Door community (initieel Witte Haai), Op woe 13 maa 2013 18:53, 1 reacties, nieuws

Eén op de zes Nederlanders wantrouwt goede doelen

Menig Nederlander heeft weinig vertrouwen in de bestedingen van goede doelenorganisaties. Eén op de zes Nederlanders heeft er geen vertrouwen in dat een charitatieve instelling giften goed besteed.


Dat meldt adviesbureau Cendris op basis van onderzoek onder 7300 respondenten. Donateurs willen weten waar hun geld aan wordt besteed.

Een derde van de respondenten zegt geen idee te hebben waar hun geld precies naartoe gaat. Verder wil 87 procent van de ondervraagden dat goede doelenorganisaties moeten bewijzen dat ze het geld goed hebben besteed. Bijna de helft van de respondenten wil zelf kunnen bepalen naar welk project zijn of haar geld gaat.

Plicht

Ondanks het lage vertrouwen in de bestedingen van goede doelen is de Nederlander nog steeds vrijgevig. Van alle respondenten geeft 90 procent aan één of meer goede doelen.

Vrouwen schenken vaker dan mannen en zijn eerder geneigd hun portemonnee te trekken. Opvallend is dat bijna een kwart van de ondervraagden het geven aan een goed doel als een plicht beschouwt. Meer dan de helft van de respondenten vindt donateursmagazines zonde van het geld.

“Consumenten worden steeds kritischer ten aanzien van goede doelen,” zei Marije van der Poel van Cendris. “Met deze kennis kunnen charitatieve instellingen hun voordeel doen door bijvoorbeeld donateurs goed te informeren over de bestedingen, en hen ook te betrekken bij de projecten die zij steunen.”

Goed gevoel

Voor een derde van de ondervraagden is het feit dat het ‘een goed gevoel geeft’ de belangrijkste reden om te doneren aan goede doelen. De populairste goede doelen zijn: KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting, het Longfonds, de Nierstichting en het Nederlandse Rode Kruis.

Vanaf 1 mei 2011 is Michel Rudolphie algemeen directeur van KWF Kankerbestrijding. Zijn bruto jaarsalaris bedraagt 143.121 euro. Het jaarsalaris van directeur van de Nederlandse Hartstichting Hans Stam bedroeg in 2010 139.985 euro. Directeur van het Longfonds Michael Rutgers verdient 125.000 euro per jaar.

De directeur van de Nierstichting mag ieder jaar 115.200 euro bijschrijven. Tot besluit bedraagt het salaris van de directeur van het Nederlandse Rode Kruis 135.000 euro per jaar. De directeuren van de vijf meest populaire goede doelen verdienen gezamenlijk 658.306 euro.

Bron: Cendris.nl
Annotaties:
| #197957 | 14-03-2013 12:32 | CptIglo
Die meneer Rudolphie van KWF, die verkocht eerder bestralingsmachines en farmaceutica. Dat lijkt me ook het vermelden waard.
CptIglo's avatar
aanmelden / inloggen