbetaald door het EFSF aan landen in de nood. Met de nodige buffers daarbij opgeteld staat de teller zelfs op €95,3 miljard. Het hele document van het BMF heeft verder nog eens alle vangnetten, noodoplossingen en steunpakketten mooi opgesomd. Zo staan de Duitsers voor in totaal €190 miljard garant bij het nieuwe noodfonds ESM. Om het fonds een totale leencapaciteit van €500 miljard te geven moet Duitsland voor april 2014 bijna €28 miljard storten (= dus daadwerkelijk betalen). Mag ook wel, anders komen Cyprus en Spanje er nooit meer bovenop. Wat dat voor ons betekent? Dat wij relatief evenveel kwijt zijn. Op dit moment staan wij voor 19 miljard garant aan leningen voor Griekenland, Portugal en Ierland en zijn we nog eens 4 miljard euro kwijt aan het ESM. Is natuurlijk omdat alles naar rato verdeeld is. Maar doen de Duitsers niet zo moeilijk over. Die zijn hartstikke gelukkig met de euro als betaalmiddel en hebben het volste vertrouwen in de EU. Brussel über alles!

R. van der Gun
Annotaties:
23-09-2013 18:03 | super real
Duitsers stuurden al 86 miljard euro naar PIIGS #zaplog
| #204882 | 09-08-2013 10:57 | piet graniet
Moet geen probleem zijn met de (verwachte) sterke groei van de Duitse economie:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3489696/2013/08/09/Sterke-groei-Duitse-economie-verwacht.dhtml
piet graniet's avatar
| #204883 | 09-08-2013 10:58 | Frans Waterman
Duitsland heeft dan ook 4 a 5 keer zoveel inwoners als Nederland.

Probleem is dat al dat geld voornamelijk naar PIIGS-banken gaat inclusief ING, die volgens mij dan ook veel uit heeft staan in Spanje bijvoorbeeld.

Kortom alle bail-outs zijn om de Euro te redden en de corporate-banks.

En waarom zegt Griekenland niet tegen haar crediteuren zoals iedere ondernemer die falliet gaat: ,,U kunt fluiten naar uw investeringen we zijn falliet!'' ?

En beginnen opnieuw in Drachmen bijvoorbeeld? IJsland is er weer bijna boven op en stimuleert de reële economie en heeft de banken = financiële economie laten crashen.

Landen kunnen eigenlijk niet failliet gaan, financiële systemen die kunnen failliet gaan!
Frans Waterman's avatar
| #204924 | 09-08-2013 23:15 | herogj@n
Volgens mij laat het griekse volk zich ook niet gijzelen. Het zijn die 'puppets' in de politiek. Ik vind het verbazingwekkend dat de vlam daar nog niet in de pan is geslagen.

Vraag me af waarom men zich daar niet organiseert, gaat men dat pas doen als echt alles kapot is? Vraag me daarbij af, waar ligt mijn grens. Hoever zou het in NL moeten komen....

Als ik de historie erop na sla dan denk ik dat in NL er nooit een noemenswaardige 'opstand' zal komen. Ik ken beter vluchten emmigreren (volgens oud Hollands gebruik) naar ijsland bijvoorbeeld.
aanmelden / inloggen