Door Antares, Op don 6 jan 2011 16:10, 9 reacties, all rights reserved

Egyptisch bewakers trokken zich terug uur voor aanslag op kerk(AINA) -- De autobom die afging voor de Heiligen Koptisch-orthodoxe Kerk in Alexandrië doodde 21 en verwondde 96 parochianen die een oudejaarsavondmis bijwoonden. Volgens medewerkers van de kerk en ooggetuigen zijn nog veel meer slachtoffers, wiens lichaamsdelen over de gehele straat buiten de kerk lagen uitgezaaid, nog ongeïdentificeerd. De lichaamsdelen werden afgedekt met kranten totdat zij binnen de kerk werden gebracht nadat enkele moslims op hen begonnen te stappen en jihadistische leuzen te roepen. (video met dode lichamen en ledematen bedekt met kranten op straat)

Volgens ooggetuigen hield een groene Skoda stil voor de kerk kort na middernacht. Twee mannen stapten uit, één van hen praatte kort via zijn mobiele telefoon, en de explosie vond bijna direct plaats nadat zij de locatie verlieten. Achterop de Skoda zat een sticker met de woorden "de rest is onderweg." (video van autoexplosie en moslims die "Allah Akbar" roepen)

Er werd medegedeeld dat de bom, lokaal gemaakt, 100 kg explosieven bevatte met daarbij spijkers, glas en metalen kogels. De kracht ervan veroorzaakte niet alleen dat in de gehele buurt glazen ruiten versplinterden, maar zorgde er ook voor dat lichaamsdelen de vierde verdieping binnenvlogen, en tegen de moskee tegenover de kerk.

De verantwoordelijkheid werd niet direct opgeeist maar functionarissen beschuldigden in hun haast of Al-Qaida of de Israëlische Mossad ervan achter de explosie te zitten, maar geen van hen noemde de Egyptische veiligheidsdienst die door Kopten als de ware schuldige wordt gezien.

Om zijn veiligheidsdiensten vrij te spreken van nalatigheid zei de minister van binnenlandse zalen dat de explosie een "individueel" geval was, veroorzaakt door een enkele zelfmoordterrorist die zijn vest opblies, en heeft niets te maken met een exploderende auto. De gouverneur van Alexandrië claimde dat de aanval evenzeer gericht was op moslims als op christenen.

Demonstrerende Kopten in Alexandië na de aanval op de kerk

Na de explosie werden getraumatiseerde Kopten boos vanwege leuzen met "Allah Akbar" van moslims en begonnen stenen naar de moskee te gooien. Direct verschenen er veiligheidsdiensten die afwezig waren gedurende de autoexplosie en de daaruit voortvloeiende gebeurtenissen en begonnen traangas naar de Kopten te schieten, die op hun beurt stenen naar hen smeten, aldus een ooggetuige. Vijftien Kopten werden opgepakt uit hun huizen door de autoriteiten.

Na de vrijdaggebeden op 31 december hielden salafitische moslims voor de Al Kayed Gohar Moskee in Alexandrië de 17de in een reeks van demonstraties tegen de Koptische kerk en zijn paus Shenouda, en herhaalden de bedreigingen van de Iraakse Al-Qaida tegen de Egyptische Koptische kerk, de vrijlating van twee vrouwen van de priesters eisend, Wafaa Constatine en Camilia Shehata, die volgens hen zijn bekeerd tot de islam maar tegen hun wil werden vastgehouden door de kerk in kloosters. (11-12-2010 AINA)

Volgend op het bloedbad van de congregatie van Onze Lieve Vrouwe van Bevrijding Kerk in Bagdad op 31 oktober 2010, bedreigde Al-Qaida de Koptische kerk en eiste de vrijlating van de mosllimvrouwen die door de kerk werden vastgehouden, anders zouden christenen op andere plaatsen hun doelwit zijn. Als gevolg hiervan verhoogden de Egyptische autoriteiten naar wordt verondersteld de beveiliging rond Koptische plaatsen van aanbidding, nadat president Mubarak zei dat hij zich erop toelegde de christenen te beschermen die "met de krachten van terrorisme en extremisme worden geconfronteerd."

"Beveiliging behoort te weten dat zij die demonstreerden op de hand zijn van Al-Qaida in Egypte," zei Hany el-Gezeiry, hoofd van Copts4Egypt. "Zij zouden hen hebben moeten arresteren om te onderzoeken wie achter hen stond. Zij willen Egypte van binnenuit vernietigen en de overheid bleef stil, waarmee ze hen de vrije hand gaf om te doen wat ze wilden. Ik geloof dat Al-Qaida heeft bereikt wat het wilde."

El-Gezeiry vraagt waarom dit Skoda voertuig werd toegelaten voor de kerk in een gebied dat werd afgeschermd door beveiliging, terwijl bekend was dat Al-Qaida zijn intentie reeds had aangekondigd om criminele daden tegen kerken uit te voeren.

Oogggetuigen bevestigden dat veiligheidsdienstem die de kerk bewaakten zich bijna een uur voor de explosie terugtrokken, met achterlating van slechts vier politiemannen en een officier om zo'n grote kerk met bijna 2000 mensen die de middernachtmis bijwoonden te bewaken. "Normaal zouden zij hebben gewacht totdat de mis over was," zei el-Gezeiry. Hij wees ook op het leedvermaak van moslims over het bloedbad bij de kerk en die men "Allah Akbar" had horen roepen.

"Is dit een overwinning?" vraagt hij. "Eenieder die dit vuur zag met stervende mensen en lichaamsdelen over de gehele ruimte en nog steeds 'Allah akbar' kon roepen is een terrorist."

Op 6 januari 2010, net voor het bloedbad op kerstavond in Nag Hammadi, trok beveiliging haar personeel terug van het bewaken van de kerk enkele uren voordat het beschieten van de Koptische congregatie plaatsvond.

Procureur Mamdouh Nakhla, hoofd van het Al-Kalema Centrum voor Mensenrechten, vroeg zich af of de veiligheidsdienst een medeplichtige is of gewoon te laf om de islamieten in Egypte te confronteren die het bloedbad bij de kerk ten uitvoer brachten. "De misdaad is lokaal en zij die hem pleegden zijn bekend, daarbij was er een demonstratie op dezelfde dag die dezelfde retoriek gebruikte als Al-Qaida. De Al Mujahedeen website dreigt de aanval in meer kerken te zullen herhalen. De site heeft adressen met kerken en het recept voor een bom. Weet de veiligheidsdienst hiervan?"

"Iedereen die zegt dat het een buitenlands of Israëlisch plot is probeert de misdaad te bagatelliseren en probeert de moordenaars van dit bloedbad goed te praten, en ik beschouw hen als hun medeplichtigen," zei Nakhla.

Nakhla zei dat hij een klacht aan het voorbereiden was om aan president Mubarak aan te bieden die vraagt om het ontslag van minister van binnenlandse zaken Habib el Adly vanwege het falen in zijn plicht de Kopten te beschermen, en vanwege het niet vertellen van de waarheid door te zeggen dat het een zelfmoordaanslag was van één individu, terwijl iedereen de omtplofte auto kon zien, alleen maar om zijn beveiligingspersoneel vrij te spreken van de verantwoordelijkheid om de Skjoda voor de kerk te laten parkeren. "Deze bom van 100 kg kan niet zijn vervoerd door één individu zoals de minister van binnenlandse zaken ons wil doen geloven."

De begrafenis van de 21 mensen die werden gedood bij het bloedbad vond plaats op 1 januari in het St. Mina's Klooster in King Mariout, 50 km vanaf Alexandrië. Het werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de president, ministers, de gouverneur van Alexandrië alsmede bijna 10.000 Kopten die vanaf Alexandrië waren gereisd. Na de begrafenis riepen de Kopten uit woede tegen de gouverneur van Alexandrië "stap op" en "wij willen jou niet."

Door Mary Abdelmassih, met toestemming overgenomen.

© 2011, Assyrian International News Agency.
Annotaties:
| #122957 | 06-01-2011 16:18 | Verrekijker
Dit betekent dat islamitische terroristen blijkbaar tot op de hoogste niveaus in de Egyptische overheid zijn geïnfiltreerd. Zeer verontrustend.

Een tweede optie is dat deze aanslag door de Egyptenaren zelf is gepleegd. Mubarak heeft door deze aanslag namelijk een mooie smoes om politieke hervormingen die zijn macht inperken op de lange baan te schuiven.
Verrekijker's avatar
| #122970 | 06-01-2011 17:57 | toktok
lijkt me dat er nog tal van optie s zijn ...........

De beveiliging heeft het verkeerd ingeschat na een paar uur wachten leek het een zeer rustige sfeer en geen vuiltje aan de lucht. En vervolgens de man die de leiding had de beveiligers naar huis heeft gestuurd.
En aangezien het een feestdag betrof ..........
toktok's avatar
| #123033 | 07-01-2011 02:45 | Johnito

Twee mannen stapten uit, één van hen praatte kort via zijn mobiele telefoon, en de explosie vond bijna direct plaats nadat zij de locatie verlieten. Achterop de Skoda zat een sticker met de woorden "de rest is onderweg."


Wat dus een zelfmoordaanslag vrij onwaarschijnlijk maakt.

Dat er in het filmpje "Allah akbar" geroepen wordt, zegt verder niet zoveel, al wordt in het door Geen Stijl en de PVV kapot geindoctrineerde Nederland deze uitroep zo'n beetje gelijkgesteld met het goedkeuren van terreuraanslagen. Het betekent echter niets anders dan "God is de grootste", en dat is geen vreemde uitroep voor de gemiddelde moslim. Betekent iig niet dat je meteen voor een sharia-rechtbank staat bij je volgende snelheidsovertreding. In het filmpje klinkt het me vooral als uitroepen van ontzetting in de oren.

Dat de bewakers zich hebben teruggetrokken kan veel redenen hebben, waaronder dat ze van derden (misschien wel uit het buitenland), of van hogerhand, opdracht hebben gekregen dit te doen. Persoonlijk zou het me niet verbazen als aanhangers van de oppositie tegen Mubarak, zoals de Moslimbroederschap, de schuld in de schoenen geschoven krijgen.

Andere mogelijkheid kan te maken hebben met het internationaal opstoken van het vuurtje tussen religieuze stromingen door hen die daar baat bij hebben. Zie ook de bedreiging jegens Nederlandse koptische kerken. In dat geval zijn er vrijwel zeker buitenlandse "diensten" bij betrokken.
Johnito's avatar
| #123047 | 07-01-2011 10:47 | DOS.
De beveiliging heeft het verkeerd ingeschat na een paar uur wachten leek het een zeer rustige sfeer en geen vuiltje aan de lucht.


Jammer DAT dit beveiligd moet worden. Ben benieuwd wie er belang heeft bij zo'n aanslag. Inside job door de overheid ? Extremisten ?
DOS.'s avatar
| #123080 | 07-01-2011 17:33 | Verrekijker
Mubarak is de meest belanghebbende. Nu heeft hij een goed excuus om Egypte een politiestaat te houden.
Verrekijker's avatar
| #123121 | 07-01-2011 21:42 | RealityCheck

⊕ | #123033 | 07-01-2011 02:45 | Johnito


Twee mannen stapten uit, één van hen praatte kort via zijn mobiele telefoon, en de explosie vond bijna direct plaats nadat zij de locatie verlieten. Achterop de Skoda zat een sticker met de woorden "de rest is onderweg."Wat dus een zelfmoordaanslag vrij onwaarschijnlijk maakt.

Maar niet onmogelijk. Zelfmoordenaars worden vaak aangestuurd door derden. Wellicht dat deze de situatie wilden inschatten om de laatste instructies te geven.
Daar bovenop is het een gerucht, er staat niet vast dat die mannen iets met de aanslag van doen hadden.


Dat er in het filmpje "Allah akbar" geroepen wordt, zegt verder niet zoveel, al wordt in het door Geen Stijl en de PVV kapot geindoctrineerde Nederland deze uitroep zo'n beetje gelijkgesteld met het goedkeuren van terreuraanslagen. Het betekent echter niets anders dan "God is de grootste", en dat is geen vreemde uitroep voor de gemiddelde moslim. Betekent iig niet dat je meteen voor een sharia-rechtbank staat bij je volgende snelheidsovertreding. In het filmpje klinkt het me vooral als uitroepen van ontzetting in de oren.

Dit is echt het toppunt van trieste kutsmoezen verzinnen.
Als die gekken direct na de aanslag Allah Akbar gaan lopen gillen terwijl er vlak voor hun neus Christenen liggen dood te gaan en de straat met lijken bedekt is dan kan je echt niet met droge ogen volhouden dat dit niets slechts hoeft te betekenen.

Het probleem is juist dat je dergelijke zaken in Egypte kan verwachten aangezien een aanzienlijk deel van de bevolking uit moslimextremisten bestaat. Het is een van de meest extremistische landen ter wereld. De bevolking heeft een verwerpelijke moraal. Het is maar goed dat ze daar door een keiharde dictator in de hand gehouden worden want anders zou het daar direct in een tweede Irak veranderen.


Dat de bewakers zich hebben teruggetrokken kan veel redenen hebben, waaronder dat ze van derden (misschien wel uit het buitenland), of van hogerhand, opdracht hebben gekregen dit te doen. Persoonlijk zou het me niet verbazen als aanhangers van de oppositie tegen Mubarak, zoals de Moslimbroederschap, de schuld in de schoenen geschoven krijgen.

Zonder duidelijke gronden om anders aan te nemen kan je het beste aannemen dat de mensen die constant om het vloeien van meer Christelijk bloed schreeuwen er ook daadwerkelijk achter zitten.
Dat de regering een dergelijke situatie aangrijpt om tegenstanders aan te pakken ligt voor de hand en zegt weinig over de geloofwaardigheid eventuele complotten. De regering daar heeft ook niet een complot nodig om de Moslimbroederschap keihard aan te pakken, dat doen ze toch wel.

Andere mogelijkheid kan te maken hebben met het internationaal opstoken van het vuurtje tussen religieuze stromingen door hen die daar baat bij hebben. Zie ook de bedreiging jegens Nederlandse koptische kerken. In dat geval zijn er vrijwel zeker buitenlandse "diensten" bij betrokken.

En waar baseer je dat "vrijwel zeker buitenlandse diensten bij betrokken" op? Is het dan vrijwel onmogelijk dat er gedreigd wordt richting buitenlandse Kopten zonder dat er buitenlandse dienst bij betrokken is?
RealityCheck's avatar
| #123132 | 07-01-2011 22:07 | Antares
@RealityCheck
Wat een flauwekul.
Antares's avatar
| #123159 | 07-01-2011 23:26 | Johnito
@RealityCheck: De bevolking heeft een verwerpelijke moraal? Goh, en ik maar denken dat moslims dat over *kuch* ons denken...
Johnito's avatar
| #123169 | 07-01-2011 23:49 | tegengas
Leuke sticker trouwens, als dit الباقي على الطريق erop staat dan moet je heel snel weg wezen.
tegengas's avatar
aanmelden / inloggen