Door community (initieel Best Well), Op zon 17 dec 2017 09:38, 0 reacties, nieuws

Einde netneutraliteit VS zal de weg banen voor een veiliger internet


Einde netneutraliteit VS zal de weg banen voor een veiliger blockchain-internet: internet 2.0

Vrijwel niemand zal zich er druk om maken dat de Amerikaanse FCC een streep heeft gezet door de netneutraliteit. Zolang we ons Facebook, Instagram en Snapchat maar kunnen blijven gebruiken, is er voor de meeste mensen niets aan de hand. Dat dit ‘einde van de netneutraliteit’ inhoudt dat de grote jongens (die bepalen wat u onder ogen krijgt), vanaf nu selectief te werk kunnen gaan, maakt de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk ook helemaal niets uit. Wij zijn niet zo snel van slag. Zelfs als onze telefoon afgetapt wordt, maken we ons daar hooguit 1 seconde druk om; om het maar snel weer te vergeten. Bovendien is er in dit geval ergens iets veranderd in de VS en dus hebben wij daar waarschijnlijk geen last van. Dat is een misverstand. Omdat veel diensten die wij dagelijks gebruiken bijvoorbeeld op servers in de VS draaien, kan het al vrij snel directe gevolgen hebben. Voor die paar die zich er wel druk om maken moet in ieder geval duidelijk worden dat vanaf heden het grote geld bepaalt wat u te zien krijgt en de rest mag achteraan sluiten in de rij. Toch lijkt er ook enigszins hoop te gloren aan de horizon. Die hoop ligt verscholen in dezelfde technologie als die waarop de cryptocurrency zijn gebouwd: blockchain-technologie. Maar eerst een voorbeeld van waarom netneutraliteit ook al weer zo belangrijk was:

Stel KPN wil Netflix bevoordelen boven Videoland door Netflix via een hogere downloadsnelheid aan te bieden en KPN vraagt hiervoor geld van Netflix. Dat mag niet, omdat het geregeld is in de afgesproken netneutraliteit. Door het eenzijdig afschaffen van die netneutraliteit kan de VS dus diensten op het internet vertragen en andere voorrang geven. Zo zou u bijvoorbeeld ineens last van traag Videoland kunnen krijgen, omdat het netwerk Netflix (tegen betaling) voorrang geeft (of andersom).

Het internet was de laatste jaren sowieso al niet echt een veilig plek voor mensen en bedrijven, omdat er nogal wat afgehackt werd of sprake was van bijvoorbeeld DDoS aanvallen waardoor servers vastliepen. Deze site heeft daar ook regelmatig last van gehad. Wat is namelijk het probleem? Voor de hosting van websites zijn de meeste bedrijven afhankelijk van zogenaamde Internet Service Providers (ISP’s). Die ISP’s maken eigenlijk het internet. Zij zijn degene die hun glasvezelnetwerken onderling koppelen (of netwerk ruimte ingekocht hebben), waardoor informatie via zo min mogelijk servers de oceaan over schiet en zo snel mogelijk bij uw PC of smartphone terecht komt. In het geval van uw mobiele telefoon is uw telefoonprovider vaak meteen ISP. En heeft u adsl of glasvezel, dan is die betreffende provider (bijvoorbeeld Ziggo of KPN) degene die uw apparaat een IP-adres verschaft en u vanuit het ISP netwerk de opgevraagde gegevens (websites, email, e.d.) doorspeelt. ISP’s zijn dus de belangrijkste schakels in het huidige internet en vormen daarmee meteen de zwakste schakel. Alhoewel zij hun netwerken vaak heel degelijk opgebouwd hebben, zodat zelfs wanneer er ergens een kabel door geknipt wordt u via een andere route alsnog de gegevens die u opvraagt krijgt, zijn zij samen met de hostingproviders (de bedrijven waar u uw webserver kunt hosten) erg bepalend voor de veiligheid van websites. Natuurlijk ben je als beheerder van een website ook zelf verantwoordelijk voor de beveiliging; dus je hebt gespreide verantwoordelijkheid en risico’s. Toch kun je zeggen dat ISP’s veel macht hebben. Veelal zijn ISP’s namelijk ook content providers. Zo kan bijvoorbeeld een bepaalde ISP aanbieder van bepaalde websites zijn die u vaak bezoekt. Die ISP kan dan die websites voorrang geven op het netwerk.

Gelukkig is er dus enige hoop. De blockchain biedt namelijk kansen. De (volgens de officiële lezing) grondlegger van het wereldwijde web (het internet) zoals wij dat nu kennen heeft namelijk plannen om blockchain-technologie te gaan gebruiken. Sir Tim Berners-Lee, tevens de man achter de Mozilla browser, is een initiatief gestart dat het zelfde wil doen met het internet als wat de bitcoin e.a. crypto cureency doen met geld: het decentraliseren. Hiervoor wil hij samen met enkele andere initiatiefnemers gebruik maken van de blockchain-technologie. Hoe willen ze dat dan doen? Dat wordt toch een beetje lastig zou je denken, omdat juist de ISP en grote netwerkbeheerders (carriers) toch de infrastructuur van dat internet volledig in handen hebben. Welnu, we moeten dan bijvoorbeeld denken aan al die computers die nu ingezet worden om cryptocurrency te minen. Zij kunnen worden gebruikt om een soort privaat netwerk te vormen en de IP adressen van alles en iedereen te versleutelen volgens het blockchain-principe. Dat wil zeggen dat iedere blockchain-computer een kopie van elke unieke code heeft en je dus nooit via een aanval op 1 server de zaak kan kraken (om het simpel te verwoorden). Waar de ISP’s nu een website naam koppelen aan een IP adres via zogenaamde Domain Name Servers (DNS servers), kun je deze functie ook aan het blockchain-netwerk overlaten. Het lijkt erop dat zoiets wel degelijk kans van slagen heeft en dat het toepassen van hetzelfde principe als die waarop cryptocurrency gebaseerd zijn, volledige veiligheid en volledige netneutraliteit zal herstellen. Dat zou dus een droom zijn voor iedereen die af wil van de macht (of grote invloed) van de VS op het internet (zoals nu bij het afschaffen van de netneutraliteit) en van iedereen die af wil van veiligheidsrisico’s.

Er zit echter 1 addertje onder het gras. Het lijkt erop dat die cryptocurrency en het hele blockchain-principe helemaal niet zo vrij is van invloeden van “het grote geld”. Daarvoor moet u zich een beetje meer verdiepen in datgene wat nu nog enigszins onder de radar vliegt. Het heeft er alle schijn van dat bijvoorbeeld cryptocurrency inmiddels namelijk heimelijk (via hun open source broncode) gekoppeld zijn aan de SDR van het IMF en het lijkt erop dat hiervoor gebruik gemaakt is van de in China ontwikkelde ACChain. Leest u daarover meer in dit artikel en dit artikel. Het blockchain-principe lijkt dus ogenschijnlijk te staan voor neutraliteit, maar brengt feitelijk (via de ACChain) alles en iedereen als ‘asset’ in een netwerk van volledige traceerbaarheid. We zouden dus kunnen stellen dat we op het gebied van zowel ons huidige financiële stelsel en de ogenschijnlijke veilige “power to the people” cryptocurrency, als op het gebied van de te verwachten “power to the people” netneutraliteit van een internet 2.0 (het blockchain-internet) via de ACChain heimelijk alsnog in de armen van een groot machtsblok gedreven worden. De blockchain biedt dus de schijn van onafhankelijkheid van grote banken en ISP’s, maar deze schijn is misschien wel erg bedrieglijk. Het is zo makkelijk om dan steeds “New World Order” te roepen en deze stroming aan te wijzen als dat heimelijke machtsblok. Het is namelijk al die tijd al hetzelfde Luciferiaanse machtsblok. Mocht u goed hebben opgelet, dan herkent u altijd en overal weer dezelfde stelregel: Problem, Reaction, Solution.
Annotaties:
aanmelden / inloggen