Door community (initieel democraatus), Op maa 4 nov 2013 21:41, 13 reacties,    

Dutchcoin: Lets Do It !Verspreiding van kennis
De commerciele start van het Internet wordt gewoonlijk op begin 1990 gezet. Een klein stapje destijds dat het grootste deel van de mensheid ontging. Maar al snel werd het Internet 'hip'. In de bloeiende dagen van de jaren 1990 werd het Internet een enorme hype, geheel conform de bekende S-curve voor uitvindingen.

Het Internet heeft de wereld ongelooflijk klein gemaakt. Het sturen van een berichtje naar de andere kant van de wereld gaat nagenoeg zonder vertraging. Bedrijven draaien hun hele business via Internet. Ook bankieren gaat voor een heel groot gedeelte via Internet tegenwoordig. Het is ondenkbaar dat we ook maar een dag zonder Internet zouden zitten.

Het Internet heeft een belangrijk gevolg: de immense verspreiding van kennis. De uitvinding van de boekdrukkunst eind 15e eeuw (algemeen toegeschreven aan Gutenberg) gaf de verspreiding van kennis ook al een flinke zet. In plaats van het overschrijven van boeken werden boeken gedrukt. Een ontwikkeling die - in vele tientallen jaren gezien - de macht van de status quo afzwakte en uiteindelijk tot verandering heeft geleid. Denk aan de 95 stellingen die Marten Luther in 1517 aan de kerkdeur spijkerde. De goddelijke status van de koning/keizer zwakte af, de geestelijkheid was niet meer ongenaakbaar en de adel zakte in achting. Vele gebeurtenissen later leidde dit via de Franse revolutie en de ontwikkelingen in de vroege Verenigde Staten tot de geboorte van de democratie en de notie van vrijheid en gelijkheid; de oorspronkelijke bouwstenen van onze moderne samenleving.

Het Internet versnelt deze gevolgen van informatieverspreiding.

Technologie
Technologie heeft altijd een grote rol gespeeld in maatschappelijke omwentelingen. Niet direct in de zin dat mensen daardoor in actie kwamen, maar als onderliggende factor die deze omwenteling onafwendbaar maakte. Op grote lijnen zijn de omwentelingen goed te onderscheiden. Van de mensheid in zeer vroege tijden als jager-verzamelaar via de landbouw naar industrialisatie.

Voorspellingen over de toekomst zijn moeilijk, zeker over de toekomst. Het is echter goed mogelijk dat de financiële crisis een zichtbaar signaal is van wederom het einde van een tijdperk en inluiding van een nieuw tijdperk. Een overgang van industrialisatie naar iets anders: de knowledge society.

Kentering: de knowledge society
Kennis staat centraal in de knowledge society. Dat betekent niet dat landbouw en industrie afwezig zijn - mensen moeten toch eten en hebben bepaalde spullen nodig - maar zij zijn niet leidend (meer). Het gaat om know how en de verspreiding/verdeling daarvan. Ontwikkelingen als open source software (en nu ook open source op andere gebieden zoals 3d printen) verspreiden kennis en middelen over een veel grotere groep mensen. De kennis zit minder en minder opgesloten in grote bedrijven en instituten, beschermd door monopolie en intellectuele eigendom. De brede verspreiding van kennis zorg voor acceleratie van technologische ontwikkeling: een exponentiele groei. Alle ruimte voor nieuwe initiatieven om de kansen die zich openbaren - nu bestaande technologie die nieuwe technologie en toepassingen mogelijk maakt - te grijpen. Dan kan rangeren van software, kennis tot productie.

Een nieuwe samenleving
Ook betalen gaat straks networked; geen bank meer voor nodig. Mobbr en Tag bond spelen daar al vroeg op in. Micro-betalingen en ad-hoc samenwerkingsverbanden ineen. Een gouden opportunity.

Alle potentiële toepassingen van de nieuwe technologie liggen klaar om verder te worden ontwikkeld. De samenleving wordt daardoor platter: de macht en welvaart moet breder worden gedeeld om dit model te laten werken. Een behoorlijke verandering ten opzichte van de huidige samenleving. We zien al langer veranderingen die op deze verschuiving wijzen. De overheid verliest aanzien evenals andere instituten. We mogen verwachten dat de druk daarop heviger wordt en met tal van 'incidenten' gepaard gaat. De zittende macht geeft niet graag op.

Wat kan Nederland doen?
Hoe staat Nederland daar nu in?

Een belangrijk punt Nederland werpt zich altijd op als kennisland. Het is een feit dat wij vooraan staan met het gebruik van technologie. Als rijk Westers land is Internet wijd verbreid evenals het gebruik van smartphones. De Digitale Overheid heeft al een plek gegeven en elektronisch factureren wordt zo langzamerhand gemeengoed. Toch blijft onze overheid achter op een bepaalt punt, een heel belangrijk punt: geld.

Het 'Internet' van geld
Op het gebied van geld is een belangrijke stap gezet. In 2009 is met 'Bitcoin' een nieuwe bladzijde omgeslagen voor het Internet. Een slimme programmeur heeft - kort gezegd - een manier gevonden om digitaal geld te creëren dat veilig is. Het is open source software (iedereen kan de broncode zien en gebruiken), het kost niets en het maakt wereldwijde betalingen mogelijk over de gehele wereld. Dit tegen superlage kosten zonder dat er een bank nodig is. Er is geen enkele centrale instantie die de baas is; de spelregels zitten allemaal in de software ingebakken. Niemand kan vals spelen; de regels zijn transparant en worden door de software bewaakt. Bitcoin staat nog in de kinderschoenen maar heeft al in alle kranten gestaan. Zelfs als je nu instapt, ben je nog een 'early adapter'. Briljant systeem.

Het geld ligt op straat
Er ligt een gouden kans voor ons om een eigen munt in te voeren: de Dutchcoin. Stel je voor, een cryptocurrency van eigen bodem gebaseerd op Bitcoin software. De Staat der Nederlanden rolt eigen Bitcoin software uit (open source) en zorgt voor de beschikbaarheid van programma's voor Mac/PC en mobiele apparaten. Het netwerk ligt er allang; het Internet, de daarop aangesloten betaalsystemen en het zeer wijdverbreide smartphone netwerk dat inmiddels op 4G overgaat.

Bij lancering geeft de Staat iedereen via zijn Digi-ID een vast bedrag aan Dutchcoins (bijvoorbeeld DTC 10.000). Eventueel wordt in de software ingebakken dat de Staat per jaar 1% nieuwe Dutchcoins krijgt voor het jaarlijkse overheidsbudget. Ook is denkbaar dat over dit jaarlijkse percentage wordt gestemd ieder jaar, ook weer via de Digi-ID. Een belangrijk element: de Staat accepteert Dutchcoin voor het betalen van belasting. Verder wordt de Dutchcoin aan de vrije markt overgelaten.

Het geld zijn wij
Het resultaat is schuldvrij geld. De Staat voorziet in een klap in geld dat niemands schuld is. Er lekt geen rente meer weg naar private partijen die ooit het privilege hebben gekregen om ons geld 'uit de lucht' te printen. De Staat vermijdt immense bedragen aan rente. Het first mover voordeel biedt een uitgelezen kans om de bestaande staatsschuld in de oude geldeenheid snel af te lossen met in waarde stijgende Dutchcoins. Logisch, want de waarde van geld zijn wij zelf.

De stabiele geldhoeveelheid waaraan nooit tekort hoeft te zijn is een feit, en de onlangs door de overheid gepropageerde participatiemaatschappij kan een feit worden.

Dutchcoin: lets do it!
Annotaties:
20-02-2014 18:39 | Super Real
Dutchcoin: Lets Do It ! #dutchcoin #zaplog
De uitvinding van de boekdrukkunst eind 15e eeuw (algemeen toegeschreven aan Gutenberg)

Ook weer zo'n valse hersenspoelen informatie der Katholieke scholen: Mij werd Laurens Janszoon Coster ingeprent als uitvinder der boekdruk kunst. Ik zal hierdoor helaas altijd aan die driedelige naam blijven denken.
Zo ook de informatie uit de 2e wereldoorlog, en weet ik wat ze nog meer vals in mijn hoofd hebben gestopt.

Het is een beetje afwijkend van het onderwerp, maar sinds het internet heb ik al meer waarheden ontdekt dan ik mijn hele scholtijd heb aan vals onderwijs heb "genoten"
En ergens heb ik altijd geweten dat we bedondert werden met die mooie Nederlandse geschiedenis verhalen.
Piet Hein, zijn naam is kl,,,,, KAPER
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #208454 | 05-11-2013 00:18 | democraatus
De Chinezen drukten al, maar de mens wil nou eenmaal graag overzichtelijke hapklare brokken hebben. Dus Bell heeft de telefoon uitgevonden en Newton de zwaartekracht ;)
democraatus's avatar
| #208461 | 05-11-2013 09:03 | BakedPears
Bitcoin heeft toch wel bewezen veilig te zijn. Ik ben voor, kom maar door met die dutchcoin en weg met die pleuro.
| #208462 | 05-11-2013 09:11 | liedetecter
Bitcoin heeft toch wel bewezen veilig te zijn.
Euh ... niet zo snel: http://hackingdistributed.com/2013/11/04/bitcoin-is-broken/
| #208463 | 05-11-2013 09:11 | Ons Geld
Wie heeft dit artikel geschreven? Ik doe o.l.v. Stichting Ons Geld (http://www.onsgeld.nu) mijn scriptieonderzoek hiernaar. (maar dan onder de noemer NLCoin).

Kan de schrijver contact met mij opnemen? Ik zou deze graag eens interviewen voor mijn scriptie, of een samenwerkingsvoorstel doen.

- Luuk de Waal Malefijt
Ons Geld's avatar
| #208480 | 05-11-2013 16:02 | hakkietakkie
Is of topic maar ik maak even van de gelegenheid gebruik:
@Ons Geld

heb op radio 1 vandaag een item met jullie gehoord. Ik ben verheugd dat op de nationale nieuwszender dit onderwerp (geldcreatie via schuldpapier) aan de orde is gesteld. En de reactie van de hoogleraar van de UvA was ook veelzeggend: elke keer als jullie iets zeiden over dat de kennis van geldcreatie essentieel is voor het begrijpen van de crisis deed hij dat af met: dat is zo algemeen.. Zucht. Goed optreden!
Ik zie dat jullie een blog hebben: is het geen idee om bij nieuwe posts een linkdump op zaplog te plaatsen? er zijn hier een boel geinteresseerde lezers.
hakkietakkie's avatar
| #208481 | 05-11-2013 16:41 | liedetecter
er zijn hier een boel geinteresseerde lezers.
Yezzz
| #208488 | 05-11-2013 17:42 | merethan
Bij lancering geeft de Staat iedereen via zijn Digi-ID een vast bedrag aan Dutchcoins (bijvoorbeeld DTC 10.000).
Het bitcoin netwerk beloont miners met bitcoins, waardoor er langzaam bitcoins gevonden worden. Dit "minen" is min of meer het verwerken/controleren van transacties.
Minen is dus transacties controleren en vergroting van het netwerk (bitcoins vinden) in één. Miners zijn dus hoekstenen van het netwerk en het netwerk beloont ze daar voor.

Wat ik wil zeggen is, als iedereen begint met 10.000 dutchcoins en er is niet zoiets als minen, dan is er ook geen motivatie om rekenkracht in het bijhouden van het netwerk te stoppen.

En waar komen al die coins vandaan? Het genereren van zo'n bitcoin of dutchcoin is het oplossen van een ingewikkelde cryptografische formule, en kost daarom veel rekenkracht. Je moet wat af rekenen om ze te vinden. Waar komt al die rekenkracht vandaan dat de staat even iedereen 10.000 dutchcoins kan geven?
merethan's avatar
| #208493 | 05-11-2013 22:01 | henq
Je kan niet zo maar delen van Bitcoin overnemen maar andere delen niet. @Merethan heeft daarin gelijk. Het mining proces is een essentieel onderdeel van de waarde-schepping van een cryptocurreny.
Ik zie er meer in dat de NL overheid een aantal coins koopt en deze kleurt (colored coins, zoek er op).

Overigens die 1% inflatie is natuurlijk de doos van Pandora openzetten. Voor je het weet zitten we aan 2%, 3% ..10% per jaar. Stemmen of niet. OF het voorgestelde 'stemmen' zou keihard (softwarematig) bindend moeten zijn. Maar dan zal je zien dat het gros van Dutchcoin houders niet voor inflatie zal stemmen...
En dat past precies bij mijn ideaal: dat overheden (en centrale banken) enkel over fiscaal beleid beschikken , maar niet over monetair beleid. Loskoppelen geld en overheid, zeg maar.
| #208495 | 05-11-2013 22:41 | hakkietakkie
kwaadwillenden kunnen 'normale munteenheden' manupileren, ze kunnen het niet alleen maar doen het ook.
;-)
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/05/boetes-voor-zes-banken-wegens-euribor-schandaal/
hakkietakkie's avatar
| #208507 | 06-11-2013 10:56 | democraatus
De technische implementatie van een Dutchcoin kan verschillende kanten op. Ja, daar zal een element van mining inzitten. In hoeverre miningopbrengsten worden gegenereerd via nieuwe Dutchcoins versus fees voor betalingen, ligt open voor die discussie.

Dutchcoin heeft iig twee streepjes voor: de Overheid verbindt zich er gelijk aan door het te accepteren als betaling. Daarnaast worden de coins gelijk aan iedereen uitgedeeld. Dat kon met Bitcoin natuurlijk niet.

Het moeilijke spel tussen beloning van early adaptors en verspreiding van de coins iver tijd.
democraatus's avatar
aanmelden / inloggen