Door Nico de Geit, Op woe 3 feb 2016 10:17, 3 reacties, citaat / intro / linkdump

Dyslexie door leerdwang op te jonge leeftijd

Ontwikkelingspsychologen weten dat kinderen leren in fasen. Aanbod in de verkeerde fase slaat niet alleen niet aan, maar heeft zelfs nadelige effecten. We zien dat in ons huidige onderwijs, waar we meer en meer kinderen zien met leer- en gedragsproblemen zoals dyslexie, dyscalculie en zelfs AD(H)D en autisme. Een grote groep van deze kinderen zou niet op deze manier gediagnostiseerd zijn als het onderwijs beter had aangesloten op hun ontwikkelingsfase.

Succesverhalen zien we in de veel geroemde Scandinavische landen. Hier wordt er wellicht wel eerder naar school gegaan, maar ook beduidend later gestart met lees-, schrijf- en rekenonderwijs,...
Annotaties:
| #245988 | 03-02-2016 11:12 | Antares
Ik kon het artikel niet meer verder lezen, te veel uiteenlopende gedachten waarmee ik het volstrekt oneens ben. Het is niet dat het artikel niet zou deugen maar het is zo algemeen gesteld. Ik denk dat alle kinderen verschillend zijn. Sommige kinderen hebben als kleuter hun eerste rekensommen gemaakt en moeten direct leren rekenen, lezen en schrijven. En dan is het waarschijnlijk al te laat.

Wat wel klopt is dat kinderen leren in fasen. Ik ken iemand die last had van dyslexie en alle problemen waren terug te voeren op dezelfde soort fouten, dus wat in een bepaalde periode werd geleerd. Wat hij daarna leerde spelde hij goed.

De gedachte om kinderen op driejarige leeftijd naar school te sturen doet me meer denken aan 1984 en staatsopvoeding/demagogie dan aan inhoudelijk onderwijs.

Wat ook een rol kan spelen is het gebrek aan concentratie. Er is tegenwoordig meer afleiding. Vroeger bestond er nog zoiets als verveling en dan ging je maar wat doen. Leuk of niet leuk. Bijvoorbeeld een boek lezen of huiswerk maken. Tegenwoordig is er tv, computer, mobiele telefoon en internet, genoeg om de mensheid defiinitief mee bezig te houden.
Antares's avatar
| #246020 | 03-02-2016 17:34 | Nico de Geit
Het ging me vooral om dit stukje:

Ontwikkelingspsychologen weten dat kinderen leren in fasen. Aanbod in de verkeerde fase slaat niet alleen niet aan, maar heeft zelfs nadelige effecten. We zien dat in ons huidige onderwijs, waar we meer en meer kinderen zien met leer- en gedragsproblemen zoals dyslexie, dyscalculie en zelfs AD(H)D en autisme. Een grote groep van deze kinderen zou niet op deze manier gediagnostiseerd zijn als het onderwijs beter had aangesloten op hun ontwikkelingsfase.

Succesverhalen zien we in de veel geroemde Scandinavische landen. Hier wordt er wellicht wel eerder naar school gegaan, maar ook beduidend later gestart met lees-, schrijf- en rekenonderwijs, namelijk pas op hun 7de jaar! Zoals we allen weten, is in Finland het aantal leerlingen met dyslexie en dyscalculie beduidend lager dan bij ons. Neurologisch ontwikkelingsdeskundige Dr. Masgutova onderzocht dat er in Rusland geen kinderen met dyslexie waren tot de val van de muur. Daarna adopteerden de Russische scholen het westerse onderwijssysteem, en leerden de kinderen ook al op 6- jarige, in plaats van 7- of 8 jarige, leeftijd schrijven. Nu zijn er in Rusland, net als bij ons, wel kinderen met dyslexie en andere leerstoornissen. Ra ra, hoe kan dat?
Nico de Geit's avatar
| #246056 | 03-02-2016 22:09 | ffloor
Ja zo is dat bij mij ook vergaan. Ik was 4 en kreeg houten Lego te spelen dat toendertijd nog niet "klikte": dus als je iets gebouwd had viel je mooie bouwwerk zomaar in mekaar - later bleek oorspronkelijk Lego een door kinderpsychologen ontwikkelde agressietest te zijn en dat klopte wel want ik trapte alles aan gort!

Er stond ook een kapotte radio en daar had ik meer belangstelling voor - omdat 'ie van de afstoffende werkster uit het raam was gevallen: kon ze mijn sloopwerk nog mooi bestuderen.
Had je gedacht. Wist dat radiobuizen met een wit hoedje: nooit werken zullen want er zit dan lucht in en de andere 2 glasbuizen waren gewoon eruit gevallen. Ik op pad, naar de installateur en een nieuwe radiolamp van datzelfde type gekocht, de andere lampen in hun voetjes en... de radio speelde weer op 220 volt!
Nouja de kast was aan gort maar mammie had mij plakken met Velpon geleerd hoor en sindsdien plakte ik vanalles muurvast.

Was er als 4-jarige druk mee bezig of de radio werd onder mijn vingers vandaan geroofd: "Een boef!!! Nee maar nou hebben we hem!" dus daar kwam politie bij - het kostte die geleerde -logen nog héél wat uitleg voor ze eindelijk begrepen dat er een lampenradio van 220 volt was gerepareerd.
Sindsdien kwamen er heel veel -logen over de vloer en ze brachten de meest vreemde apparatuur mee, hoe bizarder hoe mooier ik het slopersvak begon te vinden en stak er veel van op.
Maar toen de dominee mijn diepgelovige pappie waarschuwde dat er "reïncarnatie-gelovigen" in zijn huis kwamen: werden die maar snel de boerderij uitgejaagd.

Een raar verhaaltje? Nee. Kortgeleden verhaalde Telegraaf een een ict-er die zijn zoonlief van 3½ op Internet al documenten in Office aanmaakt.
aanmelden / inloggen