Door community (initieel rembo), Op don 13 aug 2009 13:47, 12 reacties, nieuws

Egypte sluit grenzen voor GM-voedsel

Onverwacht heeft Egypte aangekondigd te stoppen met het importeren en exporteren van genetisch gemanipuleerd voedsel. Punt. Alle voedsel wat de grens passeert moet vergezeld gaan met een certificaat dat garandeert dat het vrij is van genetisch gemanipuleerd materiaal. Geen enkel agrarisch product zal ongetest binnen de grenzen komen. Dit geldt in het bijzonder voor granen, mais en soja.

Is dit haalbaar? Voor soja-olie houdende producten zal alleen door Brazilië geleverd kunnen worden. De twee andere grote producenten Amerika en Argentinië gaan buiten de boot vallen. Maar ook voor Braziliaanse soja moet opgelet worden. Hier wordt zowel gemanipuleerd als ongemanipuleerd product verbouwd. En soms zullen deze twee gemengd in de olie verwerkt zijn. Voor granen zal het niet zo'n probleem worden en ook voor mais is nog een beetje ongemanipuleerd voor handen.

In Nederland is genetisch gemanipuleerde mais een van de weinige GM-producten dat op de markt mag komen. Voor degene die de mantra hanteren dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen, deze "gemodificeerde mais" zit nu in alle boterhamsalades die in de supermarkt te koop zijn. En bij de meeste salades blijf ik het een vreemde smaak combinatie vinden. Mais in de selleriesalade bijvoorbeeld. Duitse import salade is wel schoon omdat daar deze GM-mais niet voor menselijke consumptie verwerkt mag worden.
Annotaties:
| #72419 | 13-08-2009 14:02 | mariooo
In Nederland moest toch worden aangegeven als er GM producten in voedsel verwerkt werd?

Ik heb dit echter nog nooit gezien. Is deze wetgeving er ooit wel doorheen gekomen eigenlijk?
mariooo's avatar
| #72442 | 13-08-2009 17:29 | rembo
Dat staat ook op het etiket. Op de Bleuband staat netjes "genetische gemodificeerde..." tussen de ingrediënten.
Op de selderie salades van alle merken staat vaak alleen "gemodificeerde mais". En in welke vorm gemodificeerd dat mogen we helaas zelf raden. Kan genetisch maar dat hoeft niet perse...
Ik heb gecheckt bij de Plus supermarkt en bij de Litlle. Zou leuk zijn om ervaringen met de andere supermarkten te horen..?
rembo's avatar
| #72450 | 13-08-2009 18:59 | barristo
er wordt wel hard gefluisterd dat er wordt gewerkt aan het "vereenvoudigen" van de etikettering door middels de codex alimentarius.
barristo's avatar
| #72451 | 13-08-2009 19:11 | mariooo
@ rembo.
Heb net ook even bij de supermarkt net steeksproefgewijs wat producten gecheckt (niet veel, stuk of 30) en vond alleen bij een margarine wat GM spul.

Zou het dan toch in weinig producten zitten? Ik dacht dat in 2006 of ergens rond die tijd de etikettering verplicht werd, maar er was toen de kanttekening dat producenten eerst hun bestaande voorraden mochten opmaken voor ze het er op hoefden te zetten. Misschien wordt er op die manier gesjoemeld, een voorraad bij een groot bedrijf gaat immers volgens mij nooit echt "op" en wordt gewoon aangevuld. Als ze dan altijd iets van de ouwe voorraad behouden hoeft het misschien niet geëtiketteerd te worden.

Als het gaat om gemodificeerd maiszetmeel dan gaat het niet over GM, maar over een of andere (niet genetische) bewerking van het zetmeel.
mariooo's avatar
| #72465 | 13-08-2009 22:12 | ouwe knar
@mariooo
Ik heb dit echter nog nooit gezien. Is deze wetgeving er ooit wel doorheen gekomen eigenlijk?

Volgens mij, maar ik kan het mis hebben is het nog steeds een kwestie van good will.
Dus niet alle supermarkten, pruducenten houden zich daaraan, helaas.
ouwe knar's avatar
| #72466 | 13-08-2009 22:18 | saved
Maisproducten zitten in ontzettend veel voedsel. Bekijk als je dat nog niet gedaan hebt de documentaire King Corn eens. Uiterst leerzaam!
saved's avatar
| #72467 | 13-08-2009 22:22 | Patman
Lang leve de HFCS... High fructose corn syrup...
Patman's avatar
| #72471 | 13-08-2009 22:36 | Patman
(Als je slim bent vermijd je sowieso alle voedsel met glucose of fructosestroop. Net als alle andere geraffineerde producten. )
Patman's avatar
| #72494 | 14-08-2009 09:15 | rembo
@mariooo: Dank voor de reacties. Volgens mij is het niet zo simpel. Gemodificeerd maïszetmeel kan chemisch behandeld zijn, maar zou ook genetisch aangepast kunnen zijn... En dat spul schijnt in 103 producten te zitten. Tenminste dat lees ik uit de diverse informatiebronnen op internet.
"In de EU wordt er vooralsnog gemodificeerd maïszetmeel en soja toegelaten ter consumptie. Men is erg kritisch ten aanzien van gentechnologie en bepaalde landen, zoals Oostenrijk en Hongarije, hebben het gebruik van gemodificeerde gewassen ter consumptie zelfs verboden.
Niemand weet wat de gezondheidsrisico's zijn op de langere termijn. Vooralsnog zijn er géén gezondheidsrisico's op de korte termijn, in ieder geval, niet bij mensen. Het Belgische Terzake heeft een enige tijd geleden een reportage gemaakt over genetisch gemodificeerd maïszetmeel. Vele boeren klaagde over de lage opbrengst van gemodificeerde gewassen of te veel afwijkingen. Daarnaast constateerde vele boeren dat hun koeien onvruchtbaar werden. Na het voederen van 'gewoon' maïszetmeel verdwenen de klachten weer."

Ik heb in geen andere Nederlandse pers gelezen dat Egypte onverwacht de grens sluit voor gm-voedsel. Ben ook wel benieuwd naar de Egyptische argumentatie. Weet die minister iets wat wij niet weten? Met 480 lezers en 8 reacties haalt het artikel de voorpagina van Zaplog niet??
rembo's avatar
| #72559 | 14-08-2009 16:47 | TDE9
Je kunt ook even bij het voedingscentrum op de website kijken, wel zo makkelijk ...
http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-herkomst/productie/genetische-modificatie/hoe-weet-je-of-het-is-toegepast.aspx

Quotes: Als een levensmiddel tot stand is gekomen met genetische modificatie, moet dat op het etiket staan. Dat geldt voor alle producten die in Europa worden verkocht, óók als ze zijn geïmporteerd. Deze verplichting geldt zowel voor ingrediënten, additieven als aroma’s van genetisch gemodificeerde grondstoffen. Het geldt óók als in het product geen DNA of eiwit meer aanwezig is...

maar: Niet waterdicht. De controle op genetische modificatie is niet waterdicht. Buiten Europa wordt steeds meer genetisch gemodificeerd. Dat betekent dat er steeds meer valt te controleren. In de praktijk ontbreekt het daarvoor aan mensen en middelen, zeker omdat er zelden sprake is van gezondheidsrisico’s.

Vooral dat laatste vind ik nogal een stellige uitspraak van het voedingscentrum: geen/zelden een gezondheidsrisico?
TDE9's avatar
| #72878 | 19-08-2009 11:10 | rembo
Alhoewel het eerste bericht goed gecheckt en bevestigd was, is Egypte kennelijk toch terug gekomen op het besluit.
Dit laat het ministerie van landbouw via persburo MENA weten:
http://news.yahoo.com/s/afp/20090813/sc_afp/egyptfoodeconomybiotech
rembo's avatar
| #72883 | 19-08-2009 12:38 | mariooo
Zal wel net als met Nederland zijn afgelopen. De druk van de WTO zal wel te groot zijn geworden.
mariooo's avatar
aanmelden / inloggen