Door community (initieel Appie), Op woe 16 maa 2016 14:26, 1 reacties, nieuws

Eén op vier overlijdens gevolg van vervuiling


Bijna één op de vier overlijdens wereldwijd is het gevolg van lucht-, water- of grondvervuiling. Milieurisico's spelen een rol in meer dan honderd ziektes en aandoeningen, blijkt uit een grootschalig rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Tien jaar na het vorige rapport van de WHO is er weinig goed nieuws te melden. Het aantal doden door besmettelijke ziekten zoals diarree en malaria daalde weliswaar, maar het aantal overlijdens door luchtvervuiling, klimaatverandering en en blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën steeg. Jaarlijks sterven naar schatting 12,6 miljoen mensen aan de gevolgen van een ongezond milieu, goed voor 23 procent van alle overlijdens.

Luchtvervuiling

De twee grootste boosdoeners zijn beroertes (2,5 miljoen per jaar) en hartfalen (2,3 miljoen per jaar), vooral te wijten aan de luchtvervuiling. Jaarlijks sterven ook 1,7 miljoen mensen aan kankers die veroorzaakt worden door milieufactoren, en nog eens 846.000 mensen aan diarree.

"Er is een groeiende bewijslast voor het verband tussen beroertes en de blootstelling aan fijnstof (PM2.5)", stelt het rapport. "Ook hoge ozonconcentraties hebben een invloed op het stijgende aantal beroertes. In 2012 was een kwart van alle beroertes te wijten aan luchtvervuiling."

Lees verder: DeWereld
Annotaties:
| #248864 | 16-03-2016 14:42 | Ness
Hartfalen kan ook een gevolg zijn van een overmaat aan radio-aktieve deeltjes in de omgeving. Zie https://duckduckgo.com/?q=+heartfailure+radioactivity&t=ffab

Dit geldt zeker niet alleen voor mensen die radio-therapie ondergaan. Ook in Tjernobyl kwam dit effect duidelijk naar buiten. Maar er wordt natuurlijk geen onderzoek naar gedaan; de nucleaire maffia is maar wat blij dat alleen vormen van kanker als gevolg van radio-aktieve vervuiling wordt genoemd.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen