Door community (initieel ouwe knar), Op zat 1 jul 2017 18:30, 5 reacties, nieuws

Duitsland weer stap dichter bij #Stasi politiestaatDe omstreden Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) is vandaag net voor de vakantie aangenomen in het Duitse Parlement. Online Netwerken zijn verplicht op te treden tegen verdachten van haat- en terreurpropaganda. Facebook, Twitter en YouTube moeten binnen 24 uur na melding inhoud verwijderen van mogelijke strafbare teksten. Voor minder duidelijke gevallen geldt een termijn van 7 dagen. Bij regelmatige verdenkingen van overtreding dreigt een geldstraf tot 50 miljoen euro.

De wet roept bij sociale platforms als Facebook scherpe kritiek op. Daarnaast is er ook veel tegenstand bij juristen, journalisten en NGO’s (Zie declaratie voor vrijheid van meningsuiting). De critici vrezen onder andere dat Facebook en andere aanbieders op basis van krappe termijnen en hoge straffen al op voorhand zullen scannen en verwijderen.

De maatregel wordt niet direct na een verdenking van overtreding opgelegd, maar nadat een bedrijf systematisch weigert mogelijke illegale inhoud te verwijderen of te blokkeren. De bedrijven moeten dan iedere zes maanden in detail beschrijven op welke manier zij met de klachten over mogelijke haat uitingen op hun platforms zijn omgegaan. Volgens de indiener Minister van Justitie Maas is het aantal verdachten van haatmisdaden met 300% toegenomen sinds de afgelopen twee jaar.

“Deze wet is een logische stap om verdachten van haat speech effectief te tackelen aangezien alle vrijwillige overeenkomsten met de providers hierover niet geslaagd zijn,” volgens de Centrale Raad van Joden in Duitsland.

Verslaggevers Zonder Grenzen is tegen deze wet, die juist zal bijdragen aan de trend om censuur te privatiseren door de plichten van rechters over te dragen aan commerciële online platforms zodat zij gaan beslissen welke inhoud zal worden verwijderd, alsof internet giganten onafhankelijke en onpartijdige hoven kunnen vervangen,” volgens Elodie Vialle.

Kritiek op deze wet is niet mals. Een opvallende kritische noot hierover:

“De waarheid is ‘hate speech’ geworden. En de regering legt mensen het zwijgen op die hun mening willen geven. Dit is dictatoriaal. Het heeft niets meer te maken met democratie. Deze verraders van het volk die zich wanhopig vastketenen aan macht zouden berecht moeten worden en in de gevangenis gegooid.”

Nog een sterke:
“Zal Duitsland nu CNN, BBC, en Süddeutsche Zeitung… beboeten voor het verspreiden van leugens?”


Deze wet is de kers op de taart van de lange lijst van grondwetvijandige wetten van de coalitieregering van Merkel:

Ondanks enorme tegenstand in Duitsland is deze wet toch aangenomen. De overheid draagt de controle op de meningsuiting over aan het bedrijfsleven. Ondertussen lijkt bijna niets meer veilig voor privatisering, ieder bezit wordt verkwanseld aan het bedrijfsleven, zelfs de vrijheid van meningsuiting. Je vraagt je af wanneer de grenzen van deze krankzinnigheid zijn bereikt. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan regeringen die de meningsuiting aantasten (ook Nederland doet hier aan mee) en de censuur aanscherpen.

Rob Vellekoop, 30 juni 2017
Annotaties:
| #260110 | 01-07-2017 18:57 | Unseen

Online Netwerken zijn verplicht op te treden tegen haat- en terreurpropaganda.


Dit is feitelijk een onjuiste zin, de juiste zin is:
Online Netwerken zijn verplicht op te treden tegen een verdachte van haat- en terreurpropaganda.

Dus het einde van de rechtstaat.
Unseen's avatar
| #260111 | 01-07-2017 20:18 | Unseen
Ik heb de 1ste alinea aangepast, want pas na een uitspraak van een rechter is er sprake van een haat tekst.
Nu zijn het slechts verdenkingen en verdachten.
Unseen's avatar
| #260115 | 01-07-2017 23:16 | Unseen
Nou dan zullen de MSM in Deutschland wel 2x nadenken om berichten van CNN door te plaatsen!
https://m.youtube.com/results?q=cnn%20russie%20fake%20news&sm=3
Unseen's avatar
| #260120 | 02-07-2017 02:24 | Manus
Typische Nazi-wetgeving, die moffen hebben niets maar dan ook niets geleerd van de tweede wereldoorlog.

Natuurlijk wachten tot dit in heel de Nazi-EU geldt en degenen die er het hardst voor klappen zijn de zogenaamde "linkse" mensen, wat een hersenlozen zijn dat...
Manus's avatar
| #260123 | 02-07-2017 03:18 | Unseen
Duitsland kent een constitutioneel hof, waar wetten aan de grondwet getoetst kunnen worden. Ik geef deze nieuwe wet weinig overlevings kansen.
Unseen's avatar
aanmelden / inloggen