Door community (initieel Appie), Op maa 9 nov 2015 18:21, 4 reacties, nieuws

Einde van bezit

Wat betekent het voor het productieproces als we niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken? Een Tegenlicht Lab met Thomas Rau.


We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. Het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen loopt op zijn eind. We willen niet bezitten, we willen toegang hebben en gebruiken. Wel de lusten, niet de lasten: 'Don’t own, enjoy!' Wat betekent dat voor de manier waarop producten worden gemaakt, hoe wij bouwen, voor innovatie en voor economische groei? Een VPRO Tegenlicht Lab met Thomas Rau, de meest radicale bouwmeester van Nederland.

Economie-van-beter

Onze smartphone is al na twee jaar niet meer up-to-date. Een printer begeeft het per definitie na 4000 kopieën. Producten worden zo ontworpen dat ze gepland snel verouderen, terwijl het einde van de aanwezige grondstoffen met een razende vaart in zicht komt en onze afvalbergen groeien. Maar stel dat we geen lampen meer kopen maar licht. Dan zal degene die ons het licht verkoopt ervoor zorgen dat de lamp niet een bewust verkorte levensduur heeft maar dat hij langer meegaat. De vraag is hoe we kunnen stoppen met het produceren en kopen van nieuwe spullen die nog nét niet kapot zijn en hoe we onze huidige economie-van-meer transformeren naar een economie-van-beter.

Lees verder en kijk de docu: Tegenlicht
Annotaties:
| #240212 | 09-11-2015 20:23 | ouwe knar
Als mensen net zo zuinig zijn op 'mijn' spulletjes als ikzelf, en ik het braaf terug krijg mag iedereen alles van mij lenen.
Helaas is dat niet zo en helaas vrees ik dat het daarom een beetje luchtfietserij is. Misschien is het binnen een kleine kring toepasbaar.

Het moet van twee kanten komen. Ook gebruikers zijn volgens mij nog steeds vooral verbruikers. Kunststukje van big money .
Bijvoorbeeld de robuustheid van gereedschap heeft ook z'n grenzen. En zitbanken hoor je niet van 3 hoog naar beneden te flikkeren als je die niet meer hoeft *kuch*
ouwe knar's avatar
| #240214 | 09-11-2015 20:39 | Make_over
lijkt me een solide model.
Make_over's avatar
| #240215 | 09-11-2015 20:46 | Make_over
Het is griezelig te bedenken dat het niet jouw koelkast is of jouw auto.
Dat bedoelt hij met perspectiefwisseling.
Kan ik nu zelf niet meer beslissen of ik mijn koelkast blauw verf ofzo?
De woning die je huurt ( als je huurt ) is al enigszins volgens dit model gemaakt. Behalve dat het met piepschuim geisoleerd is, totaal niet remontabel.
Autodelen gaat goed, is verzekerd toch? Ik hoef liever niet zo'n ding te 'hebben'.
Als iemand anders gaat bepalen welke gordijnen ik moet ophangen is de lol er snel af, dat wel.
Make_over's avatar
| #240234 | 10-11-2015 01:41 | siban
Klinkt leuk geen lampen meer kopen maar licht. Dacht heel even slim! Maar diegene die ons lamp en licht verkoopt zal dezelfde tactiek blijven hanteren. Levert meer op. Klinkt dus leuk maar breng het maar is in de praktijk.

Ik heb een aantal jaren geleden dat CO2 vriendelijke gebouw ontworpen door Thomas in de steigers gezet. Haha je wilt niet weten hoeveel collecte bussen daarvoor zijn leeg geschud. Dat gebouw is een ramp!!! Miljoenen heeft het gekost, elk jaar staat het in de steigers voor onderhoud omdat er niet over na gedacht is. Elke plank rondom het gebouw werd gedemonteerd ,behandeld, gelakt en weer geplaatst. Elk jaar! CO2 vriendelijk??? Haha we Moesten een tent met kachels bouwen zodat ze in de winter door konden werken.

Directeur van WNF ree nie in un dikke BMW nee er is genoeg binnen geharkt door deze natuurvrienden dat er wel een jaguar met chauffeur van af kon. En zonder die natuurvriendelijke peperdure locatie in de bossen van Zeist zouden ze namelijk geen ene tot uitsterven gedoemde panda kunnen redden. Die domme beer die hardnekkig maar 20u p/d bamboe blijft kauwen terwijl hij een fucking beer is die alles kan eten! Ja dat van die eigenwijze beer zit me nog het meeste dwars.
siban's avatar
aanmelden / inloggen