Door Ness, Op zat 7 jan 2017 12:40, 3 reacties, citaat / intro / linkdump

Een betere wereld begint bij minder empathieLaat me raden: jij bent best trots op je inlevingsvermogen en vindt dat een beetje een fatsoenlijk mens beschikt over de nodige empathie. Welnu, je zit ernaast. Dat beweert psycholoog en Yale-professor Paul Bloom (1963) althans in zijn nieuwe boek Against empathy, waarin hij afrekent met – je verwacht het niet – empathie.

Ofwel: empathie is een prima hulpstuk. Maar het heeft geen connectie met de ratio en het beoordelingsvermogen. Daarom is voorzichtigheid geboden. Het is een beetje een open deur maar het kan geen kwaad om veel gemaakte fouten op dit gebied eens extra te benadrukken. ...
Annotaties:
| #257350 | 08-01-2017 20:23 | G.B. Wolf
Zelden zo veel aaneengeregen stuk van drogredenen gezien.
Ik snap de functie van het plaatsen niet . De man verwart empathie met medelijden.
Ook de door hem aangehaalde voorbeelden zijn een toonbeeld van drogredenen.
1. Daarom slaat zo'n tragisch aangespoeld kind van een vluchteling zo aan.
2. Stel, 1 kind sterft onfortuinlijk na een vaccinatie. Leg je alle vaccinaties van die soort dan plat?
3. Toen Trump woede tegen immigranten wilde aanwenden, sprak hij heel bewust over de slachtoffers van misdaden begaan door immigranten.
4. Integendeel: als je oude brieven van slaveneigenaren leest over de kwestie, beroepen ze zich continu op empathie.
5. Controverse tussen Berlijn <--> Istanbul
6. We zijn de Irak-oorlog ingepraat op basis van empathische argumenten. Hadden we even tot tien geteld en experts laten beslissen, dan was dat allemaal niet gebeurd.

ad 1. Schoolvoorbeeld van demagogie. De stumper is zo speciaal neergelegd, voor maximaal effect. Door Zapper Manus uitstekend gefileerd. [1]
ad 2. Ja, dat hoor je wel te doen. Heeft iets met voorzorgsprincipe te maken.
ad 3. Tuurlijk stap je dan gemakshalve over de vraag heen, waarom zulks gebeurt.
ad 4. Ja, empathie voor de eigen portemonnee, niets anders. Goedkope arbeidskrachten en neukslaafjes.
ad 5. Berlijn is domweg dichterbij, dus gevaarlijker. Istanbul is de ver-van-mijn-bed-show.
ad 6. Onzin. Al hadden we tot 1000 geteld, die oorlog moest er komen. Expert Blix had verklaart, geen enkele aanwijzing te hebben gevonden.
De man is een ras-demagoog. Boek niet kopen.

[1] Artikel van Manus
G.B. Wolf's avatar
| #257351 | 08-01-2017 23:23 | Antares
De man verwart empathie met medelijden.

...en met sentiment. Sentiment kan heersen.
Antares's avatar
| #257356 | 09-01-2017 17:34 | Ness
humm humm
ik heb het artikel niet nauwkeurig doorgelezen. De oorzaak is mysogynie, u leest het goed. Vrouwen kunnen zwelgen in empathie, en daar is niemand bij gebaat. Dus als ik een hak kan uitdelen aan mijn medesexegenoten zal ik het niet laten :))) Empahtie = INvoelen, sympathie = meevoelen, en wijven doen leifst alles tegelijk, staren zich blind op 1 exemplaar - daar heeft die shrink echt gelijk in. Zwelgen en bezitten - je hoort ze ook altijd zeggen ik HEB een ziekte, niet ik BEN ziek. Nee ze moeten 'm hebben vanwege de gevoelens die ze daarmee kunnen opwekken, de macht die ze met hun zg zwakte kunnen uitoefenen, het is *een stukje bezit* dat ze zich niet willen laten afpakken. Afijn.

Check dit: https://www.youtube.com/watch?v=wAIMjMdEPzU
Allemaal pure, opzettelijke provocatie. Het gaat erom de BBB (bijzonder boze burger) nóg bozer te maken, die BBB niet te kans te geven te genezen van alweer een door propaganda, hitserij, hasbara geslagen wonde, zoals dit, maar om te verwarren. "Men" is aan het stápelen op alle fronten in de hoop dat mensen bezwijken onder het gewicht van al die gespeelde haat. Nu weer oorlog tussen de sexen en een hoop ge-heen en weer., beledigingen, uitspraken die te ver gaan etc. Kan je je lekker over opwinden. Ondertussen gaat er iemand met Fort Knox vandoor.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen