Door freedomfiles, Op zat 22 maa 2008 09:49, 0 reacties,    

Ecuador: Amerika betrokken bij bombardement op FARC

Ecuador: Amerika betrokken bij bombardement op FARC

Militaire en diplomatieke bronnen zien een verbintenis tussen de Manta vliegbasis, vanafwaar de Verenigde Staten op Ecuadoreaans grondgebied opereert, en het bombardement deze maand op een FARC guerilla kamp door Colombia in het land.

De Amerikaanse luchtmacht kreeg in 1999 een concessie voor 10 jaar om gebruik te maken van de basis, welke is gelegen in de stad Manta, aan de noordelijke kust van Ecuador, en voert vanaf de basis anti-drugs operaties uit in de regio.

Een hoge militaire officier van het leger van Ecuador heeft op voorwaarde van anonimiteit aan IPS vertelt dat "een groot deel van de senior officieren" in Equador "de mening delen dat de Verenigde Staten medeplichtig was in de aanval", welke op 1 maart door het Colombiaanse leger werd uitgevoert op een FARC kamp in Equador, nabij de grens met Colombia.

Raul Reyes, woordvoerder van de FARC, en 24 anderen werden gedood tijdens de aanval, waarop Quito de diplomatieke relaties met Colombia opschortte, al werden deze enige dagen later hervat.


Plan Colombia

"Sinds Plan Colombia in 2000 werd gelanceerd, tekent zich een strategische alliantie af tussen de Verenigde Staten en Colombia, waarbij men ten eerst de rebellen bestrijd, en ten tweede tracht om de buurlanden in die oorlog te betrekken," zo vertelt de officier. "Wat we vandaag zien gebeuren is een gevolg daarvan." Plan Colombia is een door de V.S. gefinancieerde en ondersteunde strategie tegen de opstandelingen en de drugshandel welke door Bogota wordt uitgevoerd.

De informatie welke door IPS werd vergaard van militaire en diplomatieke bronnen wijst erop dat de Manta basis een rol speelde in het lokaliseren en verkennen met het FARC kamp in Ecuador.
Annotaties:
aanmelden / inloggen