Door community (initieel Hans), Op din 1 feb 2011 08:29, 0 reacties,    

Egypte en peakoilEgypte is een land dat zich snel ontwikkelt. Veel Egyptenaren in grote steden hebben toegang tot internet. De welvaart stijgt door inkomsten uit toerisme.
Egypte heeft nog een tweede bron van inkomsten: aardolie. De dagelijkse produktie bedraagt ca. 600000 vaten per dag.
Egypte is de maximale olieproduktie (peakoil) inmiddels gepasseerd: in 1996 produceerde het land meer dan 930.000 vaten per dag.


Bij een prijs van $80 per vat betekent dat 175 miljard dollar per jaar.
Omdat het zo goed gaat met Egypte en de Egyptenaren stijgt het binnenlands energieverbruik. Steeds meer Egyptenaren kunen zich een auto, een koelkast en een airconditioner veroorloven. In onderstaande grafiek zie je het stijgende binnenlandse olieverbruik.


Jeffrey Brown heeft dit stijgende binnenlands olieverbruik beschreven in het Export-Land-Model.
Olieproducerende landen hebben de neiging om zelf steeds meer aardolie te gaan gebruiken, zodat er steeds minder olie overblijft voor de export.
Sinds 2008 verbruikt de Egyptische bevolking meer olie dan het land produceert.


Bij een olieprijs van $80 per vat, loopt de energierekening van Egypte op tot $2,9 miljard per jaar. Terwijl er voor 2007 miljarden aan olie-inkomsten te verdelen waren.

Peakoil en de stijgende olie-importen hebben een dramatisch effect op de Egyptische economie. De overheid moet bezuinigen, o.a. op voedselsubsidies. De lonen stijgen niet meer. Peakoil en politieke instabiliteit gaan hand in hand.

Eerder verschenen in deze reeks: peak-Great-Britain en peak-USA

Lees ook het stuk van Gail Tverberg op theoildrum.com.

(Bron grafieken: EIA-website)

Annotaties:
aanmelden / inloggen