Door Ness, Op zon 8 nov 2015 20:54, 4 reacties,    

Een hele dure badkuip

"De nieuwe snelweg tussen Delft en Schiedam is zo goed als af. Vijftig jaar is er over gediscussieerd, en vier jaar is er aan gebouwd. De A4 Midden-Delfland zit nu in een testfase voordat die volgende maand open zou kunnen gaan voor automobilisten. Maar dit asfalt-feestje staat op losse schroeven.


Er lekt namelijk al meer dan een half jaar grondwater in de verdiept aangelegde snelweg, heel veel grondwater. Als er dagelijks niet minstens een miljoen liter wordt weggepompt naar de Nieuwe Waterweg, dan zou deze splinternieuwe snelweg onmiddellijk onder water staan.

De nieuwe snelweg is verdiept aangelegd; sommige delen liggen zelfs acht meter onder het maaiveld. Voor het ingraven van de snelweg is een speciale techniek gebruikt. En die blijkt niet waterdicht te zijn: de kuip waarin de weg ligt, is poreus."

Een miljoen liter water past precies in een mega-badkuip van 10 bij 10 bij 10 meter; het plaatje hierboven is een staatsieportret van de bedenkers van dit prachtige waterwinningsprojekt. Deze fantastische zeperd doet denken aan Gallopin' Gertie, de brug die gebouwd werd zonder rekening te houden met eigenfrequentie en het verschijnsel resonantie.
Annotaties:
Gaaf, maar ben wel blij dat ik die brug niet heb ontworpen..
Betreffende die A4, zit ook al jaren te wachten tot de A13 een beetje ontzien wordt. zo te lezen zal dat dan ook nog wel even extra duren.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #240159 | 08-11-2015 23:57 | Ness
Het kan op zich best een mooi en innovatief idee zijn geweest, die 'speciale techniek'. Maar hij is dus nieuw en niet voldoende uitgetest. Want het budget was waarschijnlijk weer te laag ingeschat zodat men daar wat kort door de bocht ging om toch maar kosten te besparen; vaak zijn hier megalomane politici bij betrokken die een prrrrachtig, innovatief project op hun naam willen hebben en van geen wijken willen weten, daarbij in het geheel niet gehinderd door enig gezond verstand. Madam Netelenbos met haar volstrekt nutteloze Betuwelijn bijvoorbeeld.

Een tunnel bouwen - de mensheid heeft duizenden jaren ervaring met tunnelbouw! - was zeker te gewoon. Water gaat waar het niet gaan kan trouwens en slijt zich een weg naar binnen; er zal dus steeds meer water bijkomen op den duur.
Ness's avatar
| #240163 | 09-11-2015 07:33 | Argwaan
Speciaal is geen kwalificatie. In dit geval is gewoon broddelwerk geleverd. Zo moeilijk is het niet om iets waterdicht te maken. De kanaaltunnel (3! buizen) functioneert gewoon prima.
Waar is de reputatie van Nederlanders als waterbeheersers?

Jan Adriaanszoon Leeghwater draait zich om in zijn graf.
Argwaan's avatar
| #240178 | 09-11-2015 10:53 | Ness
https://www.youtube.com/watch?v=ASd0t3n8Bnc <--veel betere youtube met uitleg over Gertie's probleem, voor wie het interesseert.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen